Allview X3 Soul așteaptă de ceva vreme să primească un material tip review și din partea noastră. Am reușit până la urmă să pun cap la cap câteva impresii pe care acest smartphone mi le-a lăsat, iar voi aveți mai departe ocazia să vedeți cum se descurcă terminalul aflat în portofoliul companiei brașovene.

Începem ca de obicei cu prezentarea principalelor caracteristici ale telefonului, urmând apoi să detaliem pe capitole fiecare aspect ce merită menționat.

Specificații pentru Allview X3 Soul:

Specificatii Allview X3 Soul (1)

Design

Allview X3 Soul (16)

O să fac o mică introducere înainte de a prezenta pe larg cum apare în realitate Allview X3 Soul. Observ că din ce în ce mai multe smartphone-uri sunt oferite cu carcasă unibody, fie că vorbim de mult plastic, metal sau sticlă ca materiale constructive. Rar ni se mai oferă acces la baterie sau alte elemente, iar din punctul meu de vedere nu-i chiar în regulă chestia asta.

Revenim la Allview X3 Soul și vedem ce mai primim în pachetul de retail, pe lângă smartphone. Avem cablu USB Type-C – USB 2.0, încărcător pe USB, cablu OTG (bineînțeles cu conectivitate USB Type-C), căști intraauriculare, folie de protecție pentru ecran (plus una gata montată pe display), agrafă pentru acces la slotul cartelelor, manual de utilizare, certificat de garanție și cod pentru activarea pe o perioadă limitată a antivirusului preinstalat.

Allview X3 Soul (2)

Așa cum spuneam, și Allview X3 Soul aduce tot o carcasă de tip unibody, ce nu ne permite accesul la baterie. Materialele utilizate la construcția telefonului sunt reprezentate preponderent de sticlă și metal, cel din urmă utilizat pentru margini și mare parte din suprafața posterioară. Găsim și puțin plastic, pe spate, în părțile superioară și inferioară.

Câteva elemente ce mi-au atras atenția la Allview X3 Soul. Marginile laterale se unesc cu spatele dispozitivului printr-o porțiune șlefuită la un unghi de 45 grade față de margini și spate, cumva pentru ca trecerea să nu se producă la un unghi drept. Asta nu-i nimic neobișnuit, am mai găsit așa ceva și în alte părți.

Ce este neașteptat este faptul că această porțiune metalică, foarte îngustă de altfel, este acoperită cu un plastic moale, cauciucat, care seamănă foarte tare la atingere cu siliconul folosit la etanșarea anumitor elemente din construcții. Acesta este transparent și recunosc că nu i-am găsit exact rostul, cu toate că ajută foarte tare la gripul oferit de Allview X3 Soul, făcând telefonul să se ”lipească” de palmă acolo unde se produce contactul cu această zonă.

În rest, mai menționez că tastele capacitive de la baza ecranului nu sunt iluminate din spate, că deasupra difuzorului pentru apeluri există și un mic led de notificare ce se poate aprinde în mai multe nuanțe (roșu, albastru, verde ș.a.) și că senzorul camerei principale iese ușor în relief față de profilul general al telefonului, dar are un inel de metal ce protejează sticla camerei.

Despre construcție voi spune că Allview X3 Soul se simte solid asamblat, materialele, chiar dacă nu cele mai pretențioase, sunt bune calitativ, dar finisările puteau fi mai atent lucrate. Mi-a plăcut grosimea redusă, dar nu neapărat marginile negre ce înconjoară ecranul. Chiar dacă nu extrem de late, acestea era mai bine dacă lipseau.

Ecran și sunet

Allview X3 Soul (5)

De la bun început mă așteptam să găsesc un ecran bun la Allview X3 Soul, asta fiindcă compania brașoveană ne anunță că primim un panel AMOLED de la Samsung. Pentru că în pachet avem o folie de protecție pentru ecran, iar o alta este gata montată din fabrică, înțeleg că display-ul nu este protejat cu vreo sticlă specială. Display-ul este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3.

Lăsând asta la o parte și analizând modul în care se prezintă ecranul, vedem că primim niște culori foarte vii, dar care nu deranjează prin suprasaturare, luminozitatea este la o un nivel ridicat, iar unghiurile de vizualizare nu pun probleme nici măcar la extreme. În lumină naturală nu sunt dificultăți.

Rezoluția HD 1280 x 720 pixeli poate părea prea mică la un ecran de 5.5 inch în diagonală, dar vă asigur că puține sunt situațiile în care ți-ai putea dori mai mult. Răspunsul tactil este și el unul dintre cele mai fine, așa că ecranul lui Allview X3 Soul reprezintă un element pro.

Sunetul extern este redat de telefon doar printr-un singur difuzor, cu toate că la o primă privire putem crede că avem sunet stereo. Nu-i cazul, doar în spatele grilei din dreapta este un speaker. Acesta își face treaba foarte bine, sunetul primit este clar, are și ceva frecvențe joase, doar că volumul maxim putea fi mai ridicat. Nu cu mult, dar se putea un pic mai bine.

Prin căști, suntem anunțați încă de pe carcasa telefonului că primim sunet certificat DTS. Nicio amăgire aici, fiindcă totul sună extrem de bine prin jack-ul de 3.5 mm. Căștile din pachet sunt bune, doar la partea de bass au mici probleme, în sensul că acesta putea fi mai puternic și mai adânc. Cei care nu sunt prea pretențioși pe partea audio vor fi satisfăcuți cu căștile din cutie, ceilalți le vor folosi pe cele din dotare sau vor apela la altele mai bune. Cert este că sunetul ce iese din jack-ul de 3.5 mm este de o calitate superioară, iar volumul maxim poate produce daune ireversibile timpanului.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview X3 Soul (4)

Allview X3 Soul este un telefon din zona mid range și, așa cum poate era de așteptat, el se bazează pe un chipset MediaTek MT6735, ce folosește un procesor pe 64 biți de tip occta-core, tactat la 1.3 GHz. Acesta reușește să ofere performanțe suficiente în orice aplicație, iar acceleratorul grafic Mali-T720 face față cu brio chiar și în cele mai solicitante jocuri. Asta și pentru că rezoluția HD nu pune mare presiune pe el.

Cei 3 GB de RAM ajută foarte tare în multitasking și în rularea fluidă a sistemului de operare. Cei 32 GB spațiu intern de stocare (chiar dacă doar circa 25 GB disponibili utilizatorului) sunt suficienți și nu este neapărat necesar să adăugați un card microSD. Așadar, puteți folosi liniștiți smartphone-ul cu două cartele sim. În cazul în care cei 25 GB nu ajung, telefonul se transformă într-un single sim, iar în slotul cartelei nano sim puteți adăuga un card microSD de până la 128 GB.

Sistemul de operare în spatele căruia lucrează ansamblul hardware este un Android 5.1 Lollipop intens modificat de Allview. Este acceași interfață pe care am mai întâlnit-o la multe smartphone-uri de la compania brașoveană. Ea schimbă aspectul nativ al sistemului de operare de la Google și necesită un oarecare timp de acomodare.

În special zona cu setări rapide este mai greu de găsit, fiindcă ea apare la un swipe de jos în sus, de la baza ecranului. Fac această precizare, deoarece tot cu swipe de jos în sus, dar de oriunde de pe ecran (și nu venind din afara lui ca pentru setările rapide) apare meniul ce permite alegerea temei, a imaginii de fundal, editarea ecranului de start și a efectelor de tranziție.

Notificările pot fi accesate în mod obișnuit, cu glisarea degetului pe ecran de sus în jos, dar și aici avem parte de un alt aspect.

Zona cu setările telefonului este și ea diferită și adaugă setările avansate, care, din punctul meu de vedere, își puteau face loc foarte bine printre toate celelalte.

Cel mai important aspect de reținut legat de interfața proprietară Allview este că ea rulează mai mereu extrem de bine, fără lag sau agățări la tranziția între ecrane. Sunt permise și diferite modificări, prin alegerea mai multor tipuri de teme, a tranzițiilor, ș.a. Pe scurt, o interfață ușor customizabilă, dar care necesită un mic timp de acomodare.

Aplicațiile preinstalate pe Allview X3 Soul sunt câteva la număr, iar, pe lângă cele de la Google (Chrome, Cărți Play, Chioșc Play, Drive, Fotografii, Gmail, Google+, Hangouts, Hărți, Jocuri Play, Magazin Play, Muzică Play și YouTube), mai avem: Actualizare sistem, Administrator sistem, Allview Selfcare, Bitdefender Antivirus (poate fi dezinstalat), Cameleon (schimbă nuanța interfeței în funcție de culoarea predominantă din mediul înconjurător, folosind camera foto pentru asta), Ceas, Compas, Explorator Fișiere, Galerie, Lanternă, Lumea copiilor (setezi ce aplicații pot fi folosite de copii atunci când telefonul este la ei, trebuie activată înainte de a ajunge pe mâna celor mici), Notițe, Radio FM, Teme, Vreme.  

Performanță

Teste benchmark Allview X3 Soul (2)

Allview X3 Soul a parcurs testele de benchmark uzuale în cazul Gadget.ro, iar rezultatele sunt trecute în tabelul de mai jos.

Tabel teste benchmark Allview X3 Soul

Conectivitate

Allview X3 Soul (18)

Așa cum văd că se întâmplă tot mai des cu carcasa unibody, văd că este propus tot mai frecvent și slotul combo. El, după cum deja probabil știți, permite folosirea fie a două cartele sim, fie doar a uneia împreună cu un card microSD.

Allview X3 Soul aduce 4G atât în spectrul FDD, cât și în TDD. Avem frecvețele de 800/1800/2100/2600 MHz în FDD și de 1900/2300/2600 MHz în TDD. Așadar, 4G-ul de la Digi Mobil este acoperit de Allview X3 Soul.

Dintre celelalte elemente de conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, HotKnot, Bluetooth 4.0 cu A2DP și EDR, GPS cu A-GPS, radio FM, USB Type-C (pe laterala de jos) și jack de 3.5 mm în partea de sus. Marginea din stânga adăpostește slotul combo la care avem acces cu ajutorul agrafei din cutie, iar pe partea dreaptă sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power.

Niciunul dintre elementele de conectivitate nu mi-a creat probleme, iar în apelurile de voce Allview X3 Soul se descurcă foarte bine. Calitatea sunetului este printre cele mai bune (avem standard HD Voice), iar volumul maxim suficient în majoritatea situațiilor.

Cameră foto și video

Allview X3 Soul (17)

Un capitol la care mi-ar fi plăcut ca Allview X3 Soul să se prezinte mai bine este acesta. Camera foto de 13 Megapixeli nu este una rea, dar, pentru categoria de preț unde se bate acest terminal, ar fi fost de preferat să primim mult mai mult.

Detaliile sunt la un nivel satisfăcător, însă nu excelenază, culorile sunt uneori arse, iar în lumină slabă apare mai mult zgomot de imagine decât aș putea trece cu vederea. Repet, pozele nu sunt tocmai rele, dar costul afișat momentan de Allview X3 Soul mă face să fiu exigent.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația camerei foto de pe Allview X3 Soul:

Un element cu care se laudă camera principală de pe Allview X3 Soul este acela al funcției Super Foto. Prin activarea ei, pot fi surprinse fotografii la o rezoluție mult mai mare decât cea oferită nativ, de 13 Megapixeli. Pot fi captate imagini cu rezoluția 9312 x 6976, adică de aproape 65 Megapixeli.

Pozele astfel surprinse nu impresionează neapărat prin detalii excepționale, fiind vorba de o interpolare. Ce cred eu că face camera atunci când activăm modul Super Foto: prelungește timpul de expunere pentru a surprinde detalii mai fine, dar asta înseamnă că avem nevoie de o mână foarte stabilă. Orice mișcare, cât de mică, se traduce prin imagini blurate.

Clip video Full HD 1080p făcut cu Allview X3 Soul

Autonomie

Screenshot Allview X3 Soul (22)

Bateria de 3150 mAh și ecarnul AMOLED cu rezoluție HD ar trebui să ofere o autonomie decentă. Așa și este în realitate, unde o zi de utilizare în condiții medii spre intense nu este greu de atins. Vorbim de cel puțin 14-15 ore de folosință, dintre care minim 6-7 ore de ecran.

Pentru a ne face o idee mai exactă despre cât oferă bateria lui Allview X3 Soul am rulat testul autonomiei specific site-ului nostru. Prin conexiune Wi-Fi la internet, cu luminozitatea ecranului la maximum, am redat continuu Playlist-ul Unboxing al canalului Gadget.ro de pe YouTube. De la o baterie plină și până la 10% din capacitate au trecut puțin peste 6 ore, mai exact 6 ore și 10 minute. Chiar dacă nu pare extrem de mult, orice rezultat apropiat de această valoare garantează o zi de dimineața până seara, într-un regim intens de folosire.

Tabel autonomie Allview X3 Soul (1)

Preț

Allview X3 Soul1349 de lei pe eMAG.ro sau același preț la Digi Mobil cu abonament începând de la 2 euro/lună și posibilitatea de plată în rate: 12 x 50 lei/lună, 6 x 100 lei/lună sau 3 x 200 lei/lună cu avans inițial de 750 de lei.

Concluzii

Allview X3 Soul (8)

Allview X3 Soul nu este sub nicio formă un smartphone slab, ba chiar nu are minusuri de-a dreptul evidente. Cu toate acestea, pentru cât plătim ar trebui să ofere mai mult. Spun asta fiindcă în zona de preț în care concurează acest terminal putem alege dintre competitori cu ecran Full HD, cu camere ceva mai performante și de la producători cu mai mult renume (pentru cine contează, personal nu mă uit la asta).

Nu știu dacă mai are rost să reiau toate aspectele care mi-au plăcut la Allview X3 Soul, oricum o voi face din nou, pe scurt, puțin mai jos. Cu un preț mai așezat acest telefon ar fi mai interesant. Să ne uităm la un singur competitor, unul ce se găsește și el în oferta Digi Mobil: Lenovo A7010. Da, el nu are 3 GB de RAM, dar aduce panel Full HD, senzor de amprentă, slot dedicat pentru card microSD, difuzoare frontale cu tehnologie Dolby Atmos și o baterie un pic mai mare. Și asta la un preț cu 150 de lei mai mic. Deci?

Iată la sfârșit cele mai importante puncte pro sau contra ale lui Allview X3 Soul:

PRO

  • ecran AMOLED ce garantează un consum mai mic de energie, culori intense, dar plăcute și luminozitate ridicată;
  • autonomie decentă, o zi de utilizare intensă nu este greu de atins;
  • sunet foarte bun prin jack-ul de 3.5 mm și în casca pentru apeluri, bun prin difuzorul extern.

CONTRA

  • raport cost/specificații ce poate fi îmbunătățit prin reducerea prețului actual (cel de la data publicării review-ului).