Foto si Video

Ne-a sosit la test în ultimele săptămâni și monitorul de gaming al celor de la BenQ – XL2420T. Monitorul pe care-l folosesc zi de zi este un BenQ BL2400, ambele permit rotația în portrait sau landscape, au 24 de inch și rezoluție la 1080p, dar XL2420T a fost optimizat pentru jocurile de acțiune fiind dezvoltat împreună cu cele mai prestigioase echipe de Counter Strike la nivel global. Numele acestora sunt cunoscute în rândul jucătorilor de CS: Tommy “Potti” Ingemarsson, Emil “HeatoN” Christensen, Abdisamad “SpawN” Mohamed, Michael “ahl” Korduner si Christer “fisker” Eriksson.

BenQ în domeniul monitoarelor a câștigat o expertiză de-a lungul timpului, au o cotă de piață serioasă și în țara noastră. Aceasta se bazează pe raportul preț / performanță excelent cât și prin gama diversificată gândită a oferi ce trebuie unor grupuri țintă.

Să vedem câteva detalii de ordin tehnic vis-a-vis de BenQ XL2420T, înainte de a-i scrie review-ul propriu-zis:

Monitor LED
Date tehnice
BenQ XL2420T
Dimensiune display 24 inch
Rezoluție 1920×1080 pixeli
Tehnologie LED-backlight și 3D Ready
Rată contrast 1000:1 și dinamic 12000000:1
Luminozitate 350 cd/metru pătrat
Timp de răspuns 2 ms GTG
Conectivitate D-sub, DVI-DL, 2 x HDMI, Display Port, USB hub, jack de 3.5 mm
Consum de energie 24 W (maxim)
Funcții încorporate Black eQualizer
Smart Scaling
FPS Mode
RTS Mode
Game Mode Loader
NVIDIA 3D Vision
Intuitive UI
Senseye 3
S Switch
Greutate 6.1 kg net și 7.3 brut
Grosime 149 mm

Design

În pachet dați de monitorul de 24 inch, S Switch spre a alege între mai multe moduri presetate și seamănă cu un mouse, Husă praf, cablu VGA, Cablu DVI-DL, cablu alimentare pe 220v și cablu USB. Nu cred că ar mai trebui să amintesc că este compatibul cu Vista sau Windows 7. M-aș risca să spun că va funcționa fără probleme și cu Windows 8.

Se montează foarte ușor: monitorul și piciorul de susținere sunt puse separat. Acesta din urmă are o bază amplă care permite o stabilitate fără probleme pe orice fel de suport. Nu se va mișca pe birou decât dacă cine știe ce mișcare bruscă se petrece. Brațul de susținere include și un fel de mâner ce permite să cari monitorul ușor, ai de unde să-l prinzi și să-l duci într-un alt loc din casă sau să pleci la prieteni pentru o sesiune prelungită de Counter Strike, dacă ești un utilizator atât de înrăit al celebrului FPS care de curând a primit o nouă versiune.

Mi-a plăcut că poate fi reglat la diverse unghiuri, găsești rapid o poziție convenabilă. Atât că poate fi pus în Portrait sau Landscape, dar și înclinarea față / spate. Sunt puține monitoare cu o amplitudine atât de mare de reglaje, un factor care contribuie la polivalența lui XL2420T.

Monitorul de 24 inch este înconjurat într-un plastic negru, unul care mi-a dat impresia că nu adună praful prea repede și m-am bucurat că nu este lucios. Monitoarele lucioase sunt o plăcere de văzut, dar mai greu de întreținut la nivel estetic, nu este cazul aici. Colțurille sunt rectangulare și nu le-au rotunjit în vreun fel. Ca formă dă impresia că a fost alungit, mai îngust și mai lat.

Toate controalele sunt dispuse pe spate, iar  reglajele se fac din colțul dreapta jos, un fel de taste capacitive precum la smartphone care atunci când nu sunt utilizate se sting, veți vedea că avem de-a face cu unul dintre cele mai intuitive moduri de control.

BenQ XL2420T nu este făcut să impresioneze neapărat la design ci prin tehnologia din spatele ecranului, versatilitate și polivalență, dar nu se poate spune că-i un monitor nereușit, s-a mizat pe o linie de design simplă, fără prea multe artificii, un picior de susținere cu o bază amplă care aduce un mâner încorporat și o modalitate de prindere a monitorului simplă și la îndemâna oricui.

Majoritatea celor care-l vedeau la prima vedere, rămâneau impresionați atunci când era în portrait mode și cât de ușor se rotește.

Tehnologie

XL2420T aduce un display de 24 inch, cu tehnologie LED backlight, rezoluție 1920×1080 pixeli, timp de răspuns de doar 2 ms GTG. Trebuie să explic ce înseamnă GTG – timpul necesar unui pixel de pe panel în a se schimba din gri în alb și din alb în gri. Acest timp este mai redus și de aceea se ajunge a fi promovat, fiind un fel de strategie de marketing. Timpul de răspuns clasic pentru acest monitore este de 5 ms.

Una dintre cele mai importante funcții încorporate este Black eQualizer care permite vizualizare bună și în scenele mai întunecate, asta se dovedește de efect pentru un jucător care astfel poate remarca detalii unde un alt monitor nu i le oferă contribuind la un răspuns mai rapid / acțiune făcute mai rapid.

S Switch seamănă cu un mouse fiind un controler cu trei butoane presetate astfel încât să poți preseta și salva setările de afișare și să modifici setările până la OSD. Sunt mai multe ,oduri de vizualizare implementate: 24w, 23W, 22W, 21.5W, 19W, 19, 17. Cifrele reprezintă diagonala ecranului, iar W vine de la Wide.

Există un mod special intitulat FPS și vă dați seama că a fost realizat pentru jocurile de acest fel, în special pentru Counter Strike. Dați de FPS1 pentru Counter-Strike 1.6 și FPS2 pentru Counter-Strike Source. Rata de refresjh ajunge la 120Hz, asta înseamnă că imaginea se împrospătează de 120 de ori în fiecare secundă. Importantă este lipsa lagului dintre joc și afișajul monitorului.

Facilitatea Game Mode Loader vă permite să folosiți setările pe care le au gândit două legende din Counter Strike – HeatON și SpawN. Le descărcați și utilizați pe monitorul XL2420T din fața voastră. Nu trebuie să uit a preciza că aduce compatibilitatea cu tehnologia NVIDIA 3D Vision, un monitor 3D ready.

Setări

Există S Switch-ul de care aminteam mai sus, dar și butoanele din colțul dreapta jos. Cel de power este pornit mereu, iar celelalte controale apar când duceți mâna în zona respectivă. Sunt setările pentru: Picture Mode, Display Mode, Smart Scalling, Menu, Exist. La Picture Mode dați de :

– Standard;
– Movie;
– Photo;
– sRGB;
– Eco;
– FPS1;
– FPS2;
– RTS;
– Gamer 1;
– Gamer 2;
– Gamer 3.

Aveți de unde alege, cel mai mult mi-a plăcut sRGB, dar le-am încercat pe toate să văd ce oferă în plus sau în minus. La Display Mode sunt modurile de la 17 inch la 24 inch Wide. La Menu sunt setările în detaliu și am făcut o galerie foto ca să le vedeți pe toate.

Sunt cinci butoane care mi-au amintit vag de cele capacitive regăsite la telefoanele inteligente. Se accesează ușor, au pus și un meniu aerisit, intuitiv.

Conectivitate

Are de toate și așa aș putea să închei subit. Nu lipsește niciun element de conectivitate: HDMI, VGA, USB, Display Port, USB Hub, DVI, jack de 3.5 mm. Toate sunt dispuse pe spate, cu excepția a 2 x USB 2.0 + jack de 3.5 mm dispus în partea stângă, pe lateral.

Concluzii

BenQ XL2420T este unul dintre cele mai complete monitoare pe care le-am testat până acum. Nu-i lipsește nimic de la un versatilitate, simplitate în ce privește meniul cu setările, design ce oferă rezistență în timp, ușurință în a găsi un mod de vizualizare cât mai bun, setări pe toate gusturile.

A fost special optimizat pentru gaming, dar asta nu înseamnă că nu poate fi folosit și de către cei care nu au înclinații în această zonă, cei care vor un monitor de top care să fie rotit în mod portrait, se joacă ocazional, au nevoie să seteze display-ul în detaliu.

Să vedem și o listă cu prețurile din țara noastră pentru BenQ XL2420T:

MarketOnline.ro – 1597 lei;
evoMAG.ro – 1635 lei;
eMAG.ro – 1599 lei.

Puncte forte
– design simplu și rezistent în timp, fără suprafețe lucioase care să adune și expună praful;
– versatilitate dată de piciorul de susținere și mecanismul amplu de reglaj în adâncime, pe înălțime, rotire de la bază în toate direcțiile;
– tehnologie încorporată, posibilități de a regla display-ul pe toate gusturile;
– optimizat pentru gaming și în special pentru Counter-Strike, dar cu mod RTS și pentru jocurile de strategie;
– conectivitate maximă.

Puncte slabe
– preț puțin cam mare, dar știți că performanța și calitatea se plătesc corespunzător.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.