Smartphone

Am făcut o mică căutare și am încercat să scot în față câteva modele de telefoane mobile care ieșeau în evidență prin designul ce stârnea curiozitate și nimic mai mult. În ultima perioadă aș spune că s-a instalat o oarecare montonie și cu greu aș găsi 3 – 4 smartphone-uri ciudate. Mai toate adoptă aceeași formă, display-ul generos a ajuns focusul principal. Marginile sunt înguste și forma dreptunghiulară se păstrează, cu mici excepții.

Acum 7 – 8 – 9 ani se încercau tot felul de experimente, mai ales în ce privește tastatura alfanumerică și dispunerea sa. Am ales telefoane comercializate și în țara noastră. Altfel, lista era formată numai din telefoane lansate în Japonia, spre exemplu. Acolo este casa ciudățeniilor.

5. Modu Phone

Modu-Phone

A sosit prin 2009 și avea dublă funcționalitate: telefon și breloc pentru chei. Integra un display AMOLED de 1.3 inch cu rezoluție 128×96 pixeli, 1.6 GB spațiu de stocare, baterie de 530 mAh. Dimensiunile sale erau de 72.1 x 37.6 x 7.8 mm. Cântărea 40 de gr.

Îmi amintesc că la un moment dat erau telefoane Modu în oferta Vodafone. Nu au avut succes și asta mai ales pentru că erau destul de scumpe și mai degrabă doreai un produs convențional, decât un telefon jucărie cu preț piperat. Nu mi-aș fi cumpărat niciodată un astfel de gadget ce seamănă destul de mult cu telecomanda de la un receptor FM.

4. Samsung F210

samsung-sgh-f210

Arată mai degrabă a mp3 player, iar prin designul său țintea publicul adolescentin. Dispunea de un display de 1.46 inch cu rezoluție 128×220 pixeli, 1 GB spațiu de stocare, cameră de 2 Megapixeli, baterie de 750 mAh. Cântărea doar 72 gr. și 20.5 mm grosime (tastatura era pliată).

1 GB spațiu de stocare în 2007. Era o valoare respectabilă în urmă cu 7 ani de zile. Era suficient ca să stocheze 1 – 200 de melodii. Plus că pe lângă funcția de mp3 player mai era și telefon, puteai să efectuezi apeluri, trimiți mesaje etc. Samsung avea curaj.

3. Sony Ericsson Xperia Play

Sony-Ericsson-Xperia-Play

Sony avea experiența acumulată cu PlayStation în ce privește gaming-ul pe consolă. Au dorit să combine expertiza acumulată acolo cu ce știau pe telefoane mobile. Așa a ieșit Sony Ericsson Xperia Play, prin 2011. Aș spune că telefonul ăsta a fost lansat prea devreme. La momentul respectiv nu erau prea multe jocuri atractive în Android Market. Nebunia jocurilor pe mobil nu începuse cu adevărat.

Xperia Play era un smartphone cu Android 2.3 Gingerbread, display de 4 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, procesor Qualcomm la 1 GHz, Adreno 205 GPU, 512 MB RAM, 400 MB spațiu de stocare și slot pentru microSD cu 8 GB incluși în pachet, baterie de 1500 mAh, 175 gr. și 16 mm grosime. Elementul central ce capta atenția era dat de controllerul pus pe slide. Copia butoanele de pe PSP. Se dorea a fi un smartphone axat pe gaming. Ca dovadă a succesului avut nu a existat o a doua generație.

Apropo, aș spune că este suficient să rostesc Sony Ericsson și stârnesc nostalgia unora dintre voi. La un moment dat era un jucător major în piață și au avut câteva telefoane cu mare impact și în România.

2. Motorola FlipOut

Motorola-Flipout

Continui seria telefoanelor inedite cu Motorola FlipOut. Soluția aleasă amintește puțin de Samsung F210. Ambele cu o tastatură pusă pe slide și integrată sub display, mecanismul în sine fiind similar. Motorola FlipOut era și prin oferta Cosmote.

În esență vorbim de un alt telefon Android cu specificații modeste și la vremea respectivă (display de 2.8 inch cu rezoluție 320×240 pixeli, 512 MB RAM, procesor TI OMAP 3410 la 600 MHz, cameră de 3.15 Megapixeli, baterie de 1130 mAh, Android 2.1 Eclair).

Sosea prin 2010 și avea interfața MOTOBLUR UI, moartea pasiunii și una dintre cele mai criticate interfețe grafice puse pe sistemul de operare powered by Google. Pe de altă parte sunt curios cât de utilă era o tastatur qwerty atât de aglomerată.

1. Sony Ericsson Xperia Pureness

Sony-Xperia-Pureness

Nu știu ce a fost în capul echipei ce a lucrat la acest telefon. Ecranul său era transparent și de aici mare parte din inutilitatea sa. Da. Era frumos ca figură de stil, dar se luptă la titlul de cel mai inutil device mobil.

Avea un display de 1.8 inch cu rezoluție 240 x 320 pixeli, transarent și monocrom, 3G, 70 gr. și 13 mm grosime. Spațiu de stocare intern urca la 2 GB.

Lista telefoanelor cu design inedit poate fi continuată de către fiecare dintre voi, în secțiunea de comentarii.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.