ANCOM a venit cu o statistică legată de sesizările primite în 2018. Din cele peste 3611 reclamații, 87% au fost pe serviciile de comunicații electronice. 

Relațiile contractuale joacă un rol important, iar nemulțumirile s-au referit la:

  1. Încetarea contractelor – 17%;
  2. Facturarea serviciilor – 12%;
  3. Nerespectarea contractelor de către furnizori – 11%;
  4. Derularea contractelor de la distanță.

21% din reclamațiile primite de ANCOM se referă la procesul de portare al numerelor de telefon, 14% la serviciul de roaming, în creștere față de 2017.

ANCOM a venit și cu informații legate de reclamațiile primite de fiecare operator în parte:

  1. Telekom – 35% cu cele două divizii (Telekom Romania Mobile Communications – 20% și Telekom Romania Communications – 15%);
  2. Vodafone – 24%;
  3. Orange – 15%;
  4. RCS-RDS – 12%.

Pe servicii poștale avem o altă statistică interesantă. ANCOM iese în față cu un alt top al reclamațiilor:

  1. Urgent Cargus – 36%;
  2. Fan Courier – 15%;
  3. Poșta Română – 13%;
  4. Dynamic Parcel Distribution – 12%.

Aspect important din comunicat:

ANCOM poate interveni direct in situatiile in care furnizorii de servicii de telefonie, internet sau televiziune incalca drepturile de informare ale utilizatorilor, nu ofera serviciul de portabilitate a numerelor (sau nu respecta legislatia din acest domeniu), nu respecta reglementarile legate de furnizarea serviciilor de roaming, nu includ anumite informatii in contracte sau nu respecta conditiile de incheiere a contractelor la distanta.

Reclamatiile privind nerespectarea/neexecutarea contractelor de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice pot fi adresate de catre utilizatorii persoane fizice Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), iar persoanele juridice aflate in aceasta situatie se pot adresa instantei de judecata competente.”

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.