Hardware

Pe telefoane mobile sunt deja procesoare dezvoltate pe 7nm – Kirin 980 de la Huawei și Apple A12 Bionic, iar AMD s-a gândit că ar fi de efect să vină cu prima placă grafică pe 7nm. Se numește AMD Radeon VII și a debutat în cadrul CES 2019. 

Prețul stabilit pentru AMD Radeon VII – 699 dolari și intră în stocurile magazinelor din 7 februarie 2019.

Câteva din detaliile tehnice:

  • 3840 unități de procesare, frecvență de 1800 MHz cu boost, 16 GB memorie VRAM dedicată;
  • proces de litografiere TSMC pe 7nm, consum de energie la 300W, 13.2 miliarde tranzistori, 13.8 TFLOPS;
  • GPU Vega 20, creștere de performanță de 25% față de AMD Radeon RX Vega 64, lățime de bandă de 1 TB /s.

Lipsește implementarea ray tracing de la plăcile NVIDIA. Nu sunt specialist în plăci grafice, dar sunt impresionat de cantitatea VRAM – 16 GB. Mi se pare o valoare uriașă și probabil acesta va fi unul dintre punctele de care AMD se va lega. Aș adăuga și prețul competitiv, citeam că AMD s-ar putea chiar să vândă această placă grafică în pierdere.

Mai multe detalii găsiți în articolul AnandTech.

Update: Am revenit cu mai multe detalii legate de AMD Radeon VII;

  • de 2 ori mai multă memorie, de 2.1 ori mai multă lățime de bandă și performanță în jocuri cu 29% mai bună + performanță cu până la 36% peste AMD Radeon RX Vega 64;
  • 60 de unități de compute;
  • cu până la 35% mai multă performanță în Battlefield V și cu până la 42% performanțe crescute în Strange Brigade;
  • trei jocuri incluse în bundle-ul de achiziție: Resident Evil 2, Devil May Cry 5 și Tom Clancy The Division. Detalii în acest sens pe site-ul AMD.
Categorii: hardware

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S10 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.