9000 de unități Alcatel Pop 4 comercializate prin Orange vă oferă un bilet de avion dus-întors către 9 destinații din Europa. Mai multe informații într-un articol separat. Am primit la review atât Alcatel Pop 4 cât și varianta Pop 4 Plus, dar la momentul în care redactez materialul mă gândesc la modelele Idol 4 și Idol 4S, la un moment dat în 2016 cred că mă joc și cu acestea.

Alcatel Pop 4 este un smartphone din categoria low-cost ce dorește a ieși în evidență prin raportul preț / specificații / experiență de utilizare. Orange îl afișează în stoc, iar la prelungire de contract / fidelizare cred că are costuri și mai bune pentru client.

Alcatel-Pop-4-Gadget (6)

Într-o piața emergentă precum cea românească, smartphone-urile de până în 100 de euro sunt la ordinea zile. Nu vorbim de pasionați de tehnologie și cei cu venituri ridicate ce nici nu se gândesc să cumpere un Alcatel Pop 4 ci de persoanele cu venituri reduse, cei pentru care contează mai mult costurile finale și nu specificațiile hardware.

Specificații Alcatel Pop 4

specificatii-Alcatel-Pop-4

Design

Alcatel-Pop-4-Gadget (2)

În pachet dați de smartphone, bateria de 2500 mAh, încărcător pe 5V / 1A, cablu microUSB – USB, căști clasice negre pe jack de 3.5 mm, ghid de pornire rapidă, manual cu date legate de utilizare și garanție.

Nu sunt prea multe de spus la capitolul design, smartphone low-cost ce se încadrează în categoria din care face parte. Mi-a amintit puțin de Karbonn Sparkle V, zici că au fost produse de aceeași companie, deși Karbonn – India, iar Alcatel – TCL / China. Poți îndepărta capacul și ai acces la sloturile pentru cele două cartele SIM, dar și pentru cardurile de tip microSD, la acumulator.  Capacul se duce și spre marginile laterale, Alcatel ar fi putut să adauge și capace interschimbaile pentru acest model, dar din câte știu nu au venit cu o soluție de gen, o soluție a la Nokia în vremurile sale bune.

În partea frontală nu se află logo-ul Alcatel, un buton capacitiv amintește de… iPhone-urile de acum câteva generații, măcar sunt taste capacitive iluminate – vizibile și pe întuneric. În partea superioară se remarcă LED-ul flash frontal, o raritate în această gamă de preț, altă raritate ar fi camera frontală de 5 Megapixeli.

Alcatel Pop 4 oferă un grip bun, corect ca materiale și atenție la detalii pentru categoria sa de preț. Nu epatează din acest punct de vedere, după cum era și normal. Nu poți analiza un smartphone ieftin cu criteriile folosite în nișa premium.

Ecran și sunet

Alcatel-Pop-4-Gadget (4)

IPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, tratat oleofobic. Pe site-ul producătorului nu am găsit informații cum că ar folosi o sticlă de protecție, iar în pachet nu se găsește și o folie de protecție. De aici și recomandarea în a-i achiziționa un astfel de accesoriu, pe principiul că paza bună trece primejida rea ( zgârieturile fine ce se adună în timp pe ecranul unui smartphone).

Ecranul este unul dintre punctele PRO ale lui Alcatel Pop 4. Aduce luminozitate ridicată, unghi larg de vizualizare, fonturi afișate clar, culori plăcute. Nu au făcut economie în ce privește calitatea panelului, o plăcere vizuală să-l folosești. Touch-ul funcționează fără probleme, preia comenzile fără a fi nevoie de o repetare a gesturilor.

La baza ecranului se află trei taste capacitive iluminate din spate, de mari dimensiuni. Tasta capacitivă centrală are design specific iPhone-urilor mai vechi și este mereu vizibilă, are rolul de a te aduce pe ecranul de start. În stânga se află funcția Back, iar în dreapta – Aplicații recente.

Sunetul pică în sarcina unui difuzor poziționat pe spatele lui Pop 4, difuzor ce nu este obturat  când smartphone-ul este așezat pe o suprafață plană, asta pentru că între grilele sale se află un mic punct de plastic ce ajută. Apreciez atenția la acest detaliu. Se aude puternic, clar, mult bass. Din ce am testat până acum, Alcatel Pop 4 are cel mai capabil difuzor din categoria smartphone-urilor de 100 euro. Nu distorsionează deloc la 100% din volum. Căștile din pachet le recomand a fi evitate, negre, rotune, clasice. Mai bine alegeți căști de tip in-ear pe fir lat, am testat cu accesorii de acest fel și se descurcă impecabil. Jack-ul se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta.

Recunosc că nu mă așteptam să fie un music phone, deși Alcatel Idol 3 4.7 mi s-a părut de-a dreptul excelent (difuzoare frontale stereo, căști JBL în pachet). Uite că o parte din experiența acumulată acolo au adus-o și pe Pop 4 (până la urmă, denumirea de Pop trebuie să aibă acoperire).

Hardware, sistem de operare și aplicații

Alcatel-Pop-4-Gadget (14)

Elemente hardware integrate de către Alcatel Pop 4: Qualcomm Snapdragon 210 de tip quad-core la 1.1 GHz pe ARM Cortex-A7, Adreno 304, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare din care 4.02 GB în mod real și slot pentru cardurile microSD de până la 32 GB.

Snapdragon 210 a fost gândit în mod special pentru smartphone-urile din categoria low-cost. Ca putere de procesare se situează sub Qualcomm Snapdragon 400 ce avea tot nuclee pe ARM Cortex-A7, dar cu Adreno 305 în rol de accelerator grafic. Contează experiența de utilizare oferită, iar Alcatel Pop 4 se descurcă relativ ok. Așteptările trebuiesc dozate în funcție de prețul de raft.

Informații relevate de CPU-Z pentru Alcatel Pop 4;

Rulează Android 6.0 Marshmallow cu launcher-ul OneTouch. Nu sunt schimbări majore față de Android-ul nativ și remarcați la ce mă refer în galeria de screenshots ce însoțește articolul. Launcher-ul Alcatel organizează meniul cu aplicațiile în mod alfabetic, mi-a amintit puțin de Windows Phone ce are o funcție asemănătoare. În rest, Android 6.0 de la mama lui (notificări, setări rapide, setările propriu-zise).

Cu aplicații ce rulează în fundal – update de aplicații spre exemplu – îți livrează o scurtă întârziere în preluarea comenzilor. Nu este gândit nici pentru jocurile și aplicațiile cu grafică complexă, nu-l ajută hardware-ul încorporat. De ajutor în eliberarea memoriei RAM este tasta capacitivă de Aplicații recente cu control dedicat pentru închiderea tututor aplicațiilor de fundal și eliberarea memoriei ocupate.

Alcatel Pop 4 îl recomand pentru browsing, YouTube, joculețele din Google Play, media – capabil să redea clipuri la 1080p, deși ecranul este doar 720p, Facebook & social media. Nu-l văd în mâinile celor ce-și doresc performanță în gaming, viteză, viteză, viteză în orice operațiune.

Aplicații preinstalate pe Alcatel Pop 4:

Alcatel: Antivirus AVG, Actualizări, Aplicații recomandate – listă de aplicații pe care Alcatel le recomandă a fi instalate, Busolă, Calculator, Contacte, Game Center – jocuri recomandate de către Alcatel, Facebook, Messenger Hotspot, Mixare, Radio, Smart Suite pentru conexiunea fără fir între PC și smartphone, User Care – suport aftersale pentru întrebările frecvente etc, Vremea, Thunder Fighter HD – joc;

Google: Calendar, Căutare Vocală, Chrome, Drive, E-mail, Gmail, Hărți, Keep, Hangouts, Mesagerie, Muzică Play, YouTube.

Facebook, Messenger, antivirusul AVG, jocul Thunder Fighter HD merg a fi dezinstalate.

Galerie de screenshots cu Android 6.0 Marshmallow pe Alcatel Pop 4;

Performanță

Screenshot-Alcatel-Pop-4 (33)

Testele de benchmark au fost făcute mai mult ca idee, relevanță minimă pentru Alcatel Pop 4 – smartphone ieftin.

teste-benchmark-Alcatel-Pop-4

Teste de benchmark rulate pe Alcatel Pop 4;

Conectivitate

Alcatel-Pop-4-Gadget (11)

Elemente de conectivitate integrate de către Alcatel Pop 4: 4G cu viteze în download de până la 150 Mbps și în upload de până la 50 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, single band pe 2.4 GHz, dual-sim și slot pentru cardurile microSD de până la 32 GB, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, A-GPS, radio FM.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, iar în lateral dreapta dați de butonul de pornire și cel pentru reglarea volumului, la bază se află microUSB-ul, în lateral stânga niciun element de conectivitate. Capacul spate se îndepărtează și oferă acces la sloturile menționate mai sus, dar și la bateria de 2500 mAh.

Nu am avut probleme în ce privește calitatea apelurilor de voce, nu iese în evidență prin viteza de download pe Wi-Fi, dar se descurcă, își face treaba. În SpeedTest pe conexiunea Gigabit de acasă a atins 50 Mbps la download și upload, prin conexiunea Wi-Fi.

Cameră foto și video

Alcatel-Pop-4-Gadget (8)

8 Megapixeli cu LED flash și autofocus, filmează la 720p + cameră frontală de 5 Megapixeli cu LED flash și capacitatea de a-ți detecta fața și a o încadra corespunzător. Nu prea sunt multe telefoane mobile cu preț în jurul a 100 euro și cameră frontală de 5 Megapixeli plus LED dedicat. Alcatel a dorit ca Pop 4 să fie pe placul tinerilor amatori de selfie-uri, tineri cu buget redus în achiziția unui smartphone.

Screenshots cu interfața camerei de pe Pop 4;

Nu realizează cine știe ce fotografii, cu niciuna dintre camere. Poate și îl judec prea tare și uit de categoria din care face parte. Nu știe să focalizeze așa cum trebuie, nu se descurcă în a analiza lumina și a scoate fotografii fără zgomot, asta în condiții perfecte. Mediocru la acest capitol, altceva nu mai pot adăuga.

Fotografii făcute cu Alcatel Pop 4;

Preț

Alcatel Pop 4 – 115 euro la Orange.

Autonomie

Bateria de 2500 mAh își face treaba, iar Pop 4 se descurcă în a oferi 1 zi de autonomie în condiții de utilizare intensive. Îl ajută capacitatea acumulatorului, display-ul cu rezoluție HD și procesorul optimizat să consume puțin.

În testul specific Gadget.ro a atins 5 ore și 25 de minute de playback (Luminozitate la 100%, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube prin conexiunea Wi-Fi).

Concluzii

Alcatel-Pop-4-Gadget (16)

Alcatel Pop 4 este un smartphone ieftin, un telefon achiziționat fără avans prea mare cu abonamentele de bază ale operatorilor telecom. Mă bucur să văd că rezoluția HD și panelurile IPS au coborât și pe telefoanele cu preț de aprox. 100 euro. În rest, procesorul este cel care-l trage în jos. Sunt sigur că dacă mergeau pe un MediaTek quad-core pe ARM Cortex-A53 le mai rămânea și bănuți de un extra GB de RAM și experiența de utilizare a fi fost la un nivel superior.

PRO

  • display de bună calitate (punctează bine la capitole precum afișarea culorilor, luminozitate, unghi de vizualizare);
  • sunet calibrat foarte bine atât pe difuzorul din spate cât și pe jack-ul de 3.5 mm;
  • Android 6.0 în stadiu nativ, modificări minime la nivel de interfață, bloatware redus;
  • autonomie considerabilă.

CONTRA

  • lag în anumite momente, îl simți cum se chinuie să pornească o operațiune;
  • rezultate mediocre ale celor două camere foto de 8 și 5 Megapixeli;
  • căștile din pachet sunt inutilizabile, ca și cum nu ar fi.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.