Smartphone-urile se găsesc deja într-o varietatea foarte mare de modele, de la din ce în ce mai mulți producători sau companii ce fac doar rebranding, fără a interveni prea tare în procesul de fabricație.

O nișă destul de îngustă este cea a smartphone-urilor rezistente în condiții extreme de folosință. Nu doar rezistența la apă și praf este în prim plan, ci și cea în fața șocurilor mecanice. Căderi de la circa 1.5 metri înălțime ar trebui să nu se reflecte în niciun fel asupra aspectului și funcționalității unui telefon ce se vrea cu adevărat rezistent.

Aveți deja un review recent pentru un feature phone de tip rugged, No.1 A9, iar în urmă cu mai bine de un an ați putut vedea de ce este în stare Tecmobile Titan 600.

De fapt, smartphone-ul pe care îl analizăm azi este o copie fidelă a lui Titan 600, cu unele mici schimbări la ansamblul hardware.

Specificații pentru UTOK Dorel 4

Specificatii UTOK Dorel 4

Design

UTOK Dorel 4 (15)

Pe UTOK Dorel 4 l-am primit în cutia de retail, în care am mai găsit și bateria de 4500 mAh, căști (de tip earbud), încărcător, cablu microUSB – USB 2.0 și cheiță pentru desfacerea capacului spate. Tot aici au fost prezente și certificatul de garanție și un manual de utilizare, plus alte câteva hârtiuțe cu diferite informații.

Nu o să vorbesc prea mult despre design. Nu cred că producătorii de smartphone-uri rezistente se gândesc în primul rând la desgin. Cel mai tare contează ca dispozitivul să poată rezista în condiții grele de utilizare.

Trebuie să vă spun că dimensiunile, pentru un telefon cu ecran de 4 inci, sunt mari. Asta este de așteptat, cum de altfel este de așteptat și ca greutatea să fie una de luat în considerare. Cu 243 de grame, UTOK Dorel 4 va atârna serios în buzunar.

Pentru a asigura protecția la apă și praf conform standardului IP68, capacul spate este prins cu două șuruburi. Pentru a fi desfăcute puteți folosi cheița din pachet. Îmi place că odată desfăcut capacul avem acces la baterie, care poate fi înlăturată și eventual schimbată fără mari probleme.

În rest nimic de adăugat. Carcasa este fabricată complet din plastic tare și cauciuc dur, extrem de rezistent. Multe șuruburi sunt lăsate la vedere tocmai pentru a induce senzația de soliditate. În galeria foto de la sfârșit aveți toate detaliile despre cum arată UTOK Dorel 4. Dacă aceste poze nu sunt suficiente, puteți revedea recenzia lui Tecmobile Titan 600, fiindcă vorbim în fapt de fix același design.

Ecran și sunet

UTOK Dorel 4 (7)

UTOK Dorel 4 afișează informațiile pe un ecran de tip IPS cu o diagonală de 4 inci. Rezoluția este de 854 x 480 pixeli, suficientă de cele mai multe ori. Cum nu este un telefon cu pretenții, display-ul l-aș considera destul de bun.

Culorile sunt redate destul de bine, luminozitatea este suficientă, iar unghiurile de vizualizare largi. Mi-a plăcut lizibilitatea în lumină naturală. Sticla de protecție (Corning Gorilla Glass) nu reflectă prea tare mediul ambiant, așa că în lumina soarelui nu ai mari probleme în a vedea ce afișează ecranul lui UTOK Dorel 4.

Sunetul extern este neașteptat de bun. Foarte puternic și cu o calitate ridicată, acesta nu distorsionează decât după ce depășim 90% din volum. Îți va fi greu să nu-l auzi pe UTOK Dorel 4 în timp ce sună.

În jack-ul de 3.5 mm nu am putut introduce decât căștile ce au venit în pachet alături de smartphone. Asta din cauză că jack-ul, ca și portul microUSB, este ascuns sub un căpăcel din cauciuc. Când îl îndepărtăm, observăm că jack-ul de 3.5 mm este mult ”îngropat” în carcasa telefonului. Mufa căștilor este mult mai lungă decât ar fi normal și astfel ajunge a se conecta corect la UTOK Dorel 4.

Sunetul prin căștile din pachet este mediocru. Nu avem suficient volum maxim, iar izolarea față de zgomotele externe aproape că nu există. Așadar, va fi foarte greu să asculți muzică sau să porți o convorbire telefonică prin căști în medii zgomotoase.

Hardware, sistem de operare și aplicații

UTOK Dorel 4 (8)

A trecut ceva vreme de când nu am mai testat un dispozitiv cu chipset-ul MediaTek MT6582. Acum ceva timp majoritatea smartphone-urilor sau tabletelor ce ajungeau pe la mine pentru review se bazau pe procesorul quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7.

UTOK Dorel 4 aduce pe lângă acest procesor și 1 GB de memorie RAM și 8 GB de spațiu de stocare (6.07 GB real), ce se poate extinde cu un card microSD de până la 32 GB. De accelerarea grafică se ocupă un GPU Mali-400MP.

Acest ansamblu hardware încă mai face față destul de bine în majoritatea situațiilor. De exemplu, Need For Speed No Limits rulează decent. Fără detalii extraordinare ce-i drept, dar totuși merge bine.

Sistemul de operare din spatele lui UTOK Dorel 4 este deja bătrânul Android 4.4.2 KitKat. Din fericire, UTOK nu prea obișnuiește să intervină în interfața acestuia, așa că în majoritatea timpului avem parte de o experiență plăcută. Destul de rar mai întâlnim ceva lag și câteva agățări ocazionale, dar per total rularea sistemului de operare este în regulă.

Aplicațiile preinstalate pe UTOK Dorel 4 sunt relativ puține. Avem câteva de la Google (Chioșc Play, Căutare vocală, Gmail, Hangouts, Hărți, Jocuri Play, Magazin Play, YouTube ș.a.) și următoarele: Elefant Reader, Ghid de pornire rapidă, iabilet.ro, OOBE (reconfigurezi setările inițiale ale sistemului Android –limba, data și ora etc.), Seenow, UTOK NOW, Zonga.

Nu sunt prea multe și oricum nu dintre cele care să ruleze în fundal și să îngreuneze sistemul de operare.

Performanță

Teste benchmark UTOK Dorel 4 (1)

L-am trecut și pe UTOK Dorel 4 prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele sunt în tabelul de mai jos.

Tabel teste benchmark UTOK Dorel 4

Conectivitate

UTOK Dorel 4 (22)

UTOK Dorel 4 este un smartphone de tip dual sim ce acceptă două cartele de dimensiuni normale. Numai unul dintre sloturi poate oferi viteze 3G de până la 14.4 Mbps în download, respectiv 5.76 Mbps în upload, așa că aveți grijă unde introduceți cartela cu date mobile.

Pe lângă suportul dual sim mai avem: Wi-Fi 802.11 în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, radio FM, jack de 3.5 mm și microUSB. Ultimele două pot fi accesate numai după desfacearea unui capac de cauciuc aflat pe marginea de sus a smartphone-ului.

UTOK Dorel 4 dispune de mai multe butoane decât găsim în mod convențional la un telefon Android. Pe lângă cele trei taste capacitive de la baza ecranului, la UTOK Dorel 4 mai avem și două butoane fizice pentru a răspunde sau încheia un apel. Ele sunt acolo probabil pentru momentele în care porți mănuși sau ești ud pe mâini și astfel nu poți răspune la telefon prin intermediul ecranului tactil.

Tastele pentru reglarea volumului sunt poziționate pe partea dreaptă, butonul power este sus, iar pe laterala din stânga mai avem două butoane: unul pentru camera foto, iar celălalt pentru situații de urgență. Acesta din urmă este așa-numit ”SOS” și poate fi configurat spre a apela imediat anumite numere de urgență sau chiar pentru a expedia SMS-uri de urgență către numere prestabilite.

Toate elementele de conectivitate s-au comportat corect și nu mi-au creat probleme. În apelurile de voce UTOK Dorel 4 se descurcă bine, sunetul în cască fiind clar și foarte puternic. Semnalul GSM este recepționat normal, fără a impresiona sau a dezamăgi.

Cameră foto și video

UTOK Dorel 4 (17)

Cu o cameră principală de 8 Megapixeli, UTOK Dorel 4 am putea spune că nu emite prea mari pretenții pe partea foto-video. Într-un fel așa și este, dar pozele și filmulețele nu sunt atât de rele precum mă așteptam de la un smartphone rugged.

Culorile nu sunt perfect redate, fiind cam palide, detaliile nu sunt cele mai grozave, iar în medii puternic contrastante avem probleme. Totodată, lipsa unei iluminări suficiente aduce din ce în ce mai mult zgomot de imagine.

Chiar și așa, fotografiile și clipurile video nu sunt de aruncat și pot fi pe placul unora dintre voi. Aveți mai jos exemple despre ceea ce poate camera de 8 Megapixeli de pe UTOK Dorel 4. Toate pozele din galerie sunt la rezoluția maximă.

Clip video Full HD 1080p facut cu UTOK Dorel 4

Autonomie

UTOK Dorel 4 (23)

De cele mai multe ori acesta este capitolul la care suferă majoritatea smartphone-urilor ce mi-au trecut prin mână. De data asta nu mai este cazul.

UTOK Dorel 4 se descurcă excelent. Oricât de tare l-ați forța îmi este greu să cred că nu veți trece de 24 de ore cu smartphone-ul departe de priză. Iar când vorbesc de utilizare intensă mă refer la peste 14 – 15 ore de ecran aprins, dar cu luminozitatea pe la 60 – 70%.

Bateria de 4500 mAh este cu adevărat punctul pro al acestui smartphone. La autonomia excelentă contribie ecranul mic (după standardele actuale) cu rezoluție modestă (dar nu deranjantă) și ansamblul hardware ce nu consumă prea multă energie electrică.

În testul nostru, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing al canalului gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet, UTOK Dorel 4 a ajuns la 5% de la o încărcare completă după 9 ore și 5 minute. Din câte îmi amintesc, este cel mai bun rezultat de când rulăm acest test.

Preț

UTOK Dorel 4  – 1.299 de lei la eMAG.ro

Concluzii

UTOK Dorel 4 (3)

După ce ați văzut și prețul, putem trage concluziile. Ca să nu mai lungim vorba, costul momentan este cel care îi va face pe mulți să dea înapoi. UTOK Dorel 4 este un smartphone rezistent foarte bun, suficient de performant pentru o persoană activă, dar poziționat sus ca preț.

Nu am cum să fiu mai indulgent când vine vorba despre preț. Pur și simplu UTOK Dorel 4, ca să se bucure de succes, ar trebui să coste sub 1.000 de lei. Înțeleg că este un model de nișă, dar tocmai asta este problema: după ce că sunt puțini cei care au nevoie cu adevărat de un astfel de smartphone, aceștia pot fi dați înapoi tocmai de costurile afișate.

PRO

  • autonomie excelentă;
  • construcție cu adevărat solidă, exact așa cum te-ai aștepta de la un asemenea smartphone;
  • sunet puternic și surprinzător de bun prin difuzorul extern;
  • sistem de operare ce rulează fluent în majoritatea timpului.

CONTRA

  • prețul actual (cel de la data publicării review-ului);
  • nu poți folosi decât căștile și cablul microUSB ce vin în pachet, datorită faptului că porturile sunt mult prea în interiorul carcasei rezistente (probabil se mai pot găsi și alte astfel de accesorii compatibile, dar mai greu);
  • Android 4.4.2 KitKat la sfârșit de 2015.