Minicomputerele se pare că sunt viitorul. Cel puțin dacă ne luăm după cei de la Apple, cu al lor Mac mini și după Intel, în a cărui gamă și-au făcut loc și NUC-urile. Acronim al Next Unit of Computing, seria Intel NUC dorește să ne facă să uităm de masivele unități desktop.

Într-o lume axată tot mai tare pe nevoia de spațiu și care-și dorește produse cu un design elaborat, se pare că are loc și Intel NUC.

Varianta pe care o analizăm astăzi este un kit Intel NUC cu nume de cod NUC5i5RYH. După cum probabil bine știți, NUC-urile vin cu sau fără memorie RAM și hard-disk/SSD, iar modelul sosit la test le avea pe amândouă gata montate.

Specificații detaliate pentru Intel NUC NUC5i5RYH

Specificatii Intel NUC NUC5i5RYH

Design

Intel NUC NUC5i5RYH

Cutia în care am primit modelul Intel NUC NUC5i5RYH mai conținea și un suport VESA pentru a putea fi atașat în spatele unui monitor sau a unui televizor ce suportă acest tip de prindere, un cablu Mini HDMI – HDMI, adaptor de 19 V pentru alimentarea cu energie electrică și câteva instrucțiuni de folosire.

Odată scos din pachet, observăm că Intel NUC își ține promisiunea în a oferi dimensiuni compacte, mai ales dacă ne gândim câtă putere de procesare poate îngloba. Nici greutatea nu este foarte mare, cu puțin peste jumătate de kg, în condițiile în care modelul pentru test avea atât memoria RAM de 4GB cât și SSD-ul de 180 GB gata montate.

Privit de sus, Intel NUC este aproape pătrat. Capacul de deasupra poate fi demontat foarte ușor și chiar schimbat. Foarte bună ideea, întrucât varianta de review mai fusese testată și de alte persoane, iar urmele lăsate pe capacul din plastic erau evidente.

Lateralele sunt fabricate din aluminiu dintr-o singură bucată, iar elementele de conectivitate sunt dispuse pe două margini. Celelalte prezintă fante de aerisire. Trebuie spus că Intel NUC NUC5i5RYH nu are ventilator pentru răcirea sistemului, așa încât temperatura din interior se reglează în mod pasiv.

Partea inferioară este din metal și prezintă la colțuri patru șuruburi. Modelul de test a fost lipit de ceva prin bandă dublu adezivă, iar urmele rămase nu sunt tocmai de arătat. Cu toate acestea, în galeria foto de la final puteți vedea cum se prezenta Intel NUC-ul venit la noi.

Odată desfăcute cele patru șuruburi ce mențin fixat capacul inferior, avem acces în interiorul mini PC-ului. Chiar pe partea interioară a capacului se poate fixa un HDD sau un SSD de 2.5 inci. Pe placa de bază avem două sloturi pentru memorie RAM de tip SODIMM, a căror capacitate maximă nu poate depăși 16 GB.

Tot pe placa de bază pot fi montate și SSD-uri M.2 de 42 mm, 60 mm sau 80 mm. Modelul ajuns la noi avea montat un SSD M.2 de 80 de mm. Menționez aici că Intel NUC NUC5i5RYH poate fi echipat fie cu un astfel de spațiu de stocare, fie cu un HDD sau un SSD de 2.5 inci, fie cu combinații de SSD M.2 de 42, 60 sau 80 mm plus HDD sau SSD de 2.5 inci.

Închei acest capitol garantându-vă că Intel NUC NUC5i5RYH este un produs foarte bine fabricat, cu materiale de calitate (exceptând doar capacul superior din plastic, prea lucios și predispus la zgârieturi) și finisări excelente.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Intel NUC NUC5i5RYHÎn tabelul de mai sus ați putut parcurge cele mai importante specificații ale lui Intel NUC NUC5i5RYH. Vorbim despre un procesor din a cincea generație Core i5, model 5250U. Acesta este fabricat pe tehnologia de 14 nm, de unde un TDP (Thermal Design Power) maxim de 15W. Chipset-ul grafic este un Intel HD Graphics 6000 din seria GMA.

Acestea sunt elementele definitorii pentru modelul Intel NUC NUC5i5RYH. Memoria RAM poate fi de maximum 16 GB (prin intermediul a două sloturi SODIMM de 1333/1600 MHZ), iar spațiul de stocare poate ajunge la valori impresionante prin folosirea metodelor descrise la capitolul anterior.

Exemplarul de test avea montată o memorie RAM DDR3 la 1600 MHz cu o capacitate de 4 GB și un SSD M.2 de 80 mm ce măsura 180 de GB.

Deși direct din cutie un Intel NUC NUC5i5RYH nu vine cu sistem de operare preinstalat, modelul nostru folosea un Windows 10 Pro Insider Preview. În consecință, vorbim despre o variantă beta a sistemului de operare despre care nu ne putem da cu părerea prea exact.

Având în vedere că fiecare utilizator își va putea alege singur sistemul de operare preferat, încheiem aici acest capitol.

Performanță

Intel NUC NUC5i5RYH

Cu Windows 10 Pro Insider Preview instalat nu am avut cum să rulez câteva teste de benchmark edificatoare. Cele mai importante astfel de teste sintetice sunt deocamdată disponibile pentru variantele de la Windows 8.1 în jos, așa că aici o să vă vorbesc puțin despre cum am simțit în utilizarea cotitiană performanța pusă la dispoziție de Intel NUC NUC5i5RYH.

Pe scurt, își face treaba bine, dar parcă nu atât de bine încât să-și merite sumele investite. Nu mă înțelegeți greșit, Intel NUC NUC5i5RYH nu prezintă un hardware slab, dar aș fi vrut mai mult pentru banii ceruți.

Conectivitate

Intel NUC NUC5i5RYH

Din acest punct de vedere Intel NUC NUC5i5RYH se prezintă bine. Poți lega monitoare sau televizoare prin Mini Display Port și Mini HDMI, avem 4 porturi USB 3.0, dintre care unul cu funcție de încărcare,  iar rețeaua LAN este de tip 10/100/1000 Mbps. La acestea se adaugă nelipsitul jack de 3.5 mm, ce este de tip combo, adică suportă și cască cu microfon inclus.

Fără fir putem interacționa cu Intel NUC NUC5i5RYH prin Wi-Fi 802.11 ac, Wireless Display (Wi-Di), bluetooth 4.0 sau prin receptorul infraroșu.

Butonul power este amplasat în partea superioară a mini PC-ului, așezat într-unul din colțuri, lângă LED-ul ce anunță funcționarea sistemului.

Nu aș putea spune că am simțit lipsa unui element de conectivitate anume, iar toate cele testate de mine s-au descurcat foarte bine. Vorbesc despre Wi-Fi, LAN, USB, jack de 3.5 mm, mini HDMI.

Preț

Intel NUC NUC5i5RYH fără memorie RAM sau spațiu de stocare – 1949 lei la eMAG

Intel NUC NUC5i5RYH cu 4 GB de RAM și SSD de 240 GB – 2799 lei la eMAG

Concluzii

Intel NUC NUC5i5RYH

Intel Next Unit of Computing ar putea reprezenta viitorul și alternativa la clasicele desktop PC-uri, dar numai atunci când prețurile lor se vor așeza, iar diferențele dintre ele nu vor mai fi atât de mari.

Vreau să spun că pentru aproximativ 2800 de lei putem configura un desktop mult mai performant decât un Intel NUC NUC5i5RYH cu 4 GB de RAM și SSD de 240 GB. Sau putem cumpăra un laptop și el mai performant, dar care include, să mă exprim astfel, monitorul, tastatura, mausul, sunetul extern, eventual o unitate optică și altele.

Nu pot spune că nu mi-a plăcut Intel NUC NUC5i5RYH, dar personal nu aș investi (încă) în așa ceva. Nu voi zice că nu există piață pentru astfel de dispozitive sau că anumiți utilizatori vor greși dacă vor face pasul către ele. Mă refer strict la cazul meu și la posibilitățile mele financiare. Momentan aș cumpăra cu 2800 de lei un laptop care să se apropie cât mai tare de nevoile mele. Ceea ce Intel NUC NUC5i5RYH nu pare că reușește.

PRO

– dimensiuni mici;

– design plăcut, construcție solidă;

– posibilități suficiente de conectivitate.

CONTRA

– raport preț/specificații momentan în defavoarea sa.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.