Diverse

Comenzile plasate în magazine chinezești ajung prin două metode:

a. Varianta rapidă – DHL;

b. Varianta lentă – Poșta Română. 

În ambele situații intervine și partea de vămuire, la Poștă ești invitat să ajungi la un anumit oficiu poștal în care există program special și un ofițer din Vamă și îți deschide coletul, stabilește eventuala taxă pe care o plătești. Spre exemplu, în Târgoviște doar marțea poți să ridici pachete comandate din afară. Sunt limitări de acest fel și ești înclinat să apelezi la DHL.

Doar că DHL a realizat că astfel prinde o oportunitate de a-și rotunji conturile. Ei merg pe un comision de utilizare + TVA-ul perceput de către statul român.

În mai puțin de 1 an de zile, comisionul a prins aripi, de fapt s-a dublat:

Februarie 2015 – 45 lei + TVA = 55.8 lei;

Iunie 2015 – 45 lei + TVA = 55.8 lei;

Septembrie 2015 – 84 lei + TVA = 104.16 lei. 

Acestea sunt valorile minime, iar dacă datoria vamală este mai mare, se percepe 2% din valoarea sa.

Poți să eviți a plăti comisionul DHL și să plătești TVA-ul direct în contul de trezorerie al Biroului Vamal, dar în prealabil trebuie să cunoști codul EORI pentru colet. Este o mică bătaie de cap și de cele mai multe ori alegi ca formalitățile să fie efectuate de către DHL în contul sumelor menționate.

Cam asta înseamnă să ai monopol, alegi să folosești ce taxe vrei, concurența neexistând.

Tag-uri: DHL
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.