Retelistica

ANCOM deține platforma Veritel.ro – portal ce permite utilizatorilor să compare ofertele telecom. Pe baza datelor culese de aici au venit cu un profil al utilizatorului mediu din România. 

În primul semestru din 2016, utilizatorul mediu de telefonie mobilă și internet pe mobil a consumat 499 MB pe lună, 73 de SMS-uri, 177 minute în rețea și 85 de minute în afara rețelei în aceeași perioadă de timp.

În a doua parte a lui 2015, utilizatorul mediu folosea 336 MB / lună, 74 de SMS-uri, 177 de minute pentru apelurile naționale în rețea și 68 de minute în afara rețelei. Observați creșterea de 50% la traficul de internet mobil, stagnarea în ce privește minutele în rețea și ușoara creștere a numărului de minute în afara rețelei.

Mixul de apeluri + SMS-uri începe a pierde teren din ce în ce mai tare în fața internetului pe mobil. Folosim Facebook, Messenger, WhatsApp, Skype și alte soluții de comunicare, iar SMS-urile și apelurile de voce vor trece în plan secund. Trecerea nu se va realiza de la un semestru la altul, de-a lungul anilor. În acest sens avem ca dovadă și stagnarea la nivel de minute în rețea.

Declarație oficială:

Cifrele indica o crestere de 50% a consumului de internet pe mobil realizat lunar de utilizatorii romani in semestrului I al acestui an, comparativ cu semestrul de raportare anterior, ceea ce ne arata ca exista in continuare o cerere sustinuta pentru tehnologii mobile de ultima generatie, care permit viteze superioare de transfer de date”, a declarat Eduard Lovin, Director Executiv Reglementare, ANCOM. 

Categorii: retelistica

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Honor View20, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.