Update: Am câștigat această ediție a Blogwars cu 50.27% din cele peste 6500 de voturi exprimate. Vă mulțumim pentru susținere.

Acest review face parte dintr-o ediție Blogwars, un friendly battle între ArenaIT.net și Gadget.ro. Citiți cele 2 recenzii, votați pe cea care v-a plăcut mai mult și puteți câștiga cel mai performant router gigabit din România, exact modelul pe care l-am testat / ASUS RT-AC87U. Voturile sunt contorizate până pe 23 martie. 

Click pe imagine spre a accesa concursul desfășurat în Blogwars:

blogwars-ac87u-home1

În urmă cu câteva săptămâni am avut ocazia să testez cel mai bun router wireless din țara noastră. Mă refer la modelul ASUS RT-AC87U, un device pe placul entuziaștilor, pentru cei interesați să aibă un produs complet, ireproșabil ca funcționalitate si cu multe funcții integrate.

Routerele wireless au cunoscut un elan puternic în 2014, mai ales după ce RCS-RDS a adus internetul Fiberlink cu viteze de până la 500 și 1000 Mbps în download. Multe persoane au fost nevoite să facă un upgrade spre a beneficia de aceste viteze. ASUS RT-AC87U este vârful de gamă al companiei taiwaneze, iar în recenziile primite de routerele ASUS veți vedea că sunt apreciate fiabilitatea, simplitatea în utilizare și raportul preț / specificații.

Router-ASUS-RT-AC87U (1)

Trebuie să spun și condițiile în care am testat ASUS RT-AC87U: internet Fiberlink 500 cu viteze în download de până la 500 Mbps, router-ul amintit + adaptorul ASUS AC56 pe USB 3.0 ce oferă viteze de până la 1200 Mbps  + laptop ASUS ROG G771 ce oferă Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac + rețea de până la 1000 Mbps + adaptor ASUS.

Specificații detaliate pentru router-ul Wi-Fi ASUS RT-AC87U:

specificatii-router-ASUS-RT-AC87U

Design

Router-ASUS-RT-AC87U (8)

În pachet dați de router, cele patru antene detașabile, încărcător, cablu de rețea pe RJ-45 la ambele capete, CD cu driverele aferente, ghid de utilizare rapidă. Dimensiunile sunt generoase:

Lungime x Lățime x Înălțime = 290 x 166 x 50 mm + greutate de 747 grame.

Ca design l-aș încadra în gama laptopurilor de gaming ale ASUS / mă refer la seria ROG, acronim de la Republic of Gamers. Este un produs premium și asta s-a dorit a fi subliniat de la primul contact cu device-ul. Textură plăcută în partea superioară, sigla ASUS poziționată la loc de cinste, elementele de conectivitate pe spate, portul USB 3.0 în partea frontală.

Apreciez suprafețele mate ce adună praful mai greu. Router-ul de obicei îl așezi într-un loc și acolo rămâne pentru totdeauna, praful se adună în timp, iar un router cu zone lucioase te face să-l ștergi mai des. ASUS-ul în cauză este mat și te scutește de această operațiune. Încărcătorul Alimentatorul din pachet mi-a aminit de cel folosit de ASUS și la seria de ultraportabile Zenbook.

ASUS RT-AC87U arată de la poștă ca oferă performanță și impresionează vizual, cele 4 antene externe ies imediat în evidență. Apropo, cele 4 antene oferă o arie de acoperire mai mare cu 33% față de un router wi-fi cu 3 antene. Cel puțin acestea sunt informațiile producătorului taiwanez.

Hardware și conectivitate

Router-ASUS-RT-AC87U (11)

Pentru a putea coordona traficul de date și software-ul încorporat s-a mers pe un CPU Broadcomm dual-core la 1 GHz cu 256 MB memorie RAM, 128 MB memorie flash. Broadcomm are expertiză în domeniu și de aceea ASUS s-a orientat spre o astfel de soluție hardware. Oricum nu ai nevoie de vreun procesor octa-core sau cine știe ce procesor CPU de ultimă generație. Vorbim de un router care în esență face operațiuni simple, trafic de date la o viteză cât mai mare.

La capitolul conectivitate nu-i lipsește nimic și cred că este unul dintre cele mai complete routere din acest punct de vedere: dual-band pe 2.4 și 5 GHz, în spectrul de 5 GHz se ating vitezele cele mai mari, fiind și mai liber decât cel de 2.4 GHz. Apropo, acum câțiva ani de zile doar eu și un vecin aveam internet Wi-Fi, iar acum sunt peste 10 rețele. O pânză de păianjen invizibilă ce crește de la an la an, de aceea contează mult să ai un router dual-band, mai ales dacă vrei performanțe cât mai bune.

Tot la conectivitate notez Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, rețea pe fir WAN ce atinge 1000 Mbps sau LAN ce se oprește la aceeași valoare (mă rog, corect ar fi 10 / 100 / 1000 Mbps). În partea frontală se află portul USB 3.0, controale pentru LED și Wi-Fi, USB-ul 3.0 este protejat de un element fabricat din plastic cauciucat, soluție folosită de obicei la telefoane mobile spre a masca sloturile pentru SIM sau microSD. În spatele router-ului trebuiesc montate cele 4 antene detașabile, acolo dați de portul USB 2.0, butonul pentru WPS, RJ-45-ul ce se conectează la cablul de internet, 4 x RJ-45 cu viteze gigabit pentru a conecta mai multe device-uri de prin casă (desktop PC-uri, imprimante etc), butonul de power și cablul de alimentare.

Apartamentul meu are 40 de metri pătrați și problema legată de acoperirea locuinței a lipsit cu desăvârșire, după cum este de la sine înțeles. Locuiesc la etajul 4 și am coborât cu telefonul la baza blocului, iar semnalul s-a dovedit suficient de puternic ca să fac browsing, să accesez YouTube, să descarc jocuri, totul ca și cum aș fi în casă. Semnalul se situa la 3 liniuțe din 5. Cu router-ul meu de zi cu zi abia ating 1 liniuță și cel mult pot să fac browsing sau să verific notificările de pe Facebook, iar toate aceste operații desfășurate într-un ritm lent. Cele 4 antene detașabile își fac treaba, iar semnalul cred că se situează la cote înalte și în case cu o structură complexă.

În altă ordine de idei, ASUS RT-AC87U încorporează tehnologii în premieră: multi-user MIMO sau MU-MIMO / cu cât sunt conectate mai multe device-uri, cu atât și performanța router-ului crește spre a oferi viteze de download și upload la valori cât mai bune, fără a scădea când numărul de device-uri conectate crește.

Procesorul dual-core este suficient de puternic pentru conexiunea 802.11AC 4×4. Conexiunea WAN-to-LAN este de la 2 – 5 ori mai rapidă și asta pentru că ASUS a optimizat software-ul.

Interfața pentru PC, setări și utilizare

Router-ASUS-RT-AC87U (16)

Este ușor de configurat:

http://192.168.1.1;

User – admin;

Parolă – admin.

Interfață este ușor de parcurs și organizată într-un mod intuitiv. Aveți o selecție de screenshots cu mai multe detalii:

Viteza maximă teoretică este de 2400 Mbps / 2334 Mbps prin rotunjirea vitezei maxim de 600 Mbps pe Wi-Fi n pe 2.4 GHz + Wi-Fi ac-ul pe 2.4 GHz și ai săi 1734 Mbps. Sunt foarte multe setări implementate, iar ASUS RT-AC87U prin acoperirea mare și funcțiile încorporate l-aș recomanda și pentru companiile mici cu câțiva angajați.

QoS este acronimul de la Quality of Service și reprezintă o tehnologie adaptativă care știe să gestioneze traficul de date spre a oferi viteze cât mai bune în funcție de gadgetul conectat la internet. QoS recunoaște spre exemplu când un Xbox este conectat și se face streaming de conținut / jocuri.

Pe partea de securitate, ASUS a implementat AiProtection + Trend Micro și ai control total asupra device-urilor cu acces la internet, în funcție de adresa MAC. Fiecare telefon, tabletă, laptop, desktop PC poate primi un anumit nivel de securitate, listă de site-uri blocate. Trend Micro acționează ca un veritabil antivirus implementat by default în router. Emite o avertizare când un device infectat se conectează la router, blochează activitățile de tip malware.

AiCloud este o soluție software cu aplicație dedicată pentru iOS și Android, ai acces la fișierele stocate de pe telefon, tabletă, de pe o adresă URL scrisă în browser, permite upload-ul de fișiere de pe mobil spre AiCloud, share-ul de fotografii pe Facebook și Flickr se face din interfață.

QIS = Quick Internet Setup ajută la o configurare rapidă prin recunoașterea automată a tipului de conexiune la internet (Dynamic IP, PPPoE, PPTP, L2TP sau Static IP). Mai trebuie doar să adaugi informațiile furnizate de provider. Restul de pași sunt simplu de trecut și aș spune că sunt la îndemâna oricui (stabilești denumirea rețelelor pe 2.4 și 5 GHz, setezi parolele).

Rezultate obținute cu SpeedTest

Trebuie să specific din nou că folosesc Fiberlink 500 de la RDS, iar viteza pe fir a fost de aproape 500 Mbps și peste 100 Mbps la upload. Exact cât oferă abonamentul de internet. Și aici mai merge o precizare. Viteza maximă pe Wi-Fi este atinsă la 2 – 3 metri de router, nu trebuie să ai laptopul sau telefonul în imediata apropiere. Așa au fost gândite tehnologiile puse de către ASUS pe acest router premium.

Detalii în screenshot:

S-10

Pe fir – 495.63 Mbps la download și 102.79 Mbps la upload;

Prin Wi-Fi contează ce device folosești: smartphone, tabletă, laptop, desktop PC și standardul Wi-Fi încorporat. Ar fi ideal pe un desktop PC sau laptop să ai un SSD și Wi-Fi ac sau adaptor dedicat. Pe ASUS G771 s-a oprit la un maxim de 301.68 Mbps la download și 105.98 Mbps la upload și asta cu ajutorul adaptorului ASUS AC1200 pe USB 3.0, pe Wi-Fi ac a atins 269.11 Mbps la download și 106.82 Mbps la upload.

În ce privește descărcarea de torrente spun din start că se mișcă impecabil, am atins peste 10 MB / s. Mă rog, contează și câți seeders sunt online, momentul în care accesezi rețeaua etc.

S-6

Cu ajutorul adaptorului ASUS AC1200;

S-5

Prin Wi-Fi ac-ul de pe laptopul ASUS G771;

Preț

ASUS RT-AC87U – 1189 lei la eMAG.

Concluzii

Router-ASUS-RT-AC87U (9)

Mesajul de final îl consider a fi destul de simplu. ASUS RT-AC87U este cel mai performant router wireless la momentul actual. Compania taiwaneză stabilește standardele în domeniu, iar pe nișa consumer nu există un produs mai complet. Nu-i lipsește nimic, iar cele 4 antene contribuie la o acoperire foarte bună a unui spațiu destul de larg. Și acum să sperăm că RCS-RDS și concurența autohtonă vor ridica standardele ca testele lui AC87U să fie făcute la vitezele pe care producătorul spune că le-ar atinge în mod teoretic.

Este atât de bun că merge a fi recomandat și firmelor mici. Oferă viteză, software ușor de parcurs / interfață organizată în mod inteligent și un design ce duce cu gândul la ideea de performanță, ar fi putut să-l numească ASUS ROG AC87U. Am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

– acoperire mare, 4 antene detașabile;

– viteze mari, până la 2400 Mbps (puțin peste 1700 Mbps pe Wi-Fi ac și până la 600 Mbps pe Wi-Fi n);

– conectivitate excelentă (Wi-Fi ac, dual-band, USB 3.0 + USB 2.0);

– interfață organizată în mod intuitiv, ușor de parcurs, multiple setări încorporate;

– control parental;

CONTRA

– nu am găsit niciun punct slab. Prețul iese din calcul pentru că  plătești pentru performanța oferită la pachet.

Review-ul făcut de ArenaIT îl găsiți cu un click pe imagine:

banner-ac87u-concurent-arena

 

Material de tip unboxing cu router-ul ASUS:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.