În ultimele săptămâni am testat și Oukitel U7 Pro, clonă de iPhone 6 Plus. Costă în jur de 70 de dolari prin magazinele online chinezești, iar dacă-l aduceți în țară prin DHL se mai adaugă 170 lei. Mă rog, cel puțin atât am plătit eu la ridicarea coletului trimis de Oukitel. Dacă nu ar fi fost taxa DHL de 100 lei, ar fi costat 70 lei pe lângă prețul său de listă (70 lei – taxe vamale + TVA).

Oukitel este o companie chineză ce lansează telefoane la foc automat, la fel ca Ulefone, LeTV și alți jucători asiatici. Fiecare smartphone de gen dorește a puncta bine la raportul preț / specificații. Este destul de greu să împaci prețul scăzut cu performanța sau o calitate cât de cât decentă a produsului final. Oukitel U7 Pro l-aș recomanda celor dornici de un telefon cu display mare și preț mic.

Oukitel-U7-Pro (4)

În țara noastră nu ai alternative mai bune, iar dacă doriți să-mi demonstrați că mă înșel, aveți rubrica de comentarii la dispoziție. Repet, pe diagonala de 5.5 inch, la liber / fără semnarea unui abonament cu un operator telecom.

Specificații Oukitel U7 Pro

specificatii-Oukitel-U7-Pro

Design

Oukitel-U7-Pro (12)

În pachet dați de smartphone cu folia de protecție montată, bateria de 2500 mAh, încărcător și cablu microUSB – USB, manual de utilizare în limba engleză. Lipsesc căștile, dar 69.99 dolari. Înțelegeți voi.

Ca design, copie la scară a lui iPhone 6 Plus doar că nu are carcasă unibody metalică, cântărește mai puțin cu 12 grame și este mai gros cu 1.1 mm. Dimensiunile exacte pe lungime x lățime și grosime:

iPhone 6 Plus – 158.1 x 77.8 x 7.1 mm;

Oukitel U7 Pro – 156.7 x 78.1 x 8.8 mm.

Nu are nici tastă fizică centrală ci taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și mai multe detalii când ești într-o aplicație sau customizare a ferestrelor de pe ecranul principal. Tastele respective nu sunt iluminate.

Capacul bateriei acoperă și marginile laterale, se oferă acces la bateria de 2500 mAh, la sloturile celor două cartele microSIM plus slotul dedicat cardului microSD de până la 32 GB. În partea frontală nu se regăsește logo-ul producătorului ci doar ușor stilizat pe spate, abia îl zărești. Simplitate maximă la capitolul design, capac mat, colțuri rotunjite. Pe partea de grip l-aș critica, nu oferă grip-ul pe care-l așteptam, alunecos. Cred că se rezolvă cu o husă din plastic.

Este un telefon corect pentru prețul afișat, fără scăpări pe partea de finisare, fără a epata prin materialele alese etc. Repet, 69.99 dolari. Aș spune chiar că puteți cumpăra telefoane cu preț de 2 ori mai mare, dar inferioare lui U7 Pro. S-ar putea ca o parte dintre voi să strâmbați din nas că este clonă de iPhone 6 Plus, că Oukitel putea să meargă pe altceva, dar s-ar putea să fie și mai mulți interesați de telefon, tocmai pentru că seamnă cu 6 Plus-ul.

Ecran și sunet

Oukitel-U7-Pro (13)

IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, nu am găsit detalii legate de vreo sticlă de protecție pe care Oukitel să o fi pus-o pe U7 Pro. Măcar vine cu o folie de protecție din fabrică, deși una de proastă calitate ce oferă un feedback ușor anost.

Display-ul este wow, pentru banii ăștia te alegi cu un ecran ce oferă luminozitate mare, fără a avea o tentă de gălbui, unghi bun de vizualizare, suferă sub acțiunea razelor de soare când devine aproape ilizibil. Aici ar fi și singurul punct slab, în rest, 5.5 inch cu rezoluție HD și nu am zărit suprafețe redate pixelat.

Sunetul este asigurat de un difuzor poziționat la bază, măcar ei sunt corecți și nu pun două grile ca să inducă opinia că ar fi două difuzoare în această zonă. Se aude de zici că este înfundat, amplitudine la 40 – 50% față de alte telefoane mobile, bass-ul lipsește cu desăvârșire. Important este că atunci când sună se aude tare, în redarea melodiile de pe YouTube nu se mai poate spune că se aude prea bine. Reglarea volumului se face din lateral stânga, iar jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară. În pachet nu sun căști, dar cu unele de bună calitate se descurcă cât de cât. La 100% nu recomand, pe la 60% livrează un sound clar, bine definit, fără a epata ca bass, dar nici zero absolut ca pe difuzorul său.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Oukitel-U7-Pro (14)

Folosește un procesor vechi: MediaTek 6580 de tip quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7 cu Mali-400 GPU, 1 GB RAM și 8 GB spațiu de stocare din care 4.7 GB în mod real, slot pentru cardurile microSD de până la 32 GB.

Rulează Android 5.1 Lollipop, iar singura modificare a Oukitel este la meniul de aplicații și la icoanele aplicațiilor, în rest ai parte de 5.1 Lollipop în stadiu nativ (notificări, setările propriu-zise). Plus că nu are bloatware, nici toate aplicațiile Google nu vin preinstalate, cu excepția Gmail și Play Store, bineînțeles, le puteți descărca din magazinul de aplicații.

Apreciez răspunsul rapid în preluarea comenzilor, faptul că la nivel de interfață nu se blochează, nu livrează lag decât atunci când este forjat puternic. Poți face diverse operațiuni pe smartphone și când face actualizările în fundal, nu se blochează complet precum alte telefoane de la companii mai cunoscute la scară globală.

A primit două update de firmware de când l-am primit, primul de 80 MB și al doilea de 100 MB. Nu cred că va face pasul spre 6.0 Marshmallow, dar măcar rulează 5.1 Lollipop. Nu are probleme cu majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play, cu excepția celor ce au o grafică și un gameplay complex. Jocurile uzuale în genul Subway Surfer, Angry Birds, Temple Run nu-i pun probleme de vreun fel, Asphalt 8 îl duce foarte sacadat, nu-l poți juca ca atare.

Se încălzește când este utilizat extensiv, dar fără a se transforma într-un cartof fierbinte pe care să nu-l poți atinge. Nici procesorul nu are cine știe ce arhitectură complicată. Și procentele din baterie se duc rapid când telefonul se încălzește.

Aplicații preinstalate pe Oukitel U7 Pro, ca idee, nu are suport pentru limba română:

Backup & Restore, Browser, Calculator, Calendar, Camera, Ceas, Contacte, Descărcări, E-mail, File Manager, Radio FM, Gmail, Căutare prin Google, Setări Google, Google Maps, Muzică, Play Store, SIM Toolkit, Înregistrare sunet, Căutare vocală prin Google și Wireless Update.

Galerie de screenshots cu interfața grafică de pe U7 Pro;

Performanță

Oukitel-U7-Pro (25)

În testele de benchmark a obținut următoarele rezultate:

teste-benchmark-Oukitel-U7-Pro

Screenshots cu testele de benchmark rulate pe U7 Pro:

Conectivitate

Oukitel-U7-Pro (10)

3G cu viteze de până la 42 Mbps,  fără suport pentru tehnologia 4G și asta pentru că folosește un procesor MediaTek de generație mai veche. În ce privește spectru de frecvențe:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 1900 / 2100 MHz.

L-am folosit cu un SIM de la Digi Mobil și a avut acoperire 3G la cote bune, exact ca și oricare alt smartphone comercializat local. Se adaugă bluetooth, A-GPS pentru partea de localizare.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, la bază de speakerul telefonului, în lateral dreapta de butonul de power, iar reglarea volumului o găsiți pe două taste distincte în lateral stânga, uite că Oukitel arată și companiilor mai mari cum stă treaba cu o poziționare corectă a controalelor.

În apelurile de voce s-a descurcat decent, vocea interlocutorului ceva cam metalică plus că era nevoie să ridici un pic glasul ca să te faci mai bine înțeles. În conexiunea la internet nu livrează cine știe ce viteză, dar se descurcă în a face update de aplicații în ritm susținut sau în a susține un streaming de conținut la rezoluție mai mare via YouTube. La 69.99 dolari nu-i poți cere Wi-Fi ac, dual-band etc.

Cameră foto și video

Oukitel-U7-Pro (5)

8 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 1.3 Megapixeli. Oukitel se laudă că ar compila la 13 Megapixeli sau 2 Megapixeli, recomand ca senzori să fie ținuți la rezoluția nativă. Aici este cu dus și întors, se comportă ca un smartphone cu preț sub 4 – 500 lei, rezultate în cea mai mare parte de-a dreptul mediocre. Interfața camerei este antică, regăsită pe unele telefoane ieftine cu Android 4.2 Jelly Bean. Noroc că Google a adus aplicația sa standard în Google Play.

Nu cumperi Oukitel U7 Pro pentru capacitățile sale foto și video, dar nici nu este cel mai slab din curtea școlii, dacă-mi permiteți o exprimare mai plastică. Are momente când uimește și altele când focalizează defectuos. 

Clip 1 făcut cu Oukitel U7 Pro;

Clip 2 făcut cu Oukitel U7 Pro;

Fotografii făcute cu Oukitel U7 Pro:

Capturi de ecran din interfața aplicației foto și video:

Autonomie

Bateria de 2500 mAh își arată limitele când îl pui la lucru în regim intensiv, cu apeluri, mesaje, sincronizări în fundal rezistă mult și bine, în stand-by pot spune că m-a impresionat, de pe o zi pe alta nu a pierdut niciun procent. Recunosc că o astfel de performanță se întâlnește rar la telefoanele Android de la început de 2016.

În setări la acumulator veți da și de o optimizare pentru cei dornici să sacrifice din puterea de procesare pentru un spor la autonomie. Nu prea am văzut schimbări în mod real. Dacă începi a-l folosi la maxim, luminozitate la 100%, multe jocuri, YouTube și alte nebunii, nu trece de pragul a 3 – 4 ore la foc continuu.

În testul nostru de autonomie a atins 3 ore și 45 de minute (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi). 

Preț

Oukitel U7 Pro – 69.99 dolari la Everbuying + 70 lei plătiți către vama românească = 364 lei.

Concluzii

Oukitel-U7-Pro (17)

Da, nu ai garanție, iar dacă acest element primează, nu recomand U7 Pro. Dacă-ți dorești în mod neapărat să ai un telefon dual-sim cu design de iPhone 6 Plus, conectivitate dual-sim și display de 5.5 inch, iar bugetul nu trece de 350 – 400 lei, U7 Pro poate fi o alegere inspirată, dacă și așteptările sunt de telefon cu preț de sub 100 euro.

PRO

  • destul de bine fabricat pentru categoria sa;
  • display mare și de bună calitate, culori plăcute, luminos;
  • Android – 90% nativ, bloatware inexistent;
  • raport preț / specificații ce-l recomandă celor dornici de un phablet cu adevărat ieftin.

CONTRA

  • sunet mediocru;
  • autonomie modestă;
  • fără garanție în țara noastră.

Galerie de imagini cu Oukitel U7 Pro:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.