Software

Pe lângă aplicaţiile Facebook, Youtube şi Y! Messenger, pe care cu siguranţă le aveţi, am să vă mai recomand 5 aplicaţii pe care eu le consider foarte bune şi m-au ajutat de multe ori.   

1. gmaps Google Maps – pentru iOS.

După cum bine ştim cu toţii, iOS 6.0 a venit şi cu o aplicaţie nativă de hărţi. Cei de la Apple au decis să renunţe la colaborarea cu Google şi să-şi facă singuri o astfel de aplicaţie. Ei bine, nu prea au reuşit. Personal, la început, mi-a plăcut aplicaţia celor de la Apple. Design-ul era frumos, navigaţie turn-by-turn, mod 3D (desigur, indisponibil pentru noi) şi altele. Când am testat-o a funcţionat ok. Mi-a găsit stradă şi mi-a dat o ruta bună – chiar o rută prin care evitam traficul.

Photo 16.01.2013, 00 59 35

Însă, când s-a întâmplat să am nevoie de aplicaţie să funcţioneze cum trebuie, m-a lasat baltă. Nu-mi găsea străzile, îmi dădea rute proaste şi mă băga pe contrasens. Când în sfârşit a apărut aplicaţia Google Maps, am descărcat-o instant şi i-am oferit locul de aur, aruncând aplicaţia nativă într-un folder.

A fost dragoste la prima vedere! Design-ul aplicaţiei este simplu şi uşor de utilizat, găseşti foarte repede opţiunile de care ai nevoie, iar ca şi funcţionalitate nu cred că are rost să mai discutăm, din moment ce reprezintă hărţile Google. Îmi arată până şi faptul că o stradă este închisă, din cauza lucrărilor la metrou. Oricând am avut nevoie, mi-a găsit ceea ce căutam. Nu doar străzi, ci şi puncte de interes, puncte ce lipsesc cu desăvârşire din aplicaţia nativă.

2. shazamz  Shazam – disponibilă pentru iOS, Android, BlackBerry, Nokia şi Windows Phone.

Fiind un iubitor de muzică, Shazam s-a dovedit a fi o aplicaţie foarte folositoare. Mi s-a întâmplat de multe ori să aud o melodie faină la radio, într-un bar sau chiar şi pe stradă şi să vreau să ştiu cum se numeşte, ca să pot s-o descarc ilegal când ajung acasă cumpăr ulterior din iTunes. Aplicaţia este foarte simplă şi duce treaba la bun sfârşit. Scoţi telefonul din buzunar, deschizi aplicaţia şi apeşi pe butonul central. După ce „ascultă” câteva secunde, aplicaţia îţi oferă numele melodiei, artistul şi alte detalii.

De obicei îmi găseşte piesele respective, dar se mai întâmplă şi să nu le recunoască. Când nu-mi găseşte o piesă din prima, încerc să ma poziţionez mai aproape de sursă şi apăs butonul magic. Dacă nici această metodă nu funcţionează, înseamnă că piesa respectivă nu există în baza lor de date. Îmi mai place la aplicaţie şi funcţia “Friends”, unde poţi să vezi ce melodii au tăguit prietenii tăi. Reprezintă o altă modalitate să găseşti piese pe gustul tău.

3. dropboxx  Dropbox – disponibilă iOS, Android, BlackBerry, Kindle, Windows, Mac şi Linux.

Dropbox mi se pare cea mai simplă metodă de transfer fişere între gadget-uri, dar şi între calculatoare.  Ca şi aplicaţiile de mai sus, este foarte uşor de folosit. O descarci, te înregistrezi, primeşti gratis spaţiu de stocare 2GB şi apoi începi să transferi fişere. Sincer vă spun, de când am aplicaţia Dropbox nu mi-am mai conectat gadget-urile la PC pentru a transfera fişere, poze sau documente.

Viteza de transfer este relativ ok. Nu pot să spun că merge “brici”, dar nici rău nu e. Aici este loc de mai bine, pot să mai îmbunătăţească viteza de transfer. Per total, este o aplicaţie foarte bună pe care trebuie s-o aveţi.

4. onavoo  Onavo Count – disponibilă pentru iOS şi Android.

O aplicaţie pe care o mai consider foarte utilă, este Onavo Count. Tot ce face această aplicaţie, este să măsoare cât internet consumaţi. Ştiu că probabil există o grămadă de aplicaţii de acest gen, mult mai complexe, mult mai bune, dar eu o consider pe aceasta perfectă. De ce? Tocmai pentru că este simplă şi la obiect. Când am instalat-o, m-a ajutat să depistez aplicaţiile ce consumau cele mai multe date, rulând în background, şi să le sterg. Design superb şi un mod perfect de a afişa rezultatele. Dacă nu aveţi trafic de date „fără număr”, este o aplicaţie bună ce o să vă ajute.

5.  glocal  Google Local – disponibilă pentru iOS şi Android.

Google Local este o aplicaţie ce prezintă diverse puncte de interes, din zona ta şi nu numai. Restaurante, baruri, benzinării etc. le găseşti mai uşor cu această aplicaţie. Din păcate, nu este foarte populară la noi, dar eu sper c-o să devină. Consider că cea mai importantă funcţie a aplicaţiei, este cea de „Recenzii”. O funcţie prin care după ce ai fost, să zicem, la un restaurant, poţi să laşi o mică descriere despre cum a fost acolo. Ce ţi-a plăcut, ce nu ţi-a plăcut, cum sunt preţurile, cum e mâncarea, cum se comportă personalul şi aşa mai departe. Practic, îţi împărtăşeşti experienţa cu alţi oameni, ajutându-i să facă o alegere.

Photo 15.01.2013, 17 36 29

Eu unul, mă ghidez după astfel de recenzii. Nu vreau să merg într-un loc şi să am parte de o experienţă neplăcută. Dacă cineva scrie că a găsit un şobolan în ciorbă, şi alte 3 persoane îl aprobă, păi nu merg acolo să găsesc şi eu nu mai ştiu ce vieţuitoare în mâncare. În concluzie, această aplicaţie poate să fie foarte folositoare, dacă capătă o popularitate mai mare şi mai mulţi oameni participă la dezvoltarea conţinutului său.

 

Bonus App

photosynthh

  Photosynth – disponibilă pentru iOS şi Windows Phone.

Photosynth este o aplicaţie pe care am considerat-o genială încă de la început. Ea este dezvoltată de Microsoft şi ne ajută să realizăm panorame complete (3D). După părerea mea, este cea mai bună aplicaţie de acest gen şi deşi când o s-o folosiţi prima oară o să vi se pară greu să vă iasă o panoramă completă, fără erori, după puţin antrenament o să reuşiţi. De asemenea, aplicaţia are parte şi de o comunitate dedicată – photosynth.net.