Pot să spun că ASUS Zenfone 3 este unul dintre cele mai așteptate telefoane Android pe sfârșit de 2016, iar fix în aceste momente când parcurgeți rândurile articolului de față are loc și lansarea din țara noastră. Cât de curând urmează să-l găsiți listat pe canal oficial în oferta magazinelor românești.

Am testat ASUS Zenfone 3 pentru câteva zile și ar fi trebuit ca să vin în fața voastră cu un review, dar se pare că am uitat să salvez capturile de ecran. De aici și titlul – primele impresii. Totuși, anumite capitole urmează să le păstrez și pentru recenzia completa, una cu care sper să vin în fața voastră în zilele următoare. Este haios cum stăteam eu fără grijă că am toate materialele spre a face review-ul, dar când m-am pus la birou să-l redactez, folderul Screenshots era gol.

Mai mulți prieteni au văzut telefonul și pot să spun că din momentul în care l-au văzut a și venit următoarea afirmație – Băi, ce bine arată. Ce-i ăsta? Expresia de uimire se păstra și când îl întorceau pe toate părțile. Semn bun, dovada că ASUS a reușit să aducă în Zenfone 3 un terminal ce atrage atenția de la prima vedere.

Specificații

specificatii-asus-zenfone-3

 

Am testat modelul cu 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare.

Design

asus-zenfone-3-31

În pachet dați de smartphone, încărcător pe 5V/2A, cablu pe USB type-C pentru încărcător, dar și pentru conectarea la PC, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, agrafă pentru slotul sim, ghid cu instrucțiuni de utilizare.

ASUS Zenfone 3 nu mai are nicio legătură ca design cu ASUS Zenfone 2. Acum este un smartphone de tip unibody ce nu oferă acces la bateria încorporată, sticlă și pe spatele terminalului pe lângă Corning Gorilla Glass ce protejează display-ul. Nu mai avem capace interschimbabile, iar butonul de power adoptă o poziționare convențională, de sub camera principală se duce în lateral dreapta.

Pare un telefon conceput de la zero, fără legătură cu generația trecută. ASUS și-a dorit să epateze la capitolul design și a reușit. Arată excelent, iar calitatea fabricației + materialele utilizate arată atenția dată de către compania taiwaneză pentru modul în care arată noul Zenfone.

Totul este la superlativ, iar Zenfone 3 concurează cu Honor 8 pentru poziția de cel mai frumos smartphone din categoria mid-range cu trecere spre high-end. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de reglarea volumului și butonul de pornire, iar la bază se află portul USB type-C și difuzorul, iar în lateral stânga se află slotul combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD).

Camera de 16 Megapixeli se profilează dincolo de linia generală, de aici și nevoia unei huse de protecție, husă și pentru partea spate fabricată din sticlă. Mi-a plăcut că nu părea a aduna amprentele în ritm galopant. Tot pe spate se află și cititorul de amprentă, sub camera de 16 Megapixeli ce dispune pe lângă dublu LED flash și de autofocus prin tehnologia laser.

ASUS Zenfone 3 este o mică bijuterie, un produs care rivalizează ca design cu orice alt smartphone premium din piață. Multe companii A-list ar avea ce să învețe de la ASUS la acest capitol. Aș critica doar utilizarea tastelor de tip capacitiv în loc de controale touch buttons, direct pe display. De aici și raportul de doar 68.6% între display și corpul terminalului. Mă rog, camera de 16 Megapixeli ce se profilează s-ar putea să mai strângă reacții negative, dar iese în evidență pentru că dispune de stabilizare OIS pe 4 axe și nu putea să introducă toate tehnologia în cei 7.7 mm grosime.

Pachetul de retail folosit pentru ASUS Zenfone 3;

Ecran și sunet

asus-zenfone-3-33

Super IPS+ de 5.2 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 424 ppi și protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Se descurcă foarte bine la toate capitolele: unghi de vizualizare, luminozitate, reproducere corectă a culorilor. Nu deranjează în niciun fel că este de tip full HD și nu s-a trecut pe 2k. Am mai spus și o repet, o mega-rezoluție pe un display de 5 inch nu aduce beneficii reale pentru utilizator, doar pentru cei interesați de realitatea virtuală.

La baza ecranului se află trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și aplicații recente. Unora s-ar putea să le placă, dar eu prefer controalele de tip touch buttons. Reminiscență a faptului că sunt utilizator de lungă durată a telefoanelor din gama Nexus.

Sunetul este livrat de difuzorul pozițion la bază și așa cum mă așteptam de la ASUS se descurcă impecabil. Se aude puternic și clar, fără pic de distorsiune chiar și la volum maxim. Jack-ul de 3.5 m se află în partea superioară, iar în pachet dați de căști de tip in-ear pe alb. Se aud bine spre foarte bine, suficiente pentru 90% din utilizatori. Totuși, căștile de calitate achiziționate separat pun în valoare sound-ul oferit de Zenfone 3. Reglarea volumului se face din lateral dreapta.

Hardware, sistem de operare și aplicații

asus-zenfone-3-37

Design, ecranul și sunetul + camera foto și video îl duc în segmentul high-end, procesorul îl aduce în nișa mid-range. ASUS a optat pentru Qualcomm Snapdragon 625 de tip octa-core la 2.0 GHz + Adreno 506 în rol de accelerator grafic, unitatea testată avea 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare.

Cred că ASUS a optat pentru Snapdragon 625 spre a avea un preț de achiziție cât mai bun. Detalii în acest sens obțin în timpul evenimentului ce se desfășoară în acest minute și completez articolul din mers.

Important pentru utilizator este un alt deziderat – rulează orice aplicaței sau joc din Google Play? Da și face asta într-un mod plăcut, fără lag, fără să agațe prin meniu, fără întârzieri în preluarea comenzilor.

Din păcate, ASUS ZenUI rămâne o interfața grafică cu o multitudine de aplicații preinstalate. Culmea este că pe 6.0 Marshmallow au mai renunțat la unele, dar tot au rămas multe. Ar fi excelent dacă le-ar adăuga într-un store separat și să te invite în a le descărca de acolo, dacă ești interesat. Un Android mai puțin customizat, cu mai puține aplicații preinstalate ar fi întregit experiența de utilizare. Până la urmă, poate că sunt prea critic. Multe aplicații sunt utile și ai nevoie de ele.

Revin cu mai multe detalii când pot să completez cu capturi de ecran din sistemul de operare + teste de benchmark.

Conectivitate

asus-zenfone-3-20

4G cu viteze de până la 300 Mbps în download și 50 Mbps în upload, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz. Integrează un slot combo cu două opțiuni pentru utilizator: dual-sim sau slot pentru sim + slot pentru cardurile microSD.

Spectrul acoperit de ASUS Zenfone 3 ZE520KL:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 18(800), 19(800), 26(850), 28(700), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500).

Da. Avem 4G atât pe FDD-LTE, dar și în TDD-LTE – rețelele clasice pentru Orange, Vodafone și Telekom, dar și 4G-ul mai stringent al Digi Mobil.

Nu-i lipsește mai nimic la capitolul conectivitate: bluetooth 4.2, cititor de amprentă sub camera de 16 Megapixeli, A-GPS, GLONASS și BDS, radio FM. Lipsește NFC-ul și încărcare wireless.

Cameră foto și video

asus-zenfone-3-28

Mă bucur că sample-urile foto mi-au rămas în PC și pot să vă arăt un mare plus pentru acest smartpone, pe lângă design. ASUS a învățat enorm, iar saltul în ce privește camera foto și video față de Zenfone 2 l-aș cataloga fără să fiu ridico drept uriaș. Se vede că are OIS, se vede că știe să facă autofocus rapid și precis.

Camera de 16 Megapixeli cu f/2.0 aduce fotografii clare, multe detalii, fără a avea parte de aberații cromatice, bună spre foarte bună și pe timp de noapte. Dublu LED flash ajută la obținrea unor fotografii corecte pe întuneric total.

Link spre fotografii la calitate originală.

Clip făcut cu ASUS Zenfone 3;

Galerie cu fotografii făcute cu ASUS Zenfone 3, resize făcut spre a le urca pe site:

Concluzii

asus-zenfone-3-39

Aștept să aflu prețul pentru Zenfone 3 și pot să spun că se profilează un veritabil best-buy. Sper ca ASUS să fi reușit în a-l aduce și în oferta operatorilor telecom. O astfel de decizie ar crește gradul de atractivitate.

ASUS a evoluat mult cu Zenfone 3, pe elemente-cheie: design, cameră foto și video. M-ar trebui să aducă o interfață light și pot deveni un competitor cheie și mai puternic pentru jucători A-list din piață. Mă aștept ca Zenfone-urile să fie la mare căutare și pe bună dreptate.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.