Retelistica

ANCOM aniversează 15 ani de la momentul în care a fost înființată. Rolul său este de a reglementa piața de comunicații electronice din România. Au dat un infografic cu informații interesante. 

Telefonia mobil, Internetul mobil și fix au crescut spectaculos, iar telefonia fixă a cunoscut o pantă descendentă. Pe viitor o să ne fie greu să le explicăm nepoților cum arăta un telefon fix.

În 2003 erau doar 180.000 de conexiuni la internet pe telefonul mobil, iar în prezent s-a ajuns la 16.6 milioane. Avem o creștere substanțială și în ce privește internetul fix – conexiunile respective deservesc cel puțin 3 – 4 persoane în medie. Cert este că internetul fix la rata de penetrare a fost depășit de internetul mobil – 54% vs 84%. Aici ar mai fi loc de îmbunătățire.

Observați și consumul de date în internetul mobil vs internetul fix – 0.73 GB / conexiune vs 103 GB / conexiune. Repet, în contextul în care o conexiune fixă deservește mai multe PC-uri, laptopuri, telefoane mobile etc.

Valoarea pieței de comunicații electronice din România s-a dublat, de la 7.38 miliarde lei în 2003 la 14.96 miliarde lei în 2016 (de la 1.61 miliarde euro la 3.27 miliarde euro).

Declarație oficială:

„Despre internet, acum vorbim in termeni de milioane de conexiuni, in timp ce, in urma cu 15 ani, aceste servicii erau aproape inexistente in statistica Autoritatii. Cresterea fulminanta a internetului in Romania se datoreaza si tarifelor mici de pe piata noastra, aflate la jumatatea mediei UE la internetul fix, de exemplu – 12,6 euro fata de 25,9 de euro pentru abonamente intre 30 si 100 Mbps”, a declarat Adrian Dita, presedintele ANCOM, in deschiderea conferintei.

Categorii: retelistica

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.