Nici nu mai țin minte care a fost ultimul review la o tabletă pe site. Cert este că această nișă a intrat într-un con de umbră, din ce în ce mai puține unități sunt comercializate. Totuși, Acer Chromebook Tab 10 nu este o tabletă oarecare, ci avem prima tabletă cu Chrome OS.

O să spuneți că la ce este nevoie de o tabletă cu Chrome OS când avem tablete cu Android?

Pentru că sistemul de operare al Google a cucerit mediul educațional, în special prin SUA, iar o tabletă este mai practică, elevii sunt mai deschiși spre controlul prin touch. O tabletă cu Chrome OS acoperă un segment ce până acum nu avea reprezentant.

De ce Chrome OS și nu Android în mod direct?

Chrome OS seamănă mai mult cu un sistem de operare în genul Windows, optimizat pentru maus + tastatură, mult mai ușor de făcut profile de utilizator, eficientizat pentru mediul educațional, integrare mai bună a serviciului G Suite For Education (suita de aplicații gândită din start spre a fi accesată de pe Chromebook-uri).

Haideți să descoperim specificațiile din spatele lui Chromebook Tab 10 și să o trecem prin capitolele obișnuite pentru un review al Gadget.ro.

Specificații

Design

Am avut un sample, o tabletă ca atare – fără pachetul de retail ca să exemplific ce primiți alături de tableta Acer. Nu sunt prea multe de adăugat, avem o tabletă cu un design clasic, ai spune că rulează Android, dar pe spate se află logo-ul chrome.

La baza ecranului au poziționat efigia producătorului. Are un ecran de 9.7 inch, aspect 4:3 – format adus de primul iPad și păstrat de-a lungul anilor. Stylus-ul Wacom este integrat în carcasa tabletei și promite a oferi un feedback natural, ca și cum ai scrie cu un stilou. În partea spate se remarcă o textură ce contribuie la partea de grip, nu simți că alunecă din mână la o utilizare neatentă. Marginile ecranului sunt negre, spatele și lateralele sunt îmbrăcate în albastru închis, marin.

Camera de 5 Megapixeli este în linie cu partea spate, lipsește un banal LED flash. Tableta dă impresie de rezistență la utilizarea în timp, aspect important pentru un produs gândit să fie utilizat în sălile de clasă, de-a lungul a mai mulți ani.

Acer Chromebook Tab 10 nu iese în evidență prin designul său și nici nu are de ce. Trebuie să puncteze la robustețe, la utilizare pe o perioadă îndelungată, nu să te atragă prin cine știe ce linii sau materiale lucioase etc.

Ecran și sunet

IPS de 9.7 inch cu rezoluție de 2048×1536 pixeli. M-am obișnuit cu ecranele alungite de pe smartphone-urile lansate în ultimul an, aspect 18:9 și mi s-a părut puțin ciudat când am revenit la mai vechiul 4:3. Când ai formatul 4:3 nu este o diferență prea mare între landscape și portrait. În mediul educațional nu cumperi un produs ca să urmărești neapărat materiale video.

Are un ecran bun, nu epatează neapărat în ce privește raportul ppi, lipsește protecția pentru apa și praf. Ar fi completat peisajul și ar fi transformat tableta în una cu specificații rugged. Feedback-ul dat de touch este ușor ciudat, ca și cum ai avea un ecran tactil de laptop și nu de tabletă, lipsește acel feedback haptic. Nu știu, o senzația ușor diferită față de o tabletă Android. Are stylus și l-am folosit puțin, îl consider interesant. Sunt aplicații în Google Play ce-l pun cu adevărat în valoare.

Aduce o luminozitate ridicată și nu reflectă spațiul ambiant într-un mod care să deranjeze.

Sunetul se bazează pe două difuzoare, cu tableta în landscape (un difuzor pe stânga și altul pe dreapta). Se aude destul de bine, puternic și clar, fără distorsiuni, un pic de bass. Aș spune că au calibrat-o în mod corect. Cu tableta în mod portait, reglarea volumului se află în stânga sus, iar jack-ul de 3.5 mm în partea superioară. Am testat cu Sennheiser in-ear momentum și cuvântul de ordine – bine spre foarte bine. Ai și bass, tot spectrul redat în mod corect, chiar și la maxim.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Sper să nu mă înșel, dar cred că este prima dată când Google customizează un procesor. Nu avem un ansamblu dezvoltat de la zero, ci preluat de la Rockchip și modificat spre a fi capabil să respectate standardele impuse de AR-ul pe care compania americană îl are în etapa de dezvoltare, un API ce va fi oferit dezvoltatorilor în viitorul apropiat.

Informații oferite de CPU-Z;

Chromebook-urile mizează de obicei pe procesoare Intel, iar în cazul de față avem un CPU denumit OP1, un Rockchip hexa-core cu 2 nuclee pe ARM Cortex-A72 și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A53, 4 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare (s-a optat pentru o stocare de generație mai veche, descoperiți asta în rezultatele obținute în AndroBench).

Principala noutate este la nivel software, prima tabletă cu Chrome OS. Nici nu știu cum să caracterizez acest sistem de operare. Poți să aduci aplicații și jocuri din Google Play, dar interfața sa este distinctă față de modul în care a evoluat Android pe telefoane mobile și tablete. Te loghezi cu contul de Gmail și ai o interfață simplă ce amintește puțin de Android în edițiiile 3.0, 3.1 sau 3.2 Honeycomb. Accesezi meniul prin bara de la bază. Acolo se află Back, Sertarul cu Aplicații, shortcut spre Chrome, Gmail, Docs, YouTube sau Google Play, dar și setările rapide + notificările. Setările propriu-zise sunt o combinație între ceea ce găsești pe Android + setările specifice browserului Chrome. Toate detaliile le prindeți din galeria cu capturi de ecran.

Nu mi s-a părut a fi la fel de sprintenă ca o tabletă Android, mai degrabă în utilizare seamănă cu un notebook ce rulează Chrome OS. Nu are nici lag, cum am spus, pot fi aduse aplicații și jocuri din Google Play, extinse pe întreg ecranul de 9.7 inch.

Despre suita Google pentru mediul educațional o să fac un articol distinct, merită a fi disecată într-un mod extensiv, ca să-i descoperiți punctele PRO și CONTRA (la CONTRA nu am găsit cine știe ce până acum, dar caut în continuare).

Aplicații preinstalate pe Chromebook Tab 10;

Chrome, Magazin Play, Fișiere, Gmail, Documente, Prezentări, Foi de calcul, Google Keep, Google Photos, YouTube, Jocuri Play, Hărți Google, Disc Google, Cameră foto, Calcultor, Txt, Magazin web – extensii de Chrome, Primiți Ajutor.

Element important – în browsing este brici, cu ghilimelele de rigoare. Chiar m-a impresionat aici, se mișcă de-a dreptul impecabil în accesarea de pagini web.

Interfața Chrome OS;

Performanță

A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele le-am punctat în tabel.

Teste de benchmark rulate pe Chromebook Tab 10;

Conectivitate

Lipsește 3G / 4G-ul, dar la ce ai nevoie de ele în sala de clasă? Are Wi-Fi ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, radio FM, A-GPS și GLONASS. În partea superioară se află unul dintre difuzoare + jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta nu se află nimic, la bază au poziționat al doilea difuzor și portul USB type-C, în stânga dați de slotul deschis pentru cardurile microSD, reglarea volumului și butonul de pornire.

În SpeedTest a obținut 217.49 Mbps la download și 54.12 Mbps la upload, valori respectabile pentru hardware-ul implementat.

Cameră foto și video

Aș putea să trec peste acest capitol?

Are o cameră de 5 Megapixeli ce mi s-a părut a fi de tip fixed focus, deși înțeleg că are autofocus. Pentru partea de AR aș fi mers pe o cameră mai bună, dar bănuiesc că Google și Acer au considerat că senzorul de 5 Megapixeli este suficient.

Rezultatele sunt modeste.

Fotografii făcute cu Acer Chromebook Tab 10;

Autonomie

Cu luminozitatea la maxim și utilizare intensivă oferă 4  – 5 – 6 ore de autonomie, la 8 – 9 ore ajungi cu luminozitatea setată la sub 30 – 40%. Aș spune că este suficient pentru o tabletă statică, gândită să fie utilizată la punct fix – în sala de clasă.

În testul Gadget.ro (luminozitate la maxim și redare a playlistului Unboxing pe conexiune wi-fi în 5 GHz) a obținut 4 ore și 10 minute. 

Concluzii

Acer Chromebook Tab 10 este o tabletă concepută pentru mediul educațional, una axată mai mult pe productivitate. Punctul său forte este dat de Chrome OS și suita de aplicații a Google, suită ce a cucerit școlile din SUA și ar fi de bun augur să o descoperim și în țara noastră.

PRO

  • construcție ce imprimă ideea de rezistență în timp;
  • display luminos, culori plăcute;
  • difuzoare stereo ce se descurcă bine spre foarte bine, la fel și pe jack-ul de 3.5 mm;
  • conectivitate bună;
  • Chrome OS și suita de aplicații concepută pentru mediul școlar, acces la toate aplicațiile și jocurile din Google Play, ușurința cu care pot fi utilizate mai multe conturi pe același dispozitiv;

CONTRA

  • rezultate modeste la nivel de cameră foto și video;
  • nu poți face transfer de fișiere între tableta cu Chrome OS și un PC. Cel puțin, nu am reușit eu cu un cablu USB type-C – USB ce-l aveam la îndemână;
  • utilizare ușor greoaie, în sensul în care parcă sunt obișnuit să folosesc Chrome OS cu tastatură și maus, nu neapărat prin control tactil.

Categorii: reviewstablete

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.