ASUS ZenFone 6 și OnePlus 7 Pro au fost anunțate în urmă cu câteva zile. Sunt telefoane mobile cu raport preț / specificații interesant, cu Qualcomm Snapdragon 855, Android 9 Pie în versiune puțin customizată și scapă de unul dintre cele mai criticate elemente la un smartphone – notch-ul.

Primul smartphone cu notch a fost Essential PH-1 lansat în mai 2017. Totuși, primul terminal cu priză la public și decupaj în ecran a fost iPhone X în septembrie 2017.

Ce explicație era adusă pentru notch?

  1. Raport display / corp cât mai bun;
  2. Loc pentru camera frontală + senzor IR pentru deblocare facială.

A urmat o întreagă pleiadă de terminale, iar notch-ul a fost adoptat de mai toate companiile, pe telefoane mobile din diferite categorii (de la premium și până la segmentul low-cost).

2019 mi se pare a fi anul în care alte soluții sunt adoptate pentru raport display / corp cât mai bun, iar notch-ul începe a fi evitat spre a avea un design cât mai curat. ASUS ZenFone 6 apelează la o cameră rabatabilă, ușor de controlat, iar OnePlus 7 Pro apelează la o cameră de tip pop-up.

Apropo, Samsung nu a căzut în cursă, iar seria GALAXY S nu a preluat acest trend. Ups, am uitat de decupajul adus de pe seria S10 pentru camera frontală. Presupun că vor mai fi și alte modele cu notch, dar din ce în ce mai puține, iar din 2020 ar putea dispărea complet.

Să ai un decupaj în ecran este cumva de domeniul trecutului și mă aștept să vedem din ce în ce mai puține companii ce apelează la el. Pentru a individualiza un smartphone se caută elemente inedite, în genul a ce oferă ASUS, OnePlus, Xiaomi pe Mi Mix 3.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.