Retelistica

ANCOM are un website dedicat testelor de viteză pe internet mobil și fix. Se numește Netograf, iar prin intermediul său au adunat date pe primele trei trimestre din 2015. 

Pe internet mobil au contorizat următoarele viteze de transfer:

ANCOM-internet-mobil-Digi-Mobil-Orange-Vodafone-Telekom

Orange România își păstrează prima poziție, ecartul mi se pare a fi destul de generos față de Vodafone și Telekom. Ierarhia este următoarea: 1 – Orange, 2 – Vodafone, 3 – Telekom, 4 – Digi Mobil.

Digi Mobil s-ar putea să-și îmbunătățească valorile în Q4 2015, asta după ce au lansat serviciile 4G. Fiind o rețea 3G în ianuarie – septembrie obține rezultate modeste. Mă aștept ca Vodafone să reducă distanță fața de Orange ce pare a juca de unul singur.

Pe de altă parte, într-un studiu realizat de OpenSignal la nivel global, Vodafone România urcă pe locul 1 în Europa și 2 în întreaga lume, 36 Mbps la download. Acum fiecare studiu cu metodologia sa, diferența între ce spune OpenSignal și ANCOM fiind destul de mare în cazul Vodafone pe viteza obținută la interior.

Orange este cotat cu 30 Mbps în OpenSignal, spre exemplu, mai aproape de ce spune și ANCOM-ul. Replica Telekom la avansul Orange și Vodafone aș avea curajul să spun că se lasă așteptată.

Update: Pe Allview X2 Xtreme am testat rețeaua 4G a Digi Mobil prin București, iar cea mai mare valoare obținută în SpeedTest se regăsește în screenshot-ul de mai jos. 

4G-Digi-Mobil-SpeedTest

Știu că Orange și Vodafone reușesc să ajungă în teste și de peste 100 Mbps în download. 

Sursa: ANCOM.ro

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.