În primul rând o să vă mărturisesc că de când a fost lansat chipset-ul Qualcomm Snapdragon 615 am fost extrem de curios să-l văd la lucru. Nu știu de ce m-a interesat mai tare decât alte soluții din aceeași categorie, dar iată că acum am ocazia să aflu totul despre acest procesor prin intermediul lui HTC Desire 820.

Smartphone-ul pe care îl avem astăzi în vedere este unul mid-range, dar, după cum ne-au obișnuit cei de la HTC, vine cu un preț puțin mai piperat decât ar fi fost normal. O să vedem exact cum stă la raportul calitate/preț atunci când tragem concluziile, deocamdată să vedem

Specificațiile detaliate ale lui HTC Desire 820:

Specificatii HTC Desire 820

Design

HTC Desire 820

Modelul HTC Desire 820 pe care l-am primit pentru review este un sample ce nu a venit în cutie alături de accesoriile obișnuite pe care le veți primi în mod normal. Probabil că în pachetele de retail veți mai găsi un încărcător, un cablu microUSB – USB, căști, manual de utilizare și certificat de garanție.

HTC Desire 820 este succesorul lui Desire 816 și asta se vede de la primul contact. Phablet-ul este realizat complet din plastic, are o carcasă de tip unibody și se prezintă cu renumitele difuzoare stereo frontale cu tehnologie BoomSound.

Exemplarul pe care l-am primit este de culoare albă cu câteva accente albastre în jurul ecranului, al camerei foto principale și al elementelor de conectivitate. Numele producătorului este afișat pe spatele dispozitivului în aceeași nuanță albastră.

Chiar dacă este complet fabricat din plastic, HTC Desire 820 nu lasă senzația de smartphone ieftin. Calitatea materialelor este bună, iar finisările și construcția generală chiar mai reușite. Spatele nu asigură o aderență prea bună în palmă și este un adevărat magnet pentru amprente.

Cu toate că nu prezintă taste capacitive la baza ecranului, ele fiind de tipul touch buttons, HTC Desire 820 este dimensionat mult prea generos. Ca să vă faceți o idee, LG G Pro 2 este cu doar 0.2 mm mai lung, deși are un ecran de 5.9 inci. Nici marginile laterale nu sunt prea înguste în cazul HTC. Producătorul a reușit totuși să păstreze o grosime extrem de redusă, de numai 7.7 mm.

Chiar dacă dimensiunile nu sunt cele mai compacte, raportul ecran/corp smartphone fiind de numai 67.2%, design-ul general place, poate și din cauza combinației de culori. Aici chestiunea este destul de subiectivă, dar în mod clar în dreptul finisărilor, al materialelor și al construcției nu pot exista obiecții, totul fiind bine realizat.

Ecran și sunet

HTC Desire 820

Ecranul lui HTC Desire 820 măsoară 5.5 inci și are o rezoluție HD de 1280 X 720 pixeli, ceea ce înseamnă o densitate de 267 ppi. Chiar dacă la o asemena diagonală poate ar fi fost mai potrivită o rezoluție Full HD, să știți că rare sunt momentele în care simți cu adevărat nevoia de așa ceva. În majoritatea cazurilor imaginile și textele apar bine conturate.

Display-ul nu este unul de tip IPS și asta se vede în special la nivelul unghiurilor de vizualizare. Nu sunt cele mai largi, dar se poate trăi și cu acestea. În dreptul culorilor este aceeași problemă: ele nu sunt atât de vii ca în cazul unui panel IPS sau AMOLED.

Chiar și cu observațiile de mai sus, ecranul lui HTC Desire 820 nu poate fi considerat un punct slab al acestui phablet, doar că se putea mai bine.

Sunetul oferit prin cele două difuzoare stereo frontale este impresionant. Nu este la nivelul unui model din gama One, dar este mult peste oricare întâlnit în această clasă de preț. Clar, suficient de puternic și cu destul bass, sunetul este tocmai bun, mai ales că tot timpul este trimis direct către tine. Clipurile video și jocurile sunt o plăcere alături de BoomSound.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația este similară. Chiar dacă nu este cel mai bun sound pe care-l putem avea, acesta va fi suficient pentru majoritatea utilizatorilor. În compania unor căști de calitate nu sunt prea multe de comentat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC Desire 820

Am ajuns la capitolul care m-a interesat de la bun început. Chipset-ul Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 este unul pe 64 bit de tip octa-core, ce încorporează două procesoare quad-core pe Cortex-A53 – unul la 1.5 GHz și celălalt la 1 GHz. Alături de acceleratorul grafic Adreno 405 și cu 2 GB de RAM avem parte de performanță suficientă în orice situație.

Nu există joc sau aplicație din Play Store care să nu fie rulată în mod optim. Singurul minus pe care-l pot trece în dreptul ansamblului hardware ar fi spațiul de stocare. Chiar dacă din specificații se pare că avem parte de 16 GB, în mod normal sunt disponibili utilizatorului aproximativ 10 GB. Noroc că putem adăuga un card microSD de până la 128 GB.

Sistemul de operare din spatele lui HTC Desire 820 este Android 4.4.4 KitKat cu interfața Sense UI 6.0. Aceasta intervine destul de tare și schimbă drastic aspectul unui Android nativ. Din fericire, totul decurge extrem de fluent, fără lag sau orice altă problemă.

Aplicațiile preinstalate pe HTC Desire 820 sunt următoarele:

HTC BlinkFeed – aduce pe ecranul de start toate informațiile de pe rețele de socializare, știri și conținut preferat de utilizator;

HTC Zoe – crează videoclipuri din conținutul media stocat pe telefon (poze, clipuri video);

Car – mod recomandat a fi utilizat în mașină;

Kid Mode – mod în care setezi aplicațiile ce pot fi accesate de către cei mici;

POLARIS Office 5 – editare documente tip word, excel, powerpoint, pdf;

Acțiuni – software ce afișează cotațiile pentru anumite burse.

Alături de cele de mai sus regăsim și aplicațiile din suita celor de la Google, dar și altele mai simple precum Lanternă sau Meteo.

Performanță

AnTuTu HTC Desire 820

HTC Desire 820 a trecut prin testele de benchmark, iar apoi am structurat toate rezultatele în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark HTC Desire 820

Conectivitate

HTC Desire 820

HTC Desire 820 poate fi cumpărat în variante single sau dual-sim. Exemplarul sosit la test este de tip single sim ce acceptă o cartelă nano sim. Dispune de conectivitate 4G LTE cu viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n dual band (2.4 și 5 GHz), DLNA, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, GLONASS, radio FM, microUSB v2.0 și jack de 3.5 mm. Cam tot ce-i trebui unui smartphone mid-range din 2015.

Elementele de conectivitate sunt dispuse astfel: pe latura din stânga, sub un capac de plastic ușor accesibil, sunt sloturile pentru cardul microSD și pentru cartela nano sim; în partea de jos avem portul microUSB; în dreapta sunt tastele pentru reglarea volumului și cea power; sus regăsim jack-ul de 3.5 mm.

Nu am întâmpinat ”greutăți” cu niciunul dintre elementele de conectivitate. Calitatea în apelurile de voce este foarte bună, sunetul în difuzor fiind extrem de puternic și clar. La maxim, cei de lângă tine vor avea impresia că participă și ei la discuție. Semnalul GSM este bine recepționat și stabil.

Cameră foto și video

HTC Desire 820

HTC Desire 820 se laudă cu o cameră principală de 13 Megapixeli și cu una frontală de 8 Megapixeli. Ambele se descurcă onorabil pe partea de fotografie, dar clipurile video puteau fi mai bune. Ai impresia că rezoluția maximă la filmarea cu camera principală este de numai 720p.

Pozele sunt reușite și de asta vă puteți da seama din galeria de mai jos. Din păcate, nu am făcut pozele într-o zi mai însorită, iar rezultatele puteau fi mai bune cu lumină abundentă. LED flash-ul nu este foarte puternic și nu oferă iluminarea de care ai avea nevoie în întuneric.

Autonomie

Screenshot HTC Desire 820

Bateria de pe HTC Desire 820 este aceeași cu cea a modelului pe care-l înlocuiește. Cu 2600 de mAh autonomia nu are cum să fie prea grozavă. De fapt este chiar insuficientă.

În modul de folosire intensivă nu are cum să treacă de trei sferturi de zi, dar se poate opri chiar și după numai 8 – 10 ore. Jucându-te continuu la el, cu luminozitatea ecranului la maxim nu vei atinge nici măcar 3 – 4 ore. Puțin, parcă prea puțin. Trebuie să vă reamintesc că am testat un sample și nu versiunea de retail, de aici și performanțe mai slabe oferite de device, inclusiv partea de autonomie.

Preț

HTC Desire 820 –  308 euro / 1362 lei la Orange sau 109 euro cu Pantera 25 / 25 euro pe lună, minute naționale nelimitate, 500 de minute internaționale pe fix și mobil, SMS-uri naționale nelimitate, 2 GB trafic de date, 250 MB în roaming, 10 GB în Orange Cloud.

Concluzii

HTC Desire 820

HTC Desire 820 este un phablet mid-range de calitate ce dorește să-i atragă în special pe cei tineri. Acestora le oferă culori vii pentru carcasă și ceea ce le trebuie pentru conținut multimedia: ecran mare și sunet bun. Construcția și finisările sunt tipice HTC, adică la nivel înalt.

În afară de autonomia slabă oferită de acumulator, HTC Desire 820 nu pot spune că are puncte slabe adevărate. Din păcate nici elementele extrem de bune nu sunt prea multe. Practic, avem în față un adevărat mid-ranger. Prețul actual ar mai trebui, totuși, ajustat în jos pentru că momentan sunt destule modele ce pot fi luate în considerare în dauna lui HTC Desire 820.

Pe cele mai importante puncte pro, dar și pe cele contra, le-am trecut mai jos:

PRO

– ansamblu hardware performant;

– sistem de operare ce rulează plăcut și fluent;

– sunet bun oferit de difuzoarele frontale;

– construcție solidă, finisări bune.

CONTRA

– autonomie slabă oferită de acumulator;

– dimensiuni cam mari pentru un dispozitiv cu ecran de 5.5 inci.