În urmă cu ceva timp vă prezentam pe gadget.ro review-ul unui smartwatch entry-level mai puţin cunoscut: Zeblaze Rover. Mulţumită celor de la coolicool.com am avut posibilitatea să testăm zilele acestea şi urmaşul său denumit Zeblaze Crystal.

Fiind inevitabilă o comparaţie cu generaţia anterioară, aş putea spune că Zeblaze Crystal reprezintă un upgrade la nivel de aplicaţii, însă un downgrade la nivel estetic. Smartwatch-ul aduce nou o interfaţă software schimbată în banal, mai multe aplicaţii, un design mai simplist şi curele interschimbabile. Aceste noutăţi, dar şi alte informaţii detaliate găsiţi în cele ce urmează.

Specificații pentru Zeblaze Crystal

specif

Design

zeblaze crystal (5)

Zeblaze Crystal a venit într-o cutie neagră, elegantă, care din păcate a suferit câteva şocuri pe parcursul transportului: era zgâriată, colţurile uşor turtite etc. În interiorul său am găsit smartwatch-ul, un cablu USB 2.0 – microUSB, un capac special cu rol de încărcare (ceasul în sine nu are port microUSB şi de aceea este nevoie de acest capac care se conectează la device prin intermediul a 4 pini) şi un manual de instrucţiuni.

Ceasul are un design elegant, modern, cu colţuri rotunjite şi inserţii metalice de bun gust. Personal mi-a plăcut mai mult Zeblaze Rover deoarece era construit aproape în totalitate din metal şi oferea un plus de seriozitate şi masculinitate. Versiunea anterioară aducea foarte mult cu Apple Watch şi de aceea cred că producătorii au încercat să facă un terminal cu design propriu. În mare parte le-a ieşit, Zeblaze Crystal fiind un smartwatch care atrage privirile celor din jur.

Ce mi-a atras atenţia la acest ceas sunt curelele interschimbabile. Fiecare curea conţine la capăt un mic buton care tras în interior permite scoaterea cu uşurinţă a telescopului. Toate curelele produse de Zeblaze pentru acest model au acest buton, lucru ce permite customizarea ceasului în funcţie de ţinută. De menţionat că toate curelele pentru Zeblaze Crystal sunt realizate din piele. În plus, Zeblaze Crystal are certificare IP65 ce atestă rezistenţa la apă şi praf.

Ceasul în sine nu are multe elemente de conectivitate. Pe spate găsim senzorul pentru măsurarea pulsului şi cei 4 pini ce permit conectarea căpăcelului cu rol de încărcare. În laterala dreaptă găsim doar butonul de on/off ce are şi rol de tastă home, iar pe laterala stângă regăsim doar difuzorul. În rest Zeblaze Crystal este simplu, fără alte elemente care pot distruge aspectul elegant.

Din punct de vedere estetic ceasul este plăcut şi cu siguranţă poate fi purtat la mai multe tipuri de evenimente datorită curelelor interschimbabile. Construcţia este una solidă, îmbinările sunt de cea mai bună calitate, iar senzaţia oferită este una de încredere. Se vede că producătorul a oferit o atenţie deosebită în producerea acestui smartwatch fiind şi cel mai nou device al său.

Ecran şi sunet

zeblaze crystal (11)

Zeblaze Crystal oferă un display IPS de 1.54 inci cu rezoluţie de 240 x 240 pixeli ce este protejat cu sticlă curbată 3D. Ecranul se vede bine, unghiurile de vizualizare sunt corecte, nu se văd pixeli pe ecran, iar timpul de răspuns al touch-ului este bun spre foarte bun (aici cred că se putea lucra mai mult).

Surpriza plăcută a fost la capitolul luminozitate. Este primul smartwatch entry-level pe care îl testez şi îţi permite setarea luminozităţii. Sunt 5 nivele de intensitate, primul fiind întunecat, dar vizibil în condiţii de lumină slabă, în timp ce ultimul este foarte puternic având lizibilitate chiar şi în bătaia soarelui. Personal l-am setat la nivelul 3 şi am fost foarte mulţumit. De menţionat că nivelul 5 papă destul de repede bateria.

La capitolul sunet, Zeblaze Crystal dezamăgeşte complet. Sunt 6 nivele de intensitate, însă nivelele 5 şi 6 sunt aproape inutilizabile. Sunetul oferit de difuzor este distorsionat, nu se înţelege foarte mult, se aude un puternic zgomot de fundal, iar difuzorul pare că mai are puţin şi cedează. De la nivelul 4 în jos totul revine la normal, sunetul este emis corect, în convorbiri se aude clar, însă scade intensitatea, volumul.

Hardware, interfaţă şi aplicaţii

zeblaze crystal (6)

Din punct de vedere hardware, Zeblaze Crystal utilizează procesorul MediaTek MTK2502 tactat la 260 MHz, 128 MB memorie RAM şi 64 MB memorie internă. Procesorul MediaTek ştiu că este unul entry-level dedicat smartwatch-urilor şi are consum redus de energie.

La nivel software, Zeblaze Crystal reprezintă cu adevărat o versiune mult îmbunătăţită comparativ cu Zeblaze Rover. Deşi prezintă în continuare un sistem propriu de operare ce este compatibil atât cu iOS, cât şi cu Android, numărul de aplicaţii preinstalate este mai complex, cu mai multă întrebuinţare în viaţa de zi cu zi, iar prin intermediul aplicaţiei de smartphone pot fi realizate şi câteva analize (de somn, de exerciţiu fizic etc.).

În meniu se poate umbla prin intermediul gesturilor de tip swipe (sus-jos, stânga-dreapta), iar pentru a trezi ecranul sau pentru a ajunge la ecranul home trebuie să apăsaţi butonul on/off. Interfaţa este un simplă şi poate fi uşor customizată: există 3 wallpapere diferite şi 2 moduri de afişare al aplicaţiilor: câte 4 sau câte 1 pe ecran.

Ce mi-a plăcut foarte mult a fost funcţia wake-up gesture. Activată, aceasta permite afişarea ceasului pe ecran doar prin simpla mişcare a mâinii. Am încercat-o şi pot spune că a funcţionat foarte bine, deşi mi s-a părut chiar prea sensibilă în anumite momente (doar ridicam un deget şi ecranul se şi deschidea). Şi că tot am deschis subiectul despre ceas, acesta poate fi afişat în 6 moduri (de la unul digital, la unul clasic).

Cum nu avem parte de un magazin de aplicaţii sau de posibilitatea de a instala alte funcţii, Zeblaze Crystal se limitează doar la cele preinstalate:

  • Phonebook – agenda proprie a smartphone-ului cu care este conectat;
  • Dialer – meniul de unde poți iniția apeluri direct prin intermediul ceasului, atunci când acesta este conectat la un smartphone;
  • Call logs – puteţi vedea istoricul apelurilor;
  • Messaging – de aici poți trimite SMS-uri. Aici puteţi vedea şi Inbox-ul, Outbox-ul, Draft-urile și alte setări pentru SMS-uri;
  • Remote notifier – deşi nu a funcţionat, cred că are legătură cu diferite notificări primite (e-mail, reţele de socializare etc.).
  • Find my device – îţi permite găsirea telefonului prin emiterea unui sunet puternic (doar dacă este conectat);
  • Alarm – poţi seta alarma;
  • Calendar – se poate vedea atât ziua în care te aflii, cât şi întreaga lună;
  • BT Music – se conectează la muzica de pe smartphone;
  • Remote capture – nu a funcţionat, însă permite realizarea de fotografii cu smartphone-ul direct de pe ceas;
  • BT Connection – grupează setările necesare conectării la smartphone via Bluetooth;
  • File Manager – îţi permite să vizualizezi tot ce se află în memorie ceasului;
  • Pedometer;
  • Sleep monitor – îţi analizează orele de somn, iar prin intermediul aplicaţiei de smartphone îţi poate oferi câteva informaţii utilie (când ai somnul cel mai adânc, când este mai ok să te trezeşti etc.);
  • MainUITHEME – poţi schimba tema (sunt doar 2 prestabilite);
  • Sedentary reminder – se poate seta un anumit interval în care ceasul să te anunţe că nu ai mai făcut mişcare;
  • Heartrate – aplicaţia pentru verificarea pulsului;
  • Heartrate repeat – îţi afişează un istoric al verificărilor de puls;
  • Sound recorder – înregistrează sunet;
  • Quick response – QR-ul pentru aplicaţia de smartphone;
  • Stopwatch – cronometru;
  • Calculator;
  • DuVoice – nu a funcţionat;
  • Settings – meniul ce grupează setările smartwatch-ului.

Conectivitate

zeblaze crystal (16)

Zeblaze Crystal se conectează la smartphone prin intermediul bluetooth 4.0, iar fluxul obţinut a fost unul constant, fără întreruperi. În apeluri smartwatch-ul se mişcă decent: sunetul se aude bine (de la nivelul 4 în jos), iar microfonul este suficient de sensibil încât să poţi fi înţeles (se întrerupe câteodată).

Cameră foto și video

Smartwatch-ul nu dispune de cameră foto propriu, dar prin intermediul bluetooth se poate conecta la cea de pe smartphone. Din păcate la mine nu a funcţionat această aplicaţie.

Autonomie

Zeblaze Crystal dispune de o baterie de 280 mAh ce se descurcă decent. Cu luminozitatea display-ului la nivelul 3 (mediu) şi o utilizare obişnuită (verificare oră, 2-3 verificări de puls, 2-3 apeluri, citire notificări şi SMS etc.), ceasul a rezistat puţin peste 2 zile. Un rezultat destul de bun.

Bateria se poate încărca prin intermediul acelui căpăcel special, iar un ciclu complet de încărcare durează aproximativ 2 ore şi 30 de minute.

Preţ

zeblaze crystal (10)

Zeblaze Crystal poate fi achiziţionat pe coolicool.com la un preţ de 64.99 dolari (aproximativ 260 lei). Personal acest preţ mi se pare uşor ridicat raportat la ce ştie să facă, însă zilele trecute l-am văzut în anumite oferte la 49.99 dolari. Cu siguranţă preţul se va mai aşeza, iar la sub 40 de dolari îmi pare a fi o achiziţie reuşită.

Concluzii

Zeblaze a încercat să aducă pe piaţă un smartwatch cu design propriu (după ce prima versiune era o copie Apple Watch), construcţie solidă şi aplicaţii diversificate. Aş putea spune că au fost atinse toate cele 3 elemente, cu menţiunea că la nivel software se putea mai bine. Zeblaze Crystal este un ceas care atrage estetic, cu un display bun, dar care aduce un pachet limitat de aplicaţii. Personal îl recomand celor care vor un ceas inteligent elegant şi nu foarte scump.

PRO

– design elegant, atrăgător, estetic;

– finisare şi materiale de cea mai bună calitate;

– display bun cu luminozitate intensă și culori plăcute;

– compatibilitate cu sistemele de operare iOS şi Android;

– autonomie bună.

CONTRA

– aplicaţii puţine şi limitate;

– lipsa garanţiei pe meleagurile autohtone;

– preţ destul de ridicat;

– sunet dezamăgitor;

– anumite aplicaţii nu au funcţionat;

– încărcarea bateriei prin acel capac special deorece trebuie să îl cari după tine.