Anul acesta, în cadrul MWC Barcelona, Microsoft nu a adus decât două smartphone-uri noi sau, mai corect spus, unul și varianta lui mai mare. Deosebirile dintre Microsoft Lumia 640 și versiunea XL sunt minime și de aceea am făcut această afirmație.

Microsoft Lumia 640 XL ar fi trebuit să coste conform producătorului în jur de 190 de euro, dar deocamdată în oferta magazinelor online mai cunoscute din țara noastră prețul este ușor mai ridicat. Dacă merită sau nu banii care sunt ceruți pe acest dispozitiv o să vedem mai departe, deocamdată încep cu datele hardware puse pe Lumia 640 XL.

Specificațiile Microsoft Lumia 640 XL:

Specificatii Microsoft Lumia 640 XL

Design

Microsoft Lumia 640 XL

O să începem ca de obicei cu conținutul pachetului. Aici am găsit pe lângă phablet-ul propriu-zis și bateria, încărcătorul, manualul de utilizare și certificatul de garanție. Atât. Nu există cablu de date (microUSB – USB), căști sau alte accesorii. Prețul redus la care s-au gândit cei de la Microsoft trebuia atins cumva.

În afara lipsei unor accesorii suplimentare în pachet, Microsoft Lumia 640 XL nu mai păcătuiește și în alt fel la capitolul design. Totul arată bine, cu materiale corecte, finisări bune și construcție solidă.

Capacul spate al phablet-ului se întinde până pe marginile dispozitivului, iar în acest fel putem crede că avem parte de o carcasă unibody. Nu este cazul, capacul se desface și avem astfel acces la acumulator, care se poate îndepărta din locașul său.

Din punct de vedere al aspectului, Microsoft Lumia 640 XL nu aduce elemente vizuale inedite. Deasupra display-ului stă numele producătorului, iar pe spate acesta este prezent din nou, de această dată alături și de logo-ul companiei. Puțin mai departe de acestea stă scrisă denumirea producătorului ce s-a ocupat de optica pentru camera foto principală – Zeiss.

Exemplarul sosit la test este de culoare neagră și nu impresionează din această direcție. Mai există posibilitatea de a avea variante pe alb, albastru sau portocaliu. Oricum ar fi, puteți ulterior achiziției să mai cumpărați și alte capace din comerț și astfel să schimbați oricând aspectul general al phablet-ului.

După cum vă spuneam, capitolul design este bine absolvit de Microsoft Lumia 640 XL, fără să prezinte puncte slabe. Singura problemă ar putea fi pusă de dimensiunile smartphone-ului, dar cred că te aștepți deja la asta când cumperi un dispozitiv cu ecran de 5.7 inci.

Ecran și sunet

Microsoft Lumia 640 XL

Display-ul de pe Microsoft Lumia 640 XL este unul de bună calitate și asta se vede de la primul contact. Beneficiază de tehnologie ClearBlack, iar asta contează. Culorile sunt plăcute, unghiurile de vizualizare mai mult decât suficiente, iar luminozitatea maximă nu va pune probleme nici măcar în bătaia directă a soarelui. Aici, deranjează puțin sticla ce protejează ecranul, care reflectă puțin cam tare mediul ambiant.

Dacă rezoluția HD 1280 x 720 pixeli vă face să strâmbați din nas la o diagonală de 5.7 inci, vă asigur că nu este cazul. Rare sunt momentele în care simți nevoia de o densitate mai mare a pixelilor. Asta înseamnă un ecran de calitate.

Sunetul extern oferit de Microsoft Lumia 640 XL este redat printr-un difuzor aflat în dreapta camerei foto principale. Grila de mici dimensiuni vă poate face să credeți că sunetul va avea o amplitudine scăzută, dar iarăși nu este cazul de așa ceva. Nu înseamnă că veți putea da petreceri cu muzica de pe Microsoft Lumia 640 XL, dar nici rău nu sună.

Prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de un sound foarte bun. Niște căști de calitate legate la acest smartphone vor face ca totul să sune așa cum trebuie. Chiar bun este sunetul redat prin căști.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Microsoft Lumia 640 XL

Niciodată Nokia și mai apoi Microsoft nu au insistat în a oferi hardware puternic pentru dispozitivele cu Windows 8 sau 8.1. Nu era nevoie de prea mult pentru ca sistemul de operare să ruleze fluent și fără probleme. Chiar și cu 512 MB de RAM nu aveam parte de lag sau alte dificultăți.

Microsoft Lumia 640 XL se bazează pe un procesor Snapdragon 400 quad-core la 1.2 GHz Cortex-A7, ajutat pe partea grafică de un Adreno 305. Memoria RAM este de 1 GB, iar spațiul de stocare de 8 GB poate fi extins cu un card microSD de până la 128 GB.

Totul rulează fluent pe Microsoft Lumia 640 XL, inclusiv jocuri mai complexe precum Asphalt 8 Airborne. Singura mică problemă de care ansamblul hardware nu poate scăpa este timpul cam mare de încărcare a unor date din jocuri sau a unor aplicații ceva mai dificile.

Chiar dacă am lăudat sistemul de operare, acesta mi-a cauzat câteva neplăceri. Windows Phone-ul 8.1 cu Lumia Denim s-a blocat de câteva ori în aplicații precum Internet Explorer sau cea a camerei foto. Și-a revenit destul de repede și nu a necesitat restart, dar nu mă așteptam la așa ceva. Din partea lui Nokia Lumia 520 (fostul smartphone al soției) nu am primit astfel de experiențe.

Aplicațiile preinstalate pe Microsoft Lumia 640 XL sunt aceleași pe care le veți găsi pe orice smartphone ce rulează Windows Phone 8.1. Dintre ele amintesc: Facebook, Flipboard, Food & Drink, Health & Fitness, HERE Drive+, HERE Maps, Lumia Camera, Lumia Creative Studio, Lumia Moments, Lumia Selfie, Lumia Storyteller, Maps, Money, News, Office, OneDrive, OneNote, PicsArt, Skype, Storage Sense, Store, Travel, Wallet, Weather. Sunt multe și mai există câteva de bază pe care nu le-am mai reamintit.

Performanță

Teste benchmark Microsoft Lumia 640 XL

Microsoft Lumia 640 XL a trecut prin câteva teste de benchmark din Windows Store, iar rezultatele sunt în tabelul de mai jos. De acolo lipsesc punctele obținute prin Basemark OS II ce se oprea aproape de final și Basemark X ce nu a vrut nici să înceapă a rula.

Teste benchmark Microsoft Lumia 640 XL

Conectivitate

Microsoft Lumia 640 XL

Exemplarul cu care am avut ocazia să ma joc timp de câteva zile este unul dual-sim. Microsoft Lumia 640 XL poate fi cumpărat și în variantă cu conectivitate 4G LTE, dar nu a fost cazul la cel de față.

Pe lângă conectivitatea dual-sim (ambele cartele sunt de tip micro-sim), mai avem parte de Wi-Fi 802.11 cu DLNA și hotspot, bluetooth, NFC și radio FM. Pentru o localizare cât mai bună, Microsoft Lumia 640 XL dispune de GPS cu A-GPS, de GLONASS și de Beidou. Cam tot ce trebuie pentru o afișare relativ exactă a poziției.

Portul microUSB se află pe laterala de jos, jack-ul de 3.5 mm este sus, iar butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt pe partea dreaptă. Mi-ar fi plăcut ca la un telefon cu reale calități pe partea de fotografie să regăsim și celebrul buton pentru declanșarea senzorului.

Calitatea în apelurile de voce este bună, iar elementele de conectivitate s-au descurcat bine, fără să-mi creeze neplăceri.

Cameră foto și video

Microsoft Lumia 640 XL

Elementele de optică realizate de Carl Zeiss pentru camera principală de 13 Megapixeli de pe Microsoft Lumia 640 XL își fac simțită prezența și oferă rezultate foarte bune, atât pe partea de fotografie, cât și la clipurile video captate.

Mai jos aveți câteva exemple de poze realizate cu Microsoft Lumia 640 XL:

Autonomie

Microsoft Lumia 640 XL

Bateria de 3000 mAh se dovedește suficientă în a oferi cel puțin o zi întreagă de autonomie. Nu-mi imaginez sub ce scenariu ar putea fi epuizat acumulatorul în mai puțin de 12 ore. Poate doar forțat la maximum, mai mult pe post de consolă de jocuri sau monitor și atunci cu luminozitatea ecranului la maxim.

Lăsați intensitatea luminoasă a display-ului pe auto și, cu sarcini normale pentru un phablet, veți putea ajunge chiar și la două zile de autonomie din partea bateriei.

Preț

Microsoft Lumia 640 XL Dual-Sim – 969 lei la eMAG.

Concluzii

Microsoft Lumia 640 XL

Acum să încercăm să aflăm dacă Microsoft Lumia 640 XL merită cei aproape 1000 de lei ceruți de majoritatea comercianților. Tind să spun că da, dar parcă mult mai bine ar suna un 800 de lei. Asta ca să nu regreți nici un pic atunci când (rar, ce-i drept) se mai blochează sau când aștepți un pic mai mult să se încarce jocul preferat.

În rest, puncte slabe evidente nu prea sunt. Asta dacă ești pregătit pentru un sistem de operare ceva mai diferit decât binecunoscutul Android sau iOS. Și BlackBerry OS ar putea fi inclus în aceeași categorie cu cele două anterior menționate. Toate folosesc icon-uri și seamănă cât de cât între ele la o primă privire.

Aici, Windows Phone se detașează cu ale sale tile-uri și necesită ceva mai multă obișnuință din partea utilizatorului. Odată ce treci peste asta și ești dispus să renunți la câteva aplicații ce nu se găsesc în magazinul celor de la Microsoft, s-ar putea să nu regreți alegerea făcută.

Pentru ce ar trebui luat în considerare un Microsoft Lumia 640 XL și de ce ar trebui evitat vedeți mai jos:

PRO:

– ecran de calitate la care doar rezoluția ar putea strica peisajul, dar nu o face;

– autonomie generoasă oferită de acumulatorul de 3000 mAh;

– cameră principală ce oferă rezultate foarte bune, mai ales în această categorie de preț;

– sunet foarte bun emis prin jack-ul de 3.5 mm;

– calitate a construcției bună, cu finisări și materiale corecte;

CONTRA:

– sistemul de operare mai dă rateuri, blocându-se ocazional;

– lipsa unor accesorii de bază în pachet – cablu microUSB – USB în special.