Apple

Articolul meu pornește de aici și de la prezumția că iOS și iPhone tocmai și-au atins potențialul maxim. Este o întreagă discuție via www legat de supremație sau care sistem de operare mobil este cel mai bun din lume și deocamdată sunt confruntate Android al celor de la Google și iOS de la Apple.

Apple a intuitiv foarte bine cerințele viitoare ale pieței aducând un device revoluționar – iPhone. Niciun alt handset de până atunci nu integra la fel de bine experiența touch și versatilitate – asigurată de aplicații. Între timp Google a intrat în horă prin Android și Microsoft dezvoltă cât poate de rapid al său Windows Phone 7. Succesul Android se datorează numărului mare de companii care l-au adoptat și a unor terminale pe toate gusturile și prețurile de la cele de aproximativ 130 euro precum Galaxy 5 până la peste 4 – 500 euro precum Nexus S sau viitoarele Galaxy SII și HTC Sensation.

Android tocmai prin conceptul de open friendly va depăși iOS. Până acum în fiecare an a fost lansat câte un singur telefon din partea companiei din Cupertino, iar pe partea hardware Android a crescut precum Făt-Frumos din poveste. S-au abordat nișe diversificate și un tip care din adolescență va merge pe un handset cu acest sistem de operare va continua la fel. S-a ajuns la Android 2.3 Gingerbread și 3.0 pentru tablete și este în pregătire 2.4 pentru telefoane mobile. Bineînțeles că apare și problema legată de portarea unor telefoane mai vechi pe softul mai nou. Mă uit la miile de discuții referitoare la HTC Desire și Galaxy S ce abia pe la mijlocul lui 2011 vor primi Gingerbread. Hai să punem cap la cap motivele pentru care iOS va trece pe plan secund sau chiar pe locul al treilea dacă Microsoft și Nokia vor aduce un smartphone care să ducă Windows Phone 7 acolo unde-i este locul în top 3 mondial.

1. Numărul de telefoane – în dezvoltarea Android și a handseturilor cu acest s.o. sunt incluse unele dintre cele mai puternice companii din lume: Google, Samsung, Motorola, Sony Ericsson, LG. Lunar sunt lansate noi terminale ce înglobează și mai multă tehnologie. O să trec rapid peste detaliile hardware ale telefonului cu Android din prima parte a lui 2012 – este vorba de viitorul Motorola Bullet sau Jet bazat pe Tegra 3 cu procesor quad-core, 1 GB RAM sau 1.5 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și cameră de 12 Megapixeli ce va filma full HD. Atunci abia ce iPhone va avea procesorul A5 de pe iPad 2 ce va părea complet depășit de noua generație a Android din zona de top.

2. Puterea dată de hardware va permite inovații majore și în domeniul interfeței și aplicațiilor care acum sunt puncte tari ale iOS. Google a promis că va gestiona mai bine cele peste 200.000 de aplicații din Market ca reacție la problemele generate de aplicațiile de tip spyware.

3. Prețul și deschiderea către piețele emergente – iPhone 4 în țări precum România este targetat mult prea sus. Și acum iPhone 4 costă la noi peste 2.800 de lei sau de multe ori peste 3.000 de lei și nici la abonament ofertele nu sunt foarte tentante. La jumătate din costuri poate fi achiziționat Galaxy S ce oferă performanțe similare – acum este în jur de 1.600 lei. În următoarea perioadă de timp – 2 – 3 ani – piața va fi dominată la nivel mondial de telefoane cu sistem de operare și Google prin Android și Microsoft via experiența Nokia din țările în curs de dezvoltare vor puncta serios pe când Apple cel puțin în acest moment nu pare interesantă de a aborda aceste segmente. Apropo, România nici măcar la aproape 2 luni de la lansarea iPad 2 nu este pe lista țărilor unde se vinde oficial.

iOS își trăiește perioada de glorie și Android sau WP7 abia așteaptă să dea colțul.

Categorii: apple
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.