Retelistica

Până în 2020 urmează să avem prima rețea 5G și în țara noastră. Nu am informații exacte din interiorul operatorilor de telecomunicații din țara noastră, dar presimt pe baza tehnologiile văzute la Orange în 2016. 

În alt context, AT&T – operator de telecomunicații din SUA a închis rețeaua sa 2G de la 1 ianuarie 2017, T-Mobile – alt operator din SUA a specificat că păstrează 2G-ul până în 2020, Verizon se pregătește să iasă din spectrul 2G în 2019.

Cert este că 2G-ul dispare din peisaj, într-un orizont de timp mai îndepărtat sau mai apropiat. Sunt sigur că România va adopta o astfel de strategie la un moment dat. Avem deja un operator de telecomunicații cu spectru doar în 3G și 4G, fără suport pentru 2G – Digi Mobil.

2G-ul urmează a fi eliberat spre a putea fi făcută agregare de spectru pentru 5G. Spre exemplu, Orange aduce 2G-ul pe 900 / 1800 MHz. Pe de altă parte, cred că mai avem destule telefoane 2G în piață – în contextul în care România este o piață emergentă, dar până în 2020 mai toate dispozitivele din piață vor fi de tip smartphone, feature phone-urile dispar din peisaj.

Credeți că Orange, Vodafone și Telekom vor adopta o strategie similară cu AT&T până în 2020?

Categorii: retelistica

Despre autor

Co-Founder GADGET.ro;

Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S8 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ.

Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

 • Okochea

  Din cate stiu in Europa este alta politica.
  Se urmareste scoaterea 3G apoi la 5 ani dupa si 2G.
  Plus ca 3G nu inseamna ca e smartphone. Eu am de la Digi un telefon Huawei cu taste care nu e smartphone, are doar 3G.

  • Mi se pare mai logic să extinzi 3G-ul spre acoperire de genul 99.99%, iar 2G-ul să fie eliminat.

   3G + 4G vs 2G + 4G.

   Prima combinație pare a fi mai de bun augur, dar vedem ce ne rezervă viitorul.

 • George

  Daca e nevoie pentru 5G atunci da, bine, faceti ce vreti cu 2G-ul. A fost bun, dar a trecut timpul lui. Ma intreb cat va creste acoperirea 4G pana in 2020, acum este prezenta doar in orase. Interesant e ca in SUA se renunta la 2G, tara care nu prea are asezari rurale precum Europa de est, nu cred ca Romania va renunta la 2G in 2020, poate-n [2025;2030].

 • Rebelulll

  Eu inca n-am reusit sa folosesc in zona unde locuiesc, 2G-ul la maxim si deja astia vor sa-l scoata ?

  • Andrashi

   :))

 • koss_x_treeme

  Marea problema a noastra avand in vedere relieful tarii este… acoperirea.

  • cutienoua

   Nu cred ca va creste acoperirea , ma refer la orange/vodafone
   Ai si ei anumite calcule in legatura cu densitatea de populatie

  • Andrashi

   Nu are legătura așa mare relieful… problema este de investiție in infrastructura, iar o data cu scăderea prețurilor, a scăzut și interesul in investite….

  • cutienoua

   exact, pt a concura preturile digi , orange/vodafone nu vor face alte investitii!

 • Emanu Manu

  Cum sa scoti 3G-ul care are net o capacitate mare de voce fata de 2G plus internet mult mai rapid si sa tii un 2G invechit si depasit tehnologic?
  Vocile care sustin ca da, punem vocea pe 4G nu stiu ce vorbesc, Volte e foarte sensibil comparativ cu circuitul clasic folosit atat pe 3G si 2G si da rateuri chiar daca atunci cand merge cum trebuie are beneficiile sale de viteza si calitate. Orange nu prea se lauda cu Volte sau VoiceoverWifi si stiu ei bine de ce.
  Si telefoanele simple (chiar si alea cu butoane) in zilele noastre au 3G in dualband.

  • cutienoua

   Cateodata am Lte cu un singur punct as prefera Edge la full signal!?
   Macar cu Edge poti face streaming la muzica 128kbps

 • Cristi

  Gresesc sau telefoane actuale dual sim functioneaza in modul 2G + 3G sau 4G? Daca dispare 2G-ul cum o sa le mai poti in mod dual? O sa scoata si o noua generatie de telefoane care sa suporte 3G si 4G?

  • c4mone

   au scos deja, de anul acesta sunt telefoane 4g/3g + 3g/2g ex: mi5 toate ver. si inca cateva comapnii precum lenovo leeco etc

 • Pingback: 2G-ul dispare până în 2020? - Apple, Google, Tech, Gadgets()

 • SJC

  Vorbim de USA ce sunt in fata noastra cu cateva sute de ani.Eu zic ca nu prindem noi in Romania aceasta modificare, poate nepotii nostri :)

 • Liviu

  GSM este depasit tehnic , moral samd . La noi in tara cu siguranta va fi pastrat poate chiar dupa 2020 daca vor fi resurse posibile , altfel , probabil ca va fi izolat si dezactivat .
  RDS deja dezvolta rural pe 3700MHz . In schimb GSM oferea acoperire extinsa , dar cu investitii (ceea ce nu-si doresc operatorii) ar putea acoperi si cu 3G .

 • Ateus

  Vodafone n-a avut niciodată la noi 2g/edge, doar gprs/3g/4g.