Nu am un istoric bogat în testarea de televizoare, dar și când am ocazia să fac review la un model mă joc cu un vârf de gamă. În 2014 am testat Samsung 65HU8500 ce la momentul respectiv costa peste 20.000 de lei, unul dintre primele televizoare cu ecran curbat.

În 2015 a venit rândul lui Samsung UE55JS8500, televizor din gama SUHD. Aș putea face o analogie între GALAXY S și SUHD, aici regăsiți produsele de top ale companiei sud-coreene.

Recunosc că nu am timp să urmăresc posturile TV, dar în 2015, ca și în lumea smartphone-urilor unde apelurile și sms-urile trec în plan secundar și în pe TV se întâmplă o mișcare similară. În sensul că posturile TV nu mai sunt în plan principal de când smart TV-urile și-au făcut loc în casele noastre. Atenția se mută spre ce știe să facă în conexiune cu internetul, cum redă conținut de rezoluție mare. Prin dimensiunile lor, televizoarele din ultimii ani înlocuiesc cinematograf-ul, de cele mai multe ori cu succes.

Interfata-Tizen-Smart-TV-Samsung-SUHD (4)

Televizorul a devenit axul central de entertainment din locuințele moderne, cu ajutorul lui poți să redai conținutul de pe smartphone, să accesezi pagini web, să folosești diverse aplicații în genul Skype pentru apelurile video și de voce etc. De aceea și bugetul alocat unui televizor a crescut. Acum îmi dau seama că nu oricine își permite un Samsung UE55JS8500 ce costă peste 10.000 de lei, nici eu nu aș putea să cumpăr unul, deși recunosc că mi-ar plăcea să-l am zi de zi prin casă. Avem de-a face cu o democratizare rapidă a specificațiilor, cu tehnologii noi ce apar rapid la orizont, iar un televizor în genul UE55JS8500 s-ar putea peste 1 – 2 ani să intre în zona a 4 – 5000 de lei sau chiar mai jos de atât.

Destul cu diatriba legată de rolul televizorului în locuintele moderne și să vă prezint specificațiile ce-l animă pe modelul ce ne-a sosit la test.

specificatii-Samsung-UE55JS8500

Toate specificațiile le găsiți în secțiunea dedicată de pe Samsung.com/ro

Galerie de imagini din kitul de presă cu Samsung UE55JS8500;

Design

Interfata-Tizen-Smart-TV-Samsung-SUHD (5)

În pachet alături de smart TV primiți cablul de alimentare, hub-ul One Connect Mini ce aduce un plus pe partea de elemente de conectivitate ( 4 x HDMI, digital audio out și 2 x USB 2.0), cablu ce permite conexiunea între One Connect Mini și televizor, telecomandă cu baterii, stand pentru fixarea televizorului pe o suprafață plană.

Cablul de alimentare mi se pare mult prea mic în dimensiune, mă rog, oricând poți achiziționa unul ceva mai lung din comerț. Interesant este că One Connect primește o ediție mini și majoritatea conectorilor sunt de fapt în spatele TV-ului și nu pe hub, față de modelul testat în 2014 ce avea un One Connect ce se încălzea destul de puternic, avea răcire și în anumite situații aduce un plus de zgomot. La generația 2015 au preferat o soluție clasică.

Samsung UE55JS8500 impresionează la capitolul design, nu a fost prieten care să-l vadă și să nu exclame wow, forma curabtă îl individualizează față de alte televizoare, margini înguste, subțire în lateral dreapta și stânga cu o porțiune centrală mai groasă. Cântărește 20.9 kg fără stand și 23.9 kg cu stand, dimensiunile sunt trecute în tabel.

Spatele televizorului este îmbrăcat într-un plastic mat, logo-ul companiei de-a dreptul liliputan sub display-ul cu diagonală de 138 cm, marginea argintie metalică aduce un plus la capitolul eleganță. Recomand să-l fixați cu un suport pe perete, funcționează cu orice stand ce are prindere VESA (100 x 100).

Ecran și sunet

Samsung-SUHD-UE55JS8500 (16)

La un televizor aș spune că un element central îl ocupă ecranul, pe lângă elementele de conectivitate, designul trecând puțin în plan secund. Înainte de a ne pierde în detalii tehnice, trebuie să spun că l-aș cumpăra strict pentru modul în care afișează culorile, de-a dreptul excelent. Se vede că Samsung este cu un pas în fața concurenței. Mă rog, compar cu ceea ce mai văd când pierd timpul prin Altex sau MediaGalaxy. De-a dreptul incredibil, jos pălăria în fața sud-coreenilor și abia aștept ca tehnologia SUHD să coboare ca preț în perioada următoare.

Culorile sunt vii, un HDR mode ce zici că a fost aplicat în toată interfața, dar fără a deranja vizual. De notat ar mai fi upscalling-ul pe care-l face Samsung, de la conținutul HD sau FHD spre UHD, cel mai bun la momentul actual din piața de TV. Și nu doar că spun eu asta, citiți recenziile făcute lui UE55JS8500 de presa de specialitate din dot com, toți reliefează capacitatea hardware și software a televizoarea Samsung din linia SUHD.

55 inch = 138 cm în diagonală = rezoluție de 3840×2160 pixeli, folosește un panel de 10-bit cu rată de refresh de 120Hz. Sunt multe moduri presetate și poți calibra display-ul în funcție de preferințele tale. Bineînțeles, un utilizator avizat știe cum să-și calibreze ecranul smart TV-ului astfel încât să obțină culori cât mai plăcute, fără aberații de vreun fel.

Sunetul este asigurat de 2 difuzoare a 10W și 2 subwoofere de aceeași valoare, de aici o amplitudine considerabilă și un sound de-a dreptul imersiv, nu ai nevoie de boxe separate spre a avea calitate la acest capitol.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-SUHD-UE55JS8500 (11)

La nivel hardware recunosc că nu am găsit prea multe detalii, folosește un procesor quad-core, modelele din seria 9000 merg pe un procesor octa-core. Nu am idee ce frecvență are procesorul pus pe UE55JS8500 și nici ce cantitate de memorie RAM îl ajută în rularea sistemului de operare, memoria internă este de 3.77 GB.

Folosește Tizen în ediția dedicată smart TV-urilor. Interfața are un ecran de pornire simplu, dar în setări te pierzi prin multitudinea de submeniuri și funcții. Nu am reușit să scap de-a lungul celor câteva săptămâni de utilizare de auto-tunningul făcut în căutarea de posturi TV. Asta în contextul în care nu aveam antena coaxială conectată și de fiecare dată trebuia să dau skipe peste acest search. În fine, teoretic, televizorul trebuia conectat la antenă și astfel o astfel de așa-zisă problemă nu mai apărea.

Smart Hub-ul este împărțit în Conținutul meu: Featured, Recente, Căutare și Ștergere. În secțiunea Featured dați de Aplicații, Jocuri, YouTube și o selecție de aplicații accesate de pe smart TV.

Cele mai populare aplicații din magazinul Tizen OS:

  • TuneIn – posturi radio în forma digital;
  • Cinemagia – informații legate de cele mai recente filme ce rulează în cinematografe;
  • Prosport.ro;
  • The Weather Channel – prognoza meteo;
  • Curs valutar BNR;
  • Filmbox Live;
  • Vimeo – un YouTube cu conținut mai de calitate;
  • Descoperă.ro;
  • vTunner internet radio;
  • YuppTV – posturi TV, filme etc.

În secțiunea Jocuri am dat de următoarele titluri: Pororo BoardStart, HelloHero, Rabbids Big Bang, Sky Chaser, Dungeon Hunter 4, Twin Cobra, Monster Sniper, Ashpalt 8: Airborne. Sunt și ei la început de drum și cred că mai mult de 30 – 40 joculețe nu găsești, momentan.

Setările lui Samsung UE55JS8500;

Imagini din interfața Tizen pentru Smart TV de pe Samsung UE55JS8500;

Browserul web și YouTube se încarcă destul de rapid, ambele aplicații le consider intuitive, te adaptezi rapid și începi a căuta site-urile sau materialele video ce te interesează.

Conectivitate

Samsung-SUHD-UE55JS8500 (18)

Pe spatele lui Samsung UE55JS8500 se află elementele cele mai importante de conectivitate: port USB 3.0, conectorul pentru One Connect Mini, mufa RJ-45 pentru internet prin cablu, 3 x jack de 3.5 mm, intrare coaxială pentru antenă și optică pentru sunet. Tot pe spate se află și portul pentru alimentarea cu energie.

Se adaugă Wi-Fi în standardul ac și de aici viteze superioare în browsing sau streaming de conținut video, bluetooth 4.0, poți conecta smart TV-ul cu telefonul mobil și aduci conținutul de pe smartphone pe ecranul de 138 cm al televizorului.

One Connect Mini aduce 4 x HDMI, digital out și 2 porturi USB 2.0, nu are nevoie de răcire suplimentară. Samsung s-a îndepărtat ca idee de generația anterioară. Nu-i lipsește nimic la capitolul conectivitate, nu m-aș mira dacă la un moment dat nu este adus un smart TV cu conectivitate 4G.

Telecomandă

Samsung-SUHD-UE55JS8500 (9)

În pachet dați de o telecomandă simplă, ce se dorește a fi intuitivă. Nimic de zis, puține butoane, răspunde rapid comenzilor, ai funcția Return / Exit, ce la nivel de UI nu este ilustrată, dar măcar telecomanda are un control dedicat.

Mă bucur că a trecut vremea șipcilor și în generația 2015 primești o telecomandă minionă, ușor de folosit, fără să te pierzi prin butoane.

Preț

Samsung 55J58500 – 9999 lei la eMAG.

Concluzii

Samsung-SUHD-UE55JS8500 (1)

Samsung UE55JS8500 merită a fi achiziționat pentru performanțele sale în domeniul redării fotografiilor, dar și în ce privește clipurile video. Aici punctează la capitolul impresie artistică, culori plăcute, multă luminozitate, unghi larg de vizualizare, la multe filme ai impresia că acum le-ai văzut pentru prima dată, nivelul de detalii fiind de-a dreptul fabulos.

Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt ci doar să mergeți într-un magazin și să vedeți la lucru un Samsung din gama SUHD, sunt sigur că îmi veți da dreptate. Interfața Tizen nu mi s-a părut atât de intuitivă pe cât mi-aș dori, ar mai fi de lucru în acest sens, setările sunt complexe, iar un utilizator neavizat se pierde prin ele. O cameră web ar fi ajutat pentru cei interesați să folosească aplicațiile în genul Skype. Magazinul de aplicații pe de altă parte se află la început de drum, în timp va fi populat cu aplicații, unele cu caracter local.

PRO

  • design plăcut, materiale și finisare din categoria premium, elegant;
  • display-ul de 138 cm cu tehnologia SUHD îl consider a fi elementul central, punctul PRO principal al acestui Smart TV, prin intermediul său se detașează de concurență;
  • conectivitate completă, One Connect Mini ce suplinește elementele de conectivitate din spatele televizorului;
  • multiple setări și funcții;
  • sunet imersiv, nu ai nevoie de sistem de sunet separat, decât dacă ești un audiofil înfocat.

CONTRA

  • interfață ce mai trebuie actualizată spre a prinde la capitolul intuitivitate;
  • magazin de aplicații la început de drum.

Samsung 55JS8500 îtr-o galerie de imagini;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.