În ultima perioadă am avut ocazia să testez o tabletă de 8 inch pe care mi-am dorit mult să o văd la lucru, încă din momentul în care Sony a ales să o prezinte oficial la IFA Berlin 2014. QuickMobile a trimis-o la review alături de iPad Air 2.

Sony nu are o multitudine de tablete în portofoliu și a preferat să meargă exclusiv pe segmentul premium cu câteva modele destul de bine puse la puncte, dar nu am idee dacă și succesul comercial este pe măsură. Xperia Z3 Tablet Compact luptă în segmentul tabletelor de top pe 8 inch, iar concurența este formată din iPad Mini 2 & 3, Samsung GALAXY Tab S 8.4, LG G Pad 8.3. Veți vedea că hardware-ul tabletei Sony este și mai bine pus la punct și se adaugă rezistența la contactul cu apa (certificare IP68 pentru rezistență la praf și rezistă sub apă până la 30 de minute la adâncimea de 1 metru).

Sony-Xperia-Tablet-Z3-Compact (1)

Specificații complete pentru Sony Xperia Z3 Tablet Compact:

specificatii-Sony-Xperia-Tablet-Z3-Compact

Design

Sony-Xperia-Tablet-Z3-Compact (11)

În pachet dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, căști, folie de protecție pentru display-ul de 8 inch, manual cu instrucțiuni de utilizare și certificatul de garanție.

La prima vedere uimește prin greutatea de doar 270 grame la o tabletă cu display de 8 inch și 6.4 mm grosime. iPad Mini 3 la ecran de 7.9 inch are 331 gr. și 7.5 mm, mai apropiat de tableta Sony este Samsung GALAXY Tab S 8.4 cu 298 gr. și 6.6 mm grosime. Trebuie să dau Cezarului ce-i aparține și să spun că tableta sud-coreeană are un ecran mai mare, de 8.4 inch.

Ca design pare a fi un Xperia Z3 ce crește în dimensiuni de la 5.2 inch la 8 inch, știți că Xperia Z3 – Xperia Z2 = Xperia Z1 = Xperia Z, în linii mari. Se merge pe un design cu linii drepte, colțuri aproape drepte. Logo-ul Sony îl găsiți afișat deasupra display-ului, fără controale tactile sau fizice la bază, Sony a preferat o soluție a la Nexus. Butonul argintiu de power din lateral se individualizează față de restul tabletei îmbrăcată în negru, porturile sunt acoperite pentru a putea atinge standardul IP68 (rezistență la praf și în submersie totală).

Capacul spate oferă un grip excelent, textură plăcută, catifelată. Aș prefera o astfel de soluție și pe alte telefoane și tablete ce livrează un capac spate lucios ce adună amprentele în ritm alert. Sony a avut o soluție mult mai inspirată la Xperia Z3 Tablet Compact.

Este o tabletă slim, materiale de top și finisare pe măsură. Carcasa din aluminiu contribuie din plin la rigiditatea structurală pe care Xperia Z3 Tablet Compact o lasă de la prima atingere.

Ecran și sunet

Sony-Xperia-Tablet-Z3-Compact (14)

Este unul dintre cele mai bune ecrane testate de mine până acum. Merge pe soluțiile Sony mai cunoscute în domeniul televizoarele: display triluminos și X-reality engine. Nu mă aventurez în domeniul tehnic, dar vă pot spune că imaginile afișate sunt de-a dreptul superbe, culori afișate într-un mod plăcut, luminozitate bună, unghi destul de larg în ce privește locația optimă din care să privești display-ul de 8 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli.

Sony l-a tratat oleofobic, dar amprentele se adună în ritm alert, mai slab decât tratamentul aplicat de Apple în cazul iPad Air 2. Se rezolvă cu o pânză moale, tableta mai merge a fi ștearsă din când în când. Apreciez că au pus folie de protecție în pachetul standard și te scutesc de o achiziție separată.

Difuzoarele stereo încorporate se descurcă impecabil și aș spune că se vede expertiza Sony în domeniu. Nu sunt transmite vibrații în carcasă, nici la volum maxim, claritate a sunetului și amplitudine ridicată.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Sony-Xperia-Tablet-Z3-Compact (20)

Xperia Tablet Z3 Compact = Xperia Z3 pe partea hardware. Ambele produse se bazează pe Qualcomm Snapdragon 801 quad-core la 2.5 GHz pe Krait 400, 3 GB memorie RAM și Adreno 330 în rol de accelerator grafic. Se adaugă 16 GB spațiu de stocare din care 11.2 GB în mod real și slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.

Clar că rulează orice aplicație sau joc din Google Play, iar orice titlu ce urmează a apărea în 1 an – 1 an și jumătate nu are cum să-i pună probleme, deși între timp a apărut Qualcomm Snapdragon 805 cu Adreno 420 și performanțe superioare, iar primele telefoane cu Snapdragon 810 și Adreno 430 + alt boost de putere sunt așteptate peste câteva zile, în cadrul CES 2015 din Las Vegas.

Rulează Android 4.4.2 KitKat cu o interfață grafică adusă de către compania japoneză. Urmează a primi Android 5.0 Lollipop, cel mai probabil din prima parte a lui 2015. Trebuie punctat că Sony este una dintre companiile ce are o abordare de tip developer friendly, de aceea portarea unui custom ROM pe device-urile sale se face într-un mod mai ușor.

Nu are lag la nivel de interfață grafică și nici când am pus tableta la lucru nu a dat impresia că ar avea vreo problemă de acest fel. Apreciez simplitatea și UI-ul pus de Sony pe telefoanele și tabletele din portofoliu, dintr-un alt punct de vedere  mi se pare ușor anost, dar se rezolvă cu un launcher din Google Play. Zona de setări pe de altă parte mi se pare aerisită și destul de bine organizată.

Mult bloatware pus pe tableta japoneză:

Aplicații Sony în genul: Walkman pentru muzică, PlayStation, Sony Select, Lifelog, Noutăți în Social Life, TrackID – tot pentru partea de muzică, Wisepilot for Xperia – hands-free ad-hoc, Conectare inteligentă, Schiță, Xperia Link, Diagnostics, Xperia Care;

Evernote – îți iei notițe și le salvează în cloud, le poți parcurge de pe PC, smartphone, tabletă etc;

AVG Antivirus – pentru cei interesați de un plus de protecție în datele și fișierele de pe Xperia Z3 Tablet Compact;

OfficeSuite – una dintre cele mai cunoscute suite destinate documentelor în format Word, Excel și PowerPoint;

Livreză experiență de top, fără compromis. O consider a fi perfectă pentru jocuri, entertainment, socializare, browsing, un all-in-one veritabil cu conectivitate completă, mai multe detalii în capitolul aflat mai jos. Am remarcat că se încălzește puțin atunci când este folosită în mod intens. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost cu un capac metalic, plasticul disipă căldură mai bine.

Performanță

Screenshot-Sony-Xperia-Tablet-Z3-Compact (24)

A trecut prin teste de benchmark, iar rezultatele obținute sunt compendiate în tabel:

teste-benchmark-Sony-Xperia-Z3-Tablet-Compact


Conectivitate

Sony-Xperia-Tablet-Z3-Compact (13)

Trei elemente centrale la acest capitol: conectivitatea 4G și suportul pentru viteze de până la 150 Mbps în download, Wi-Fi în standardul ac ce permite viteze de peste 500 Mbps, telefonie în rețelele 3G & 4G. Restul sunt doar detalii: bluetooth 4.0, funcția de Wi-Fi hotspot, A-GPS și GLONASS.

Porturile sunt protejate spre a nu a intra în contact cu apa. Sunt protecții din plastic ce se îmbină spre a preîntâmpina pătrunderea prafului sau a picăturilor de apă. În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în lateral dreapta se află butonul de power și tasta dedicată pentru reglarea volumului. Mai greu să le încurci, tasta de power a fost gândită destul de mare, din metal și rotundă vs reglarea volumului, nu se individualizează prea tare față de linia laterală a tabletei.

Tot pe dreapta dați și de jack-ul de 3.5 mm, dus spre partea superioară. În lateral stânga regăsiți locașul gândit pentru dock-ul de andocare și slotul pentru cardul microSD și pentru cartele microSIM. În Wi-Fi și 4G a funcționat fără vreo problemă.

Cameră foto și video

Sony-Xperia-Tablet-Z3-Compact (8)

8 Megapixeli, fără LED flash, autofocus, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 2.2 Megapixeli ce filmează la 720p. Din păcate nu am salvat și galeria de imagini, înainte de a restitui produsul. Nu știu cum se face că mi-a scăpat acest aspect. De fapt, cred că le-am salvat, dar habar nu am pe unde le-am pus în PC.

Fotografiile sunt modeste, senzorul de 8 Megapixeli se vede că a pus doar ca să dea bine în zona de specificații. Culorile afișate au zgomot din plin, rezultate de-a dreptul mediocre și când mă gândesc că Sony este una dintre companiile ce livrează senzori de bună calitate, până și concurența directă apelează la ei.

Autonomie

Bateria de 4500 mAh se descurcă decent, iar în stabilirea autonomiei contează, ca de obicei, modul de utilizare. Cu luminozitatea la 50%, internet, browsing, teste de benchmark, redat de clipuri pe YouTube s-a dus spre 7 – 8 ore de folosire aproape continuă, o valoare respectabilă având în vedere ansamblul hardware, display-ul cu rezoluție 1920×1200 pixeli.

Preț

Sony Xperia Z3 Tablet Compact – 1999 lei în oferta QuickMobile.

Concluzii

Sony-Xperia-Tablet-Z3-Compact (23)

Sony Xperia Z3 Tablet Compact este una dintre cele mai bune tablete Android testate în 2014 și își face loc în TOP 10, veți vedea că va sosi chiar în rândul primelor 5. Concurența directă am enunțat-o de la bun început. Sony și-a făcut temele în mod corect, iar Xperia Z3 Tablet Compact uimește în sens pozitiv.

PRO

– display ce afișează culori plăcute, luminozitate mare;

– 270 gr. și 6.4 mm grosime pentru o tabletă de top cu display de 8 inch;

– tabletă rezistentă la contactul cu apa și praful, certificare IP68;

– hardware de top;

– conectivitate completă;

– sound bine calibrat;

– update promis la Android 5.0 Lollipop;

– autonomie pe care aș cataloga-o drept decentă.

CONTRA

– camera de 8 Megapixeli de-a dreptul mediocră.

Partea de unboxing și primele impresii:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.