Xposed Framework sau magie Android Software

Zilele trecute ți-am prezentat cum să instalezi un custom recovery, ca după să poți instala un custom ROM. E o metodă foarte bună de a îmbunătăți experiența ta Android, adăugând funcții noi sau schimbând total aspectul. Însă aceasta este o metodă “invazivă” ce poate avea efecte negative, cum ar fi pierderea garanției sau probleme la pornire.

Atunci ce faci când totuși vrei să schimbi ceva? Aici intervine Xposed Framework. Xposed este o platformă ce permite aplicarea de modificări peste sistemul de operare. Acesta nu face modifiăari în fișierele de sistem, ci se suprapune peste ele, la fel ca straturile unui tort (mhmmmm, tort). După cum am spus, Xposed este o platformă, ce înseamnă că nu face nimic singură, ci permite instalarea unor module/pluginuri pentru fiecare modificare ce o dorești.

E simplu să o instalezi. Singurele condiții sunt să rulezi Android 4.0.3 sau mai nou și să ai acces root. Tot ce trebuie să faci este să mergi aici și să descarci fișierul APK. O poți face direct de pe telefon, să elimini nevoia de a transfera fișierul folosind calculatorul. Fiind un APK ce nu este descărcat din Play Store va fi nevoie să activezi Unknown Sources din Settings – Security.

Xposed Framework sau magie Android

După instalarea fișierului APK, deschide noua aplicație Xposed Installer, fă click pe Framework și apoi pe Install/Update. Ți se va cere acces root și apoi reboot.

Xposed Framework sau magie Android

Acum ești pregătit să instalezi diferite module pentru modificările dorite. Acestea le poți descărca accesând aplicația Xposed Installer, secțiunea Download, sau accesând pagina dedicată, sau chiar din Play Store căutând după termenul Xposed. In Play Store nu sunt toate modulele, dar dacă îl găsești pe cel dorit aici, e metoda recomandată. Astfel vei primi actualizările automat și nu vor trebui executate manual. Altă recomandare ar fi să nu instalezi mai multe module care fac același lucru, sau mai bine să nu fie activate simultan. S-ar putea să se bată cap în cap, ca atunci când ai două aplicații antivirus instalate în calculator.

Xposed Framework sau magie Android

După instalare va trebui să intri din nou în Xposed Installer, secțiunea Modules, să activezi modulele instalate și să faci un reboot pentru a fi aplicate noile setări. Modulele instalate au propiile lor aplicații unde poți face setările dorite, și nu din Xposed Installer.

Xposed Framework sau magie Android

Și ca să iți spun de câteva module pentru început, eu folosesc Xposed GEL Settings și GravityBox [KK] (GravityBox [JB] pentru Android Jelly Bean).

Xposed Framework sau magie Android

Xposed GEL Settings îmi dă opțiuni noi pentru Google Now Launcher, opțiuni ce acesta nu le include. Funcția cea mai folosită de mine este posibilitatea de a ascunde aplicațiile din app drawer ce nu le accesez în mod direct sau cele pe care nu le pot dezinstala. Dar nu este limitat doar la atât.

GravityBox este ca o cutie de jucării pentru mine. Oferă foarte multe opțiuni cum ar fi posibilitatea de a edita atât vizual cât și funcțional butoanele din QuickSettings, să îmi modific lockscreenul, bara de status și multe, multe altele. Câteodată e enervant cât de multe modificări îmi permite să fac și ajung să pierd zeci de minute activându-le și testând.

Ca de obicei, aștept întrebările la comentarii și mesaje cu modulele preferate.