Visual Fan a adus o gamă întreagă de tablete în primele trei luni din 2013. Am remarcat și un oarecare trend. Au fost tablete cu 3G și Wi-Fi, până acum majoritatea erau Wi-Fi only. Vorbesc despre Allview TX1 Quasar, Allview AX1 Shine, Cosmote My Tab și My mini Tab făcute pentru Cosmote și AX2 Frenzy care se poziționează drept una dintre cele mai ieftine tablete din România cu CPU dual-core, Android și 3G.

Tablete de 7 inch nu sunt complete dacă au doar Wi-Fi. Tabletele de peste 9 inch / 10.1 inch mi se par gândite mai mult pentru distracție, stau bine pe partea de entertainment și vei fi înclinat să le utilizezi intensiv într-un spațiu închis, acasă în mod deosebit. Cele de 7 inch punctează serios și la portabilitate, multe dintre ele au sub 350 de grame, încap facill într-un buzunar exterior al rucsacului sau și într-o buzunar interior de haină, după caz. Vrei să ai net atât acasă cât și la drum. Cred că pe viitor cele de tip Wi-Fi only vor fi din ce în ce mai puține. Mai ales că Allview demonstrează că poți avea o tabletă cu de toate la sub 600 de lei. Pragul de 100 euro se situează destul de aproape.

Să trecem în revistă care sunt datele hardware de la care se pornește review-ul lui Allview AX2 Frenzy:

Tabletă

Allview AX2 Frenzy

Ecran

7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli

Procesor

Dual-core ARM Cortex-A9 la 1 GHz

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2 GB în mod real și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX531

Sistem de operare

Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS

Cameră foto și video

3.2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

3000 mAh

Greutate

337.4 gr.

Grosime

9.9 mm

Design

Allview-AX2-Frenzy (5)

În cutie dați de tabletă, manual de utilizare, certificat de garanție, alimentator, căști, cablu microUSB – USB 2.0. Pe cutia tabletei am remarcat că este promovat un joc de la Gameloft / Ashphalt 6, deși de ceva vreme a fost anunțat Asphalt 7: Heat. Nu contează asta.

Tableta AX2 Frenzy are o greutate destul de mică – 330 de gr. pentru un device de 7 inch cu modem 3G încorporat, etc. Pe spate s-a utilizat un plastic ce dorește a oferi o nuanță metalică. Impresionează în mod pozitiv la nivel de finisare. Marginile ecranului sunt negre, spatele și marginile tabletei sunt pe argintiu. Oferă un grip decent, nu dă impresia că ar scăpa din mână, o manevrezi cu ușurință.

Mi-a plăcut modul în care sunt dispuse controalele de pe lateral, integrate frumos, fără a fi toate pe o singură latură ca până acum. AX2 Frenzy mi se pare un produs cu un design plăcut, nu trădează că ar face parte din segmentul low-cost, dar nici nu ai zice că se duce spre high-end. Se poziționează undeva la jumătate. Apreciez că logo-ul Allview apare doar pe spate și nu atrage atenția în partea frontală a device-ului. Mi-ar plăcea să văd ceva similar și la companiile hardware de prestigiu.

Ecran și sunet

Allview-AX2-Frenzy (16)

7 inch și 480×800 pixeli. Acesta ar fi punctul slab, călcâiul lui Ahile pentru această tabletă low-cost cu un preț de 599 lei. Mi-aș fi dorit să văd măcar un IPS de 1024×600 pixeli și cred că Visual Fan și-a dorit în primul rând să acopere un gol, acela al unei tablete ieftine veritabile cu 3G by default. Au și tablete cu display IPS și 1280×800 pixeli, dar fără 3G pe SIM normal.

Trebuie mereu să cauți un unghi optim de vizualizare, efectul de glare / oglindă mi se pare destul de puternic. Deranjează faptul că atunci când strângi tableta în mână și apeși cu degetul pe spate îți apar puncte de presiune pe ecran, un efect similar se face când apeși cu degetul pe ecranul unui laptop sau pe un monitor LCD.

Boxa pentru sunet o regăsiți în spate, la bază. Aș zice că se aude mediocru. I-aș da 6.5, dacă ar fi să transform în note (de la 1 la 10). Nu se transmit vibrații în carcasă. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, pe lateral, lângă portul microUSB cu rol în conectarea la PC cât și în încărcarea acumulatorului de 3000 mAh.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Hardware similar regăsiți pe Allview P5. Și acolo este un dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM și Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. CPU dual-core rulează între 250 MHz și 1001 MHz. Au mers pe mâna unui procesor Mediatek MT6577 însoțit de un PowerVR SGX531 pe post de accelerator grafic. Cei 512 MB RAM se dovedesc uneori insuficienți și cu 1 GB ar fi plusat la performanță, versatilitate în privința aplicațiilor suportate.

Tableta are lag, îl simți în anumite momente, dar de aceea există aplicațiile de tip task manager. A uimit în sens pozitiv pe partea de browsing unde s-a mișcat cu mare talent atât pe Wi-Fi cât și pe 3G. Am utilizat tableta la maxim. Aveam nevoie într-un anumit moment de internet, am dat drumu la Wi-Fi hotspot pe AX2 Frenzy și făceam browsing pe YouTube la 720p. De apreciat și rețeaua Orange care și în afara orașelor se mișcă impecabil. În aceeași zonă, Cosmote nu-i capabil nici măcar să ofere 3G cu o singură liniuță de semnal și zona la care mă refer se situează la doar 40 km nord de București pe drumul național București – Pitești.

Un alt punct pozitiv ar fi că nu este încărcată by default cu multe aplicații / bloatware. Te las să-ți descarci ceea ce ai nevoie din Google Play. Aplicațiile YouTube, Facebook, Twitter, Gmai funcționează fără nicio problemă. Jocuri cu mare priză la public în genul Subway Surf, Temple Run, Temple Run: Oz merg bine pe AX2 Frenzy. Am încercat și Real Racing 3, merge a fi instalat, dar există o nesincronizare între sunet și video, lag destul de pronunțat, acei 512 MB RAM își spun cuvântul.

Performanță

Normal că am rulat o serie de teste de benchmark, deși vă dați seama că  AX2 Frenzy nu a fost gândită spre a oferi performanță pură, spre a uimi prin rezultatele înregistrate. Totuși, vorbim de o tabletă ieftină cu CPU dual-core, printre primele de acest fel care coboară sub pragul a 600 de lei.

Tabletă

Teste benchmark

Allview AX2 Frenzy

Quadrant

2808 puncte

AnTuTu

2887 puncte

3DMark

Aplicația a mers a fi instalată, rula testul, dar nu furniza niciun rezultat

CF-Bench

5150 puncte

Nenamark1

57.2 fps

Nenamark2

28 fps

Vellamo

HTML5 – 1162 puncte;

METAL – 356 puncte

BrowserMark 2.0

HTML5test

Conectivitate

Allview-AX2-Frenzy (18)

Nu-i lipsește nimic: 3G cu viteze în download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 2.1, GPS. În partea superioară veți regăsi portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm pentru căști sau o sursă audio distinctă. La bază se află microfonul pentru telefon. În lateral dreapta veți da de tasta de power și cea pentru reglarea volumului mai tare sau mai încet, după caz. În lateral stânga se ascunde portul pentru cartela SIM și cel pentru microSD. Le-au integrat frumos și sunt foarte ușor de accesat.

Funcționează cu un SIM de dimensiuni normale și acceptă carduri de tip microSD de până la 32 GB. Se aude bine, integrează funcția de telefon. Pentru 599 lei primești atât o tabletă cât și un smartphone / best buy în această categorie.

Cameră foto și video

3.2 Megapixeli și 0.3 Megapixeli la camera frontală. Nu iese în evidență la acest capitol, dar la nevoie s-ar putea și o captură de imagine făcută cu AX2 Frenzy să fie suficientă. Câteva mostre ca să vă formați impresiile vis-a-vis de calitate fotografiilor. Camera frontală se dovedește de mare folos la apelurile video via Skype sau orice alt serviciu ce permite apel video.

Autonomie

3000 mAh, CPU dual-core, 3G, Wi-Fi, display de 7 inch. Nu impresionează ca și autonomie. Cred că era de dorit o baterie ceva mai mare. Mi-a plăcut că în stand-by nu a pierdut energie. Trece pragul unei zile în condiții de utilizare moderate, fără a butona, în sens figurat, tableta în mod intensiv.

Preț

Allview AX2 Frenzy – 599 lei.

Concluzii

Allview AX2 Frenzy are nișa sa și se descurcă destul de bine. Oferă multe pentru cei 599 lei și are certe puncte pozitive cât și neajunsuri. În această categorie nu ai cum să nu faci un compromis.

PRO

– preț bun, best buy pe categoria sa de preț;

– design îngrijit;

– conectivitate maximă (3G + Wi-Fi + bluetooth);

– CPU dual-core și un Android care se mișcă destul de bine;

– funcția de telefon + tabletă, funcționează cu un SIM de dimensiuni normale.

CONTRA

– display de 7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli care nu are cum să puncteze pozitiv la nivelul lui 2013;

– ușor lag resimțit în meniu, în anumite momente;

– calitate audio destul de slabă pe difuzorul tabletei și se compensează oarecum cu căștile incluse în pachet.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.