Software

Google pregătește alături de Android O și Android Go – software conceput pentru telefoanele mobile ce au puțină memorie RAM, 1 GB sau chiar și mai puțin de atât. 

Este așteptat a sosi din prima parte a lui 2018. A fost gândit de la bun început pentru piețele emergente, acolo unde accentul se pune pe preț. Alături de o versiune software optimizată vin și aplicații Google gândite să folosească mai puțină memorie RAM, un spațiu de stocare cât mai redus etc.

Aplicațiile sunt gândite să consume cât mai puțin trafic de date, indiferent că vorbim de Chrome sau YouTube Go. Apk-urile de instalare pentru Android Go trebuie să aibă sub 10 MB, iar Google va marca aplicațiile și jocurile optimizate în magazinul său de aplicații.

Cred că Android Go a fost conceput pentru țările africane, India și alte țări sărace din Asia. Teoretic, Android Go este un Android O gândit să ruleze pe telefoanele low-cost, unele cu preț de 30 – 40 – 50 dolari. Astfel se scapă de anumite optimizări făcute în Android O pentru dispozitivele ieftine, dispozitive ce sunt îndrumate din start spre Android Go.

Totuși, cred că Google ar trebui să se concentreze cât mai mult spre a reduce fragmentarea. Nu ai cum să pornești o inițiativă secundară, în loc să-ți uniformizezi cerințele hardware și software. Deja sunt telefoane mobile ieftine cu 2 sau 3 GB RAM, prețurile se situează până în 100 dolari.

Ce rost mai are să optimizezi pentru 1 GB RAM? Când mai toate dispozitivele anunțate în ultimul an se laudă cu o cantitate mare de memorie RAM, cu spațiu de stocare de la 16 GB în sus etc. Presupun că vor gândi o nouă categorie de telefoane mobile, unele cu 512 MB RAM și 3 – 4 GB stocare, cu procesoare arhaice, iar costurile să nu treacă de pragul a 20 – 30 dolari. Asta spre a crește baza de utilizatori ai Android cu o categorie nouă, una care la momentul actual își permite doar un feature phone.

Pe de altă parte, pentru un dezvoltator de aplicații nu prea văd cum ar putea să monetizeze această nouă categorie de utilizatori. Cu siguranță că nu vor cumpăra aplicații sau jocuri, că abia ce și-au cumpărat telefonul mobil. Poți doar să-i targetezi pentru reclame, dar nici aici nu există cine știe ce return. Mă rog, poate îmi scapă anumite aspecte.

Ce credeți despre Android Go?

Sursa: Developers.google.com

Categorii: android

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.