Software

Huawei a anunțat pe forumurile sale că va bloca utilizarea aplicațiilor de tip launcher în EMUI 9 (interfață dezvoltată pe Android 9 Pie). 

Cum a fost motivată o astfel de decizie de către compania chineză?

  • aplicațiile launcher de tip third-party ar veni la pachet cu bloatware ce îngreunează funcționarea smartphone-ului;
  • unele launchere ar pune telefonul la lucru în regim susținut și ar duce la încălzirea sa, dar și la un consum rapid al energiei stocată în acumulator;
  • riscurile de securitate generate de aplicațiile aduse în background de către un launcher, avertismente și reclame de tip pop-up.

Concluzia: Au decis de la EMUI 9 să nu mai permită instalarea unor astfel de aplicații. Totuși, vorbim de Android și se vor găsi soluții spre a trece de acest blocaj.

Update;

Articolul inițial s-a bazat pe un articol publicat de către Gizmochina și preluat de către mai multe publicații Android: AndroidPit, Droidholic, PhoneYear etc.

Mi-a scăpat din vedere și un articol similar de pe XDA-Developers cu mai multe detalii. Se punctează motivele pentru care Huawei a decis să blocheze launcherele third-party în China și asta de prin noiembrie 2018. Pe piața chineză sunt magazine de retail ce-și pun launchere customizate cu reclame și toate cele, de aici și nemulțumirea companiei chineze. Ei ar dezvolta un program prin care dezvoltatori de launchere să obțină un fel de acreditare, iar aplicațiile lor să fie listate drept bune de instalat. Această mutare nu ar afecta EMUI 9 în varianta internațională.

Pe de altă parte am găsit pe Android4All și link spre site-ul oficial Huawei, de unde a început întreaga discuție. Nu știu chineză și am apelat la Google Translate și întradevăr pe acolo nu se spune că ar fi o limitare strict pentru piața chineză și o mișcare de genul ar putea fi aplicată și la nivel internațional. Este știut faptul că Huawei de-a lungul timpului nu a avut o abordare de tipul user friendly pentru launcherele thid-party și o mutare în a le bloca nu-i chiar așa surprinzătoare.

O să revin cu mai multe detalii când le am la îndemână. Cert este că pe piața chineză au trecut la blocarea aplicațiilor launcher din noiembrie 2018 și acolo lansează un program de certificare / aprobare.

Categorii: android
Tag-uri: EMUI 9Huawei
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.