Smartphone

În primele zile din fiecare lună veți găsi câte un top 10 pentru telefoane mobile, tablete și încercăm să extindem și spre alte gadgets de interes pentru voi. 

Topul este realizat ținând cont de experiența de utilizare, hardware-ul implementat, telefoane pe care am avut ocazia să le văd la lucru, disponibilitatea în magazinele online autohtone, iar prețul nu este un element major în conturarea celor 10 poziții.

Sunt de acord că fiecare dintre voi are un top personal, cu o poziționare distinctă. Înțeleg și de aceea există rubrica de comentarii, să ne combatem în argumente, dacă este cazul. Am pus Note 4 și Note Edge + S6 și S6 Edge la pachet pentru că în linii mari au aceeași diagonală, aceleași date hardware. iPhone 6 și iPhone 6 Plus au diagonale complet diferite (4.7 și 5.5 inch), de aici și poziționarea distinctă.

10. OnePlus One;

OnePlus-One (12)

În România are un preț mai piperat, dar îl puteți achiziționa la 299 sau 349 euro în versiunile de 16 sau 64 GB direct din magazinul online al OnePlus, magazin ce livrează și în țara noastră.

Raportul preț / specificații nu mai este la fel de atractiv ca la începuturile sale, dar tot are multe puncte PRO: Android Lollipop în versiunea Cyanogen OS sau Oxygen OS, deschidere către o comunitate de dezvoltatori și compatibilitate cu multe custom ROM-uri, hardware suficient de puternic pentru toate aplicațiile din Google Play, design plăcut.

9. Motorola Nexus 6;

Motorola-Nexus-6 (11)

Mă așteptam la mai mult de la acest smartphone, dar Motorola & Google au preferat să aducă un șlap neașteptat de scump, unul care pierde în lupta cu alte telefoane de top cu Android. Sunt multe smartphone-uri ce-i sunt superioare la capitole cheie precum display-ul, camera foto și video, autonomia.

Cei care se orientează spre Nexus 6 o fac pentru că-i un phablet cu ecran mare, pentru Android-ul nativ și suport din partea Google pe termen îndelungat și cam atât. Nu este un smartphone prost, dovada că a urcat pe locul 9, dar din partea unui device Nexus mă așteptam la altceva.

8. HTC One M9;

HTC-One-M9 (15)

HTC-ul avea toate șansele să urce mai sus, dacă nu era trădat de Qualcomm Snapdragon 810 ale cărui probleme cu supraîncălzirea au devenit arhicunoscute. Una peste alta, HTC-ul reușește să intre în top, de abia pe poziția a 8-a, pe când rivalul sud-coreean urcă pe locul 1, din start.

Oferă un sunet de calitate, interfață light și calitatea premium din punct de vedere al materialelor și atenției oferite pe partea de finisare. Prețul urcă mult prea sus și aici pierde din atractivitate în fața concurenței.

7. Huawei Ascend Mate 7;

Huawei-Ascend-Mate-7 (14)

Unul dintre cele mai bune phablet-uri în prima parte a lui 2015 și dovada că Huawei se află pe o linie ascendentă. Nu s-au aruncat pe o rezoluție QHD, iar bateria este de 4100 mAh, acumulator de tabletă pe un device cu diagonală de 6 inch.

Punctează bine la design, performanțe, cameră foto și video. Pe de altă parte, carcasa metalică îl face să atingă 185 gr. Fiind și un phablet măricel, nu este la îndemâna oricui.

6. LG G3;

LG-G3 (21)

Cred că într-un top al raportului preț / specificații / experiență de utilizare urcă pe primul loc, mai ales de când a coborât pe la 1600 – 1700 lei. Îl consider o alegere inspirată și în 2015. Are suficientă putere de procesare, recomand versiunea cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, design compact deși are un display de 5.5 inch, în contextul în care power și reglarea volumului sunt pe spate, folosește touch buttons.

5. LG G Flex 2;

LG-G-Flex-2 (22)

LG are curaj și prin G Flex 2 a ajuns la a 2-a generație a telefonului curbat. L-am testat și mi-a plăcut, nu se încălzește așa tare, deși folosește Qualcomm Snapdragon 810, original ca formă, cameră de bună calitate. Pe de altă parte, display-ul reflectă spațiul ambiant destul de tare sub acțiunea razelor de soare, iar curbura nu are un aspect practic important. Ai un telefon curbat, dar în afară de design nu ajută la nimic.

4. iPhone 6;

iPhone-6-16-630x420

Nu uimește prin specificațiile hardware puse de către Apple, dar experiența de utilizare o consider la cote înalte. Are un display cu luminozitate mare, autonomia este ok dacă ne raportăm la alte telefoane concurente, cameră foto ce face fotografii de bună calitate. Ca design nu pot să zic că uimește, dar nici nu este prost fabricat.

3. iPhone 6 Plus;

iPhone-6-Plus-7-630x420

În topul pe 2014, iPhone 6 era în fața lui iPhone 6 Plus, dar între timp am avut ocazia să-l văd mai mult timp la lucru și are 2 puncte cheie peste iPhone 6: OIS pentru camera de 8 Megapixeli, autonomie mai mare. Este imens ca dimensiuni, dar te obișnuiești cu el și treci peste acest aspect.

Recunosc că sunt uimit de câte persoane am văzut cu iPhone 6 Plus, în contextul în care exista trendul ca posesorii de iPhone să râdă de cei ce au telefoane Android de peste 5 inch. S-a cam dus cu caterinca asta.

2. Samsung GALAXY Note 4 & Note Edge;

Samsung-GALAXY-Note-Edge (19)

Samsung și-a ajustat pozițiile 1 și 2 cu 2 seturi de telefoane, modele pe care le consider a oferi o experiență de utilizare fără cusur. Note 4 este cel mai bun phablet la momentul actual, iar Note Edge este în linii mari același produs cu un ecran ce se întinde în lateral dreapta.

Puncte PRO: display excelent, margine din metal și grip bun dat de spatele din plastic, cea mai bună cameră foto și video la momentul actual, autonomie decentă + multe altele, detalii în recenziile aflate în spatele linkurilor de mai sus.

1. Samsung GALAXY S6 & S6 Edge;

Samsung-GALAXY-S6 (15)

S6 Edge-ul l-am văzut doar la MWC Barcelona 2015 și-l aștept cu interes la review. Samsung și-a făcut temele în mod corect și GALAXY S6 este o adevărată revoluție față de GALAXY S5 (design diferit, interfață mai aerisită etc). Are și cel mai puternic ansamblu hardware la momentul actual, un CPU octa-core pe 14mm ce stabilește standardele în testele de benchmark, dar și în ce privește consumul de energie.

O baterie de 3000 mAh ar fi fost de bun augur și un preț ceva mai așezat, dar astea sunt chestii de detaliu.

Acesta este topul pentru mai 2015, să vedem ce telefoane mai intră în țara noastră și în primele zile din iunie revin cu o ediței actualizată.