M-am tot gândit ce titlu merge a fi folosit spre a defini categoria telefoanelor cu preț de sub 900 – 1000 lei și cu greu m-am decis între englezescul telefoane entry-level și mai autohtonul telefoane ieftine.

Destul cu diatriba legată de titlu și să mă concentrez asupra cele de mai succes categorii de telefoane Android vândute în țara noastră, o piață emergentă pe care aceste terminale se vând ca pâinea caldă. Mare parte dintre ele le-am văzut la lucru și le recomand în cunoștință de cauză, pe altele le-am trecut cel puțin printr-un hands-on.

Și o structurare ad-hoc a telefoanelor mobile din 2015:

A. Telefoane entry-level – sub 1000 lei;

B. Telefoane mid-range – 1000 – 2000 lei;

C. Telefoane de top – peste 2000 lei.

O altă precizare, nu am inclus în calcul și telefoanele chinezești în genul Elephone, Bluboo, Oukitel etc. Nu le pot recomand pentru că nu ajung pe canal oficial, nu ai garanție, nici la Meizu sau Xiaomi nu sunt prea optimist, dar măcar ai un shop local pe care să-l tragi la răspundere, îl ameninți cu o protecție a consumatorului etc.

Prețurile sunt valide în oferta eMAG, fiecare smartphone are link direct spre un review sau cel puțin spre specificațiile sale hardware.

  1. Xiaomi Redmi 2 – 545 lei;

Xiaomi-Redmi-2

Este un bugdet phone chinezesc ce a ajuns și pe meleagurile autohtone prin intermediul unor importatori în genul QM. Nu cred că a trecut pe MIUI bazat pe Android 5.0 Lollipop și a rămas la 4.4 KitKat plus că trebuie un plus de atenție. Sunt două versiuni de Redmi 2 – 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare, cea pe care o și recomand spre achiziție și 1 GB RAM + 8 GB spațiu de stocarea, cea mai des întâlnită în magazinele noastre online.

Punctează printr-un preț redus, hardware actualizat pe nișa sa, experiență de utilizare la cote înalte. Am testat Redmi 1s și m-a impresionat prin ceea ce oferă, Redmi 2 îl consider o ușoară actualizare a predecesorului.

  1. Allview E3 Sign – 849 lei;

Allview E3 Sign

Cel mai ieftin smartphone cu cititor de amprentă, tras în jos de faptul că folosește un procesor ușor învechit și la nivel de software oferă Android 4.4 KitKat. În rest pot să spun că ați rămâne plăcut suprinși de E3 Sign (design, modul în care rulează la nivel de interfață unde-l ajută mult cei 2 GB RAM, autonomie decentă, rezultate corecte oferite de camera foto principală, display mare etc).

  1. Allview E4 – 899 lei;

Allview E4 Lite6

Mă joc cu acest model de câteva zile și un aspect important – nu are Berry UI, rulează brici, o adevărată revelație, iar prețul de pornire de peste 1000 lei văd că l-au actualizat.  Urmează review-ul unde adun punctele PRO și CONTRA.

Ajunge pe poziția a 7-a pentru că are un design reușit, dispune de 4G dual mode, cameră foto impecabilă cu senzor Samsung de 13 Megapixeli, hardware destul de puternic.

  1. Motorola Moto G în ediție 2015 – 833 lei la Badabum;

Motorola-Moto-G-2015

L-aș fi adăugat pe o poziție mai fruntașă dacă Motorola îl aducea pe canal oficial în România,  dacă nu se lăcomeau la memoria RAM și spațiul de stocare preinstalat. În rest, nimic de zis – Android în stadiu nativ, certificare IPX7 în ce privește contactul cu apa, cameră de 13 Megapixeli cu dual-LED flash, cameră frontală de 5 Megapixeli.

  1. Alcatel One Touch Idol 3 – 174 euro la Vodafone – aprox. 785 lei;

Alcatel-OneTouch-Idol-3-4 (10)

Alcatel a adus un telefon compact de 4.7 inch cu specificații hardware decente, design ce se bazează pe linii simple, audiție la nivel înalt (difuzoare stereo frontale + căști JBL în pachetul de retail), Android nemodificat la interfață, puține aplicații de tip bloatware, toate detaliile în review. În oferta operatorilor îl găsiți la un preț mai așezat.

  1. Meizu M2 Note – 849 lei;

Meizu-M2-Note (12)

Prin magazinele chinezești îl găsiți și la 6 – 650 lei, și mai puțin de atât. Îl recomand celor ce au idee de Android, de custom ROM, root și alte nebunii de gen. Îmi amintes că înainte să-i fac review-ul îl foloseam în continuu, are un design a la iPhone 5C, interfață a la iOS și suport pentru serviciile Google și aplicațiile Android + display IGZO, cameră de 13 Megapixeli ce se pretează la fotografii de-a dreptul excelente, pentru categoria sa de preț.

  1. Xiaomi Redmi Note 2 – 899 lei;

Xiaomi-Redmi-Note-2-6

La fel ca și Meizu M2 Note este depunctat pentru că nu ajunge pe canal oficial în țara noastră și nu am idee ce garanție i se oferă, altfel îl duceam direct pe una dintre pozițiile fruntașe. Mai este și bateria ce-l trage ușor în jos. În rest, nimic de zis, un best-buy chinezesc testat de către Cosmin Mușat. Problemele semnalate pe forumurile de specialitate cred că vor fi rezolvate printr-un update de firmware, dacă nu cumva Xiaomi deja a mai scăpat de bug-urile semnalate.

  1.  ASUS Zenfone Laser ZE550 KL – 949 lei;

ASUS-Zenfone-2-Laser (21)

Era pe primul loc dacă ASUS aducea 6.0 Marshmallow în stadiu nativ, fără vreo aplicație a companiei taiwaneze preinstalată. Niciun alt telefon testat în 2015 nu s-a descurcat mai bine la capitolul autonomie, 8 ore și 57 de minute în redarea playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, conectivitate Wi-Fi și luminozitatea 100% pentru display.

Camera de 13 Megapixeli nu pot spune că m-a dat pe spate, Redmi Note 2 și Meizu M2 Note se descurcă mult mai bine. Punctez pachetul oferit de Zenfone 2 Laser, faptul că punctează bine la mai multe capitole, garanție oferită de ASUS în țara noastră, design plăcut, capacitatea de a rula orice joc sau aplicație în condiții optime.

  1. Vodafone Smart Ultra 6 – 189 euro la Vodafone – aprox. 853 lei;

Vodafone Smart Ultra 6

Și Smart Ultra 6 se ducea direct pe primul loc dacă ajungea fără rebranding, adică cu disponibilitate la magazinele online, fără a fi blocat în rețeaua operatorului roșu, îi lipsește și conectivitatea dual-sim. Darius l-a testat pe îndelete și-i găsiți toate elementele pro și contra, în opinia mea, Smart 6 Ultra nu este inferior niciun telefon cu preț de sub 1500 lei.

  1. Huawei P8 Lite – 199 euro la Vodafone – 899 lei;

Huawei P8 Lite (18)

Presupun că mai toată lumea se întreabă de ce Huawei P8 Lite? Ce-l scoate în fața celorlalte telefoane Android menționate + multitudinea de alte modele din oferta shop-urilor online și de retail clasic?

Precum ASUS Zenfone 2 Laser punctează ca all-in-one (punctaje bune spre foarte bune la multe capitole – design, garanție, cameră foto și video, pachet hardware, dual-sim etc). Cu o baterie de 3000 mAh nici că nu aveam ce să-i reproșez. Huawei P8 Lite s-a vândut la foc continuu și în țara noastră, fiind un hit în oferta operatorilor telecom (Digi Mobil, Telekom, Orange, Vodafone).

Nu trebuie să fiți neapărat de acord cu topul redactat de către mine, de aceea există rubrica de comentarii ca să extindem discuțiile ce nu pot fi prinse integral într-un simplu articol.