În ultimele zile am primit la review și soluția Huawei CarFi pe care Orange o aduce în țara noastră. Debutul oficial pentru acest CarFi s-a produs în cadrul MWC Barcelona 2015, Huawei își dorește a oferi un plus de versatilitate pentru cei interesați să acceseze internetul 4G în automobil.

Puteți spune că mai toate telefoanele au Wi-Fi hotspot, iar o soluție dedicată nu are sens. Eu zic că există loc și pentru Huawei CarFi. Îl văd util pentru taximetriști, mașiniile de taxi ale companiilor, pentru cei ce au familii numeroase și călătoresc pe distanțe lungi etc. Sunt multiple scenarii de utilizare în care CarFi-ul își face loc și devine util.

Specificații Huawei CarFi E8377

Huawei-CarFi-E8377 (18)

– 4G / LTE Wi-Fi hotspot;

– router LTE Categoria 4 cu viteze în download de până la 150 Mbps;

– Wi-Fi în standardele b/g/n;

– suport pentru cartelă de tip microSIM;

– 1 x USB 2.0 pentru încărcarea unui smartphone, a unei tablete etc (orice gadget ce se încarcă pe un astfel de port). Are o putere de 5V / 1A;

– indicator LED pentru Wi-Fi, semnal 4G / LTE, mesaj și încărcare;

– dimensiuni de 88 x 59 x 49 mm;

– aplicație dedicată pentru iOS și Android denumită Huawei HiLink App.

Design

Huawei-CarFi-E8377 (6)

Nu sunt prea multe de spus la acest capitol. În pachet dați de router-ul CarFi E8377, manual cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție. În imaginile din galeria de la final de review vedeți cum arată pachetul de retail, un cilindru rotund în care router-ul este la vedere.

Partea superioară este îmbrăcată într-un plastic lucios cu un buton de pornire ce poartă logo-ul companiei chineze, plastic mat pentru priza propriu-zisă ce se conectează în locașul dedicat din automobil. O margine metalică argintie dorește a oferi un plus de eleganță, de altfel cred că Huawei CarFi-ul se potrivește în orice automobil, îl consider și destul de compact raportat la specificațiile sale (modem 4G / LTE, port USB, Wi-Fi b/g/n).

Slotul pentru microSIM este acoperit cu o protecție din plastic cauciucat, iar portul USB situat în partea opusă oferă energie către un alt gadget, putere de 5V / 1A.

Funcționare

Huawei-CarFi-E8377 (10)

Montezi cartela microSIM în slotul dedicat, Huawei CarFi-ul în priza pentru brichetă, apeși de 2 ori pe butonul de power și instalezi aplicația Huawei HiLink din App Store sau Google Play. Te conectezi cu un user dedicat și poți vedea conexiunile făcute la micuțul router ad-hoc, setezi denumirea rețelei Wi-Fi, parola, vezi date legate de traficul de date făcut etc.

După ce apeși butonul de pornire de 2 ori se aprinde roșu intermitent și ăsta-i un semn că-și face setările incipiente, durează câteva secunde și rămâne roșu aprins, semn că nu există conexiune la internet. Intri în aplicația Huawei HiLink și introduci datele de logare, în faza inițială sunt identice cu cele inscripționate pe router, la baza sa (denumirea rețelei Wi-Fi și parola). Ulterior, din HiLink poți să le schimbi în funcție de preferințe. La un moment dat se adaugă în aplicație și parola cartelei microSIM / de la caz la caz.

Când totul este în regulă, power se aprinde verde și poți începe să navighezi online. Poți avea până la 10 conexiuni simultane. Este necesar să setezi aplicația HiLink pe un singur device, restul se conectează exact ca la un hotspot normal.

Aplicația Hilink pentru iOS și Android

Mai multe detalii în screenshot / capturile de ecran:

Teste făcute cu Speed Test

Am testat pe Meizu MX4 și iPhone 6, iar rezultatele s-au situat în jurul a 30 Mbps la download și upload. Testele sunt făcute în București, lângă stadionul Giulești.

iPhone 6

Meizu MX4

Preț

Huawei CarFi E8377 4G – 99 euro fără semnarea unui contract la Orange;

Huawei CarFi E8377 4G – 0 euro cu abonamentul Wi-Fi on board 15 de la Orange / 15 euro pe lună, 12 GB la viteze 4G, acces la 16 canale TV din Orange TV Go, 3 GB trafic inclus în Orange TV Go.

Concluzii

Huawei-CarFi-E8377 (22)

Huawei CarFi-ul este un produs interesant, util celor care călătoresc mult și doresc să ofere o conexiune stabilă pentru întreaga familie. Are o adresabilitate mare și în domeniul companiilor ce livrează servicii de taximetrie. Nu am ce să critic, parcă mi-aș fi dorit un plus de simplitate în ce privește setările inițiale, un tip mai puțin priceput s-ar putea să se piardă pe parcurs. Un standard Wi-Fi ac ar fi întregit peisajul, dar și prețul presupun că ar fi urcat mai sus.

PRO

– microSIM + port USB, nu anulează încărcarea unui alt gadget cu ajutorul prizei pentru brichetă;

– 4G / LTE și viteze de până la 150 Mbps în download;

– aplicație dedicată pentru iOS și Android ce permite un control sporit al router-ului și al conexiunilor la internet;

– abonamente dedicate din partea Orange.

CONTRA

– setările incipiente sunt puțin cam alambicate, dacă-mi permiteți un astfel de termen.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.