Smartphone

Nu este un telefon lansat de curând și nici termenul review nu este folosit chiar corect. Mai bine spus este un mini-review. Telefonul care îl vedeți în imaginile de mai jos a fost achiziționat de la Cosmote la o prelungire de contract a abonamentului Cosmote M – în jur de 40 lei / lună. Telefonul a coborât la 799 lei de la 1.399 lei cât costă dacă ați dori să-l cumpărați fără contract de la Germanos. 

L-am butonat pentru câteva ore, am făcut o serie de test de benchmark și rezultatele le găsiți în articolul de față. Samsung Galaxy S Plus poate fi considerat un fel de continuare a lui Samsung Galaxy S. Împrumută de la Galaxy S: designul, tehnologia din spatele ecranului, camera foto. Vorbim de un alt procesor și un alt accelerator grafic: procesor Qualcomm la 1.4 GHz și Adreno 205 GPU, față de procesor Samsung Hummingbird și Power SGX540 GPU.

Datele tehnice de la care pornim micuța analiză:

– ecran Super AMOLED de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli;

– procesor Qualcomm single core la 1.4 GHz, 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB;

– Android 2.3 Gingerbread și Adreno 205 GPU;

– 3G cu viteze de download de până la 14.4  Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS;

– cameră foto de 5 Megapixeli care filmează HD, cameră frontală de 0.3 Megapixeli;

– baterie de 1.650 mAh, 119 gr. și 9.9 mm grosime.

Design

Din acest punct de vedere este aproape identic cu predecesorul său doar că aduce o margine argintie. Cutia în care vine Galaxy S Plus este neagră, mică. Acolo dați de smartphone, baterie, căștile negre pe jack de 3.5mm de tip in-ear, manual, certificat de garanție. Capacul bateriei este din plastic și păstrează un feeling neplăcut. Nu este un telefon urât nici pentru standardele din 2012, doar că înglobează prea mult plastic. Amprentele se adună repede pe muchia argintie.

Ecran și sunet

Ecranul este de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli. Se vede bine și se menține la un nivel ridicat. Rămân la opinia că Samsung a făcut și face o treabă excelentă cu display-urile AMOLED. La Samsung Galaxy S Plus sunt la generația a doua, SGS II are Super AMOLED Plus – un fel de generație a treia și să vedem ce noutate vor mai implementa pe SGS III așteptat să debuteze oficial din mai 2012.

Nu am testat căștile pe jack de 3.5 mm, de tip in-ear. Boxa micuță se află lângă senzorul de 5 Megapixeli și mi s-a părut destul de gălăgioasă. Se aude tare, puternic.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Integrează un procesor Qualcomm tactat la 1.4 GHz, însoțit de 512 MB RAM, Adreno 205 GPU, 8 GB spațiu de stocare, Android 2.3 Gingerbread. Poți ajunge la 40 GB dacă adaugi un microSD de 32 GB. Normal că integrează și interfața Samsung denumită TouchWiz și destul de neprietenoasă – părerea mea. Dați de o sumă de aplicații încorporate pe lângă cele găsite în orice telefon Android.

Cred că va rămâne la Android 2.3 Gingerbread și cel mult va primi un fel de Value Pack precum Samsung Galaxy W. Acolo vor fi portate și unele funcții sau o parte din interfața de pe Android 4.o ICS, dar să nu vă așteptați la minuni.

Am făcut la repezeală și teste de benchmark, iar rezultatele le vedeți:

Quadrant Standard – 1.454 puncte;

AnTuTu Benchmark – 3.595 puncte;

HTML5 test – 189 puncte;

NenaMark1 – 41.5 fps;

NenaMark2 – 15.8 fps;

Vellamo – 802 puncte. 

[nggallery id=272]

Se poate dovedi suficient spre a rula majoritatea aplicațiilor din Google Play.

Conectivitate

Integrează 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 3.0. În partea superioară veți de portul microUSB, jack-ul de 3.5 mm. Pe lateral dreapta este butonul pentru pornirea și oprirea telefonului cu rol și în blocarea / deblocarea rapidă a ecranului. În stânga sunt tastele pentru reglarea volumului. Nu există un buton dedicat pentru cameră. S-ar fi dovedit util.

Cameră foto

Are un senzor de 5 Megapixeli. Nu am făcut prea multe fotografii și cred că se descurcă decent. Observați câteva sample-uri foto făcute în mare grabă cu Galaxy S Plus. Lipsește un LED flash și asta se poate dovedi deranjant când ar fi nevoie de lumină pentru o captură la o calitate ceva mai bună. Dispune de autofocus, filmează HD cu 30 fps.

[nggallery id=273]

Autonomie

Bateria este de 1.650 mAh și dacă nu mă înșel și SGS II are aceeași baterie. Nu mă pot pronunța pentru că nu am testat telefonul în adevăratul sens. Cred că rezistă o zi cu unele reglaje la luminozitate, date via 3G, jocuri și aplicații via wi-fi ceva mai moderat. Sunt telefoane dual-core cu baterie mai mică.

Preț

evoMAG.ro – 1.253 lei;

eMAG.ro –  1.299 lei

quickmobile.ro – 1.299 lei;

marketonline.ro – 1.196 lei.

Concluzii

Vorbim de un telefon single core ce poate fi încadrat în segmentul de mijloc. Să vedem care ar fi punctele sale tari și slabe.

Puncte forte

– ecranul SuperAMOLED de 4 inch care și acum se descurcă excelent;

– bateria de 1.650 mAh ce promite o autonomie decentă.

Puncte slabe

– design învechit;

– hardware mai slab decât telefoane concurente în gama sa de preț;

– blocat la Android 2.3 Gingerbread;

– capacul baterie dintr-un plastic ciudat;

– preț mare.