Archos este un brand din Franța ce a devenit cunoscut pe mai multe piețe europene prin tabletele și smartphone-urile din portofoliu. Archos Diamond Omega este de fapt ZTE Nubia 17s sub altă denumire (software nemodificat, aplicațiile de benchmark îl văd direct Nubia 17s, pe partea spate scrie clar – Designed by Nubia etc).

Nu este absolut deloc rău că un astfel de terminal ajunge în țara noastră pe canal oficial, ba chiar din contră îi apreciez pentru asta. De la bun început vă spun că a fost una dintre cele mai plăcute suprize în universul telefoanelor mobile cu Android, un adevărat rival mai ieftin al lui OnePlus 5T sau Xiaomi Mi6. Prețul recomandat pentru Archos Diamond fiind de 499 euro / aprox. 2313 lei.

Auspiciile sunt pozitive și la o privire rapidă asupra specificațiilor: Qualcomm Snapdragon 835, 8 GB memorie RAM, 128 GB spațiu de stocare, camere duale pe spate și față etc. Este un smartphone în care a fost pus hardware de top, fără a se face prea multe compromisuri, totul la un preț așezat.

Mai trebuie să fac o precizare. Nubia este un sub-brand al ZTE, așa cum Honor este pentru Huawei. A fost gândit în mod special pentru telefoane mobile ce punctează la raportul preț / specificații, vândute în special în mediul online și cu principală țintă spre persoanele tinere de până în 25 – 30 ani.

Material video:

Specificații

Design

În cutia de dimensiuni compacte dați de Diamond Omega, agrafa pentru slotul ce primește cele două cartele de tip nanoSIM, cablu adaptor de la USB type-C la jack de 3.5 mm (combinație pe roșu și negru), instrucțiuni de utilizare + certificat de garanție, căști albe de tip in-ear pe jack de 3.5 mm (telefonul are USB type-C pentru redarea prin căști a sunetului, nu are jack de 3.5 mm și totuși au pus căști pe acest format în pachet, nimeni nu vrea să aibă grija a două cabluri, puteau să meară pe căști pe USB typeC – așa ar fi fost logic), încărcător  compatibil cu tehnologia QuickCharge 3.0 ce alimentează la 5V / 2A, 9V / 2A și 12V / 1.5A și cablul USB type-C – USB pentru conectarea la PC sau încărcarea bateriei de 3100 mAh.

Căștile de tip in-ear zici că sunt luate din pachetul unui iPhone, Huawei le face idem. Avem un punct comun între Huawei și ZTE. Mai multe detalii despre ele pe capitolul dedicat.

Archos Diamond Omega arată într-un mare fel. Este unul dintre cele mai frumoase telefoane mobile cu preț de sub 2500 lei testate în ultima perioadă, concurează fără nicio problemă cu orice alt smartphone de la orice brand premium. Aduce sticlă pe față și spate, șasiu metalic pentru partea de rigiditate structurală, un albastru închis cu reflecții interesante. Față de alte telefoane mobile parcă nu sunt reliefate amprentele pe repede înainte. Se șterge repede prin frecarea de un material textil. Este destul de compact pentru cei 5.73 inch ai ecranului și asta pentru că are un raport display / corp de 81.7% (peste Huawei Mate 10 Pro ce atinge 80.9%). Are un format atipic de 17:9, când mai toate flagship-urile au trecut pe 18:9 părăsind formatul clasic – 16:9. Acest 17:9 îl face mai lat, nu avem un terminal lunguieț în genul a ceea ce ne-a adus Samsung în 2017 prin GALAXY S8 și S8 Plus. De fapt, dacă nu ai citi specificațiile ai spune că avem formatul 16:9. Rezoluția de 2040×1080 pixeli putem considera că este mai degrabă un 1080p întins pe 5.73 inch. Nu este o diferență prea mare față de 1920×1080 pixeli nativ.

La bază sunt controale de tip touch buttons, direct în interfața grafică și customizabile în funcție de preferințele utilizatorului. În partea spate se remarcă logo-ul Archos, camera principală de tip dual ce se profilează dincolo de linia generală a terminalului, dar mi s-a părut a fi destul de bine protejată de eventuale zgârieturi. Negru + roșu în această zonă, combinație de bun augur cu albastrul închis, marin. Cititorul de amprentă deasupra logo-ului Archos într-o zonă ce-l face ușor de accesat, senzorul dual în colțul din stânga sus cu o poziționare a la iPhone 8 Plus. Nu-l simță că ar aluneca din mână și asta pentru că marginea metalică a fost gândită să contribuie la partea de grip.

Archos Diamond Omega arată șic, atrage atenția în sens pozitiv și concurează cu orice alt smartphone premium Android, de cele mai multe ori ieșind în față prin designul său. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, este suficient să parcurgeți materialul video și fotografiile ce însoțesc articolul din abundență.

Ecran și sunet

Cum am spus și mai sus, ușor atipic: IPS de 5.73 inch cu rezoluție 2040×1080 pixeli, 403 ppi, aspect 17:9. Ce mi-a plăcut să descopăr, la fel ca GALAXY S8 sau LG G6, marginile ecranului sunt ușor curbate (o curbură mai puțin pronunțată, dar existentă). Ecranul se duce mult în lateral stânga și dreapta, marginile sunt aproape inexistente de zici că avem un AMOLED curbat, deși nu este cazul. Marginile înguste pe lateral + zonele destul de mici din partea superioară și inferioară contribuie la designul întregului produs, îl evidențiază.

Formatul 17:9 nu este recunoscut de YouTube și nu mărește conținut pe întreg display-ul, așa cum face pe telefoanele cu 18:9 sau 18.5:9.

Ecranul impresionează prin claritatea culorilor, prin naturalețe și adâncime de câmp. Uneori aș fi spus că am în față un OLED, nu un IPS cu o saturație plăcută. Luminozitatea este destul de ridicată, nu reflectă spațiul ambiant și nu adună amprentele în ritm alert. În Setări  / Display / Preferințe display sunt mai multe moduri presetate: Vibrant, Natural sau Standard. Pentru fiecare mod se poate alege o tonalitate mai rece sau mai caldă, în funcție de preferințe. Nu am găsit filtrul pentru lumina albastră, util când este parcurs conținut de tip text de la distanță mică față de telefon pe întuneric total.

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Se aude decent, fără să impresioneze în mod neapărat. Lipsesc efectele pe care le-ar fi dat două difuzoare, important este că nu distorsionează și la maxim se aude clar, suficient de mult bass. Cu telefonul în landscape se ajunge de multe ori în situația în care speakerul să fie acoperit și implicit să nu se mai audă așa cum trebuie, cu puțină grijă poate fi obturat complet.

Căștile din pachet sunt pe jack de 3.5 mm, deși telefonul nu are un astfel de element de conectivitate. Bine că au pus un adaptor de la USB type-C la jack de 3.5 mm. Căștile sunt pe alb și imită designul ear-pod-urilor de la Apple. Adaptorul de la USB type-C – jack de 3.5 mm are firul roșu și conectorii pe negru, iese imediat în evidență. Are certificare DTS Headphone:X.

Telefonul este capabil să recumoască ce căștie sut folosite și are setări personalizate. Știe dacă sunt căști over-ear sau earbuds, recunoaște căștile Nubia Ivyin Pro sau Nubia Ivyn. Prin DTS mai recunoaște și alte căști: Sennheiser Momentum On-Ear Wireless, Plantronics BlackBeat FIT, Onkyo ES-CTI300(SS), Skullcandy Ink D, Sennheiser CX300-II, AKG 450. Nu am avut nicio pereche din căștile menționate ca să descopăr dacă există o diferență notabilă. Cele din pachet mi se pare că au un bass mult prea pronunțat la 100% din amplitudine, acoperă prea multe notele medii și înalte. Pe la 80 – 85% parcă-i altă treabă, ceva mai bine.

Am testat Archos Diamond Omega cu Sennheiser in-ear pentru Android, altă treabă – audiție mult, mult îmbunătățită, la fel și pe căști ce au USB type-C, zici că ai alt telefon față de ceea ce primești în pachet. Recomand schimbarea căștilor pentru calitate mai bună a sunetului.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Mă așteptam la vreun compromis făcut pe la calitatea memoriei RAM sau în ce privește spațiul de stocare, încercam să-i găsesc un cusur pentru cei 499 euro afișati la liber. Mă gândeam că trebuie să fie vreo scăpare pe undeva. Nu este cazul.

Avem cel mai bun procesor la început de 2018 – Qualcomm Snapdragon 835 de tip octa-core, un CPU ce a scris istorie în 2017 pe segmentul flagship, iar în 2018 mă aștept să-l vedem și pe telefoane mobile cu preț de sub 2000 lei prin a 2-a parte a anului. Ajutat de Adreno 540, 8 GB memorie RAM de tip LPDDR4X (peste unele laptopuri sau PC-uri), 128 GB spațiu de stocare de tip UFS 2.1 (de cea mai bună calitate, dovada și în rezultatele obținute în AndroBench cu peste 700 MB/s la citire).

Informații oferite de CPU-Z pentru Archos Diamond Omega (trageți o privire la secțiunea Sensors);

Qualcomm Snapdragon 835 + 8 GB RAM + 128 GB spațiu de stocare – combinație ce nu mai este regăsită pe niciun alt smartphone cu preț de 2300 lei și import oficial în țara noastră. Până și OnePlus 5T este cu câteva sute de lei mai scump.

Știu că o parte dintre voi nu vă lăsați impresionați așa ușor, știți din experințele trecute că degeaba ai multă putere de procesare dacă software-ul este scris cu picioarele. Veste bună și aici. Avem Android 7.1.1 puternic customizat prin interfața Nubia 5.0, interfață ce în linii mari aș putea spune că seamănă destul de mult cu iOS. Mai sunt diverse tips & tricks ce o individualizează cât de cât.

Cert este că funcționează brici, nu are nici pic de lag. Mă uitam că mai mereu sunt cel puțin 3 – 4 GB RAM rămași liberi. Până la urmă, contează să ai multă memorie RAM, mai ales că Android-ul este destul de hulpav în ce privește resursele alocate.

Archos-ul se descurcă impecabil în orice aplicație sau joc. Interfața Nubia 5.0 are notificările cu accesare prin swipe de sus în jos, setările cu swipe de la bază în sus. Setările propriu-zise destul de bine structurate și ușor de înțeles.

Câteva aspecte mai mult sau mai puțin inedite:

  1. Launcher-ul are un layout de tip 4 coloane x 5 rânduri sau 5 coloane și rânduri, din acest submeniu pot fi customizate și scurtăturile din zona de setări rapide;
  2. Ecranul de blocare are un Pocket Mode spre a evita activările accidentale;
  3. Telefonul preia comenzi date pe marginile din lateral dreapta și stânga. Edge Gestures permite customizarea în funcție de preferințe: prin swipe în ambele părți laterale se crește sau descrește luminozitatea ecranului, dublă apăsare pe margine și se activează un meniu rapid, swipe pe lateral dreapta de sus în jos și navighezi printre aplicațiile recente etc
  4. App Clone permite folosirea a două conturi de WhatsApp etc;
  5. SuperSnap permite înregistrea ecranului, dar și realizarea unui screenshot prin simpla apăsare a cititorului de amprentă;
  6. NavigationBar permite setarea controalelor de tip touch buttons în funcție de preferințe;
  7. Poți efectua un apel prin simpla ridicare a telefonului spre ureche cu dispozitivul deschis în pagina contactului, îl înclini în față spre a activa modul Tăcere, spre a pune pauză într-o melodie sau spre a închide un apel;
  8. În Power Saving Mode sunt trei setări: Smart Power, Lower-power și Super Power Saving când rămân active doar sms-urile și apelurile.

Aplicații preinstalate:

Aplicații Google – Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Google Play, Drive, Play Music, Duo, Photos;

Alte aplicații – Recorder, Calculator, Clock, Calendar, My Files, NotePad, User Manual, Transfer, Music, Browser și Camera.

Bloatware inexistent. Ce dorești, instalezi din Play Store.

Nubia 5.0 pe Archos Diamond Omega;

Performanță

Rezultatele sunt spectaculoase, în linie cu hardware-ul de top integrat.

Teste de benchmark rulate pe Archos Diamond Omega;

Conectivitate

Nu are bluetooth 5.0, nici slot pentru cardurile microSD și nici jack de 3.5 mm. Nu impresionează în mod neapărat prin vitezele atinse în 4G – 450 Mbps în rețelele 4G+ și 300 Mbps în celelalte, 50 Mbps la upload. Snapdragon 835 este capabil de mai mult, chiar și de viteze gigabit. Totuși, infrastructura 4G nu aduce gigabit în România, nici acei 450 Mbps nu sunt oferiți în mod real, așa că nu trebuie să-l judecăm prea aspru la acest capitol.

Redă muzica pe USB type-C, cei 128 GB de tip UFS 2.1 fac necesitatea unui card microSD să dispară din peisaj pentru peste 90% dintre utilizatori.

În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1 (2100 MHz), 3(1800 MHz), 7(2600 MHz), 8(900 MHz), 20(800 MHz). Cei ce sunt în rețeaua Digi Mobil vor simți lipsa TDD-LTE-ului pe banda 38 în 2600 MHz. Telefonul în sine nu excelează la acest capitol. Probabil pentru că lipsesc și alte benzi nu poate face agregare de spectru care să-i aducă viteze mai mari. În fine, ideea este că dacă te afli în Orange, Vodafone și Telekom, Diamond Omega rulează fin, puțin mai greu pe Digi Mobil unde rețeaua 4G este împărțită pe banda 1 în 2100 MHz și banda 38 în 2600 MHz.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct, hotspot, NFC, bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS și BDS pe partea de localizare.

În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în lateral dreapta dați de butonul de pornire și tasta pentru reglarea volumului, la bază de portul USB type-C și difuzorul principal, în stânga de slotul pentru cele două cartele SIM, ce poate fi accesat printr-o agrafă. Arc bandurile sunt vizibile în partea superioară și inferioară, două câte două.

Conectivitatea o consider bună, nu excelentă. Până la urmă, aici consider că s-a făcut un mic compromis.

Camera foto și video

Nu aveam așteptări prea mari și probabil de aici și supriza pe care mi-a oferit-o telefonul. Se vede experiența Archos, pardon ZTE. Avem un adevărat camera phone ce se descurcă impecabil. Focalizează rapid și corect, filmează la o calitate foarte bună, imaginile ies natural, fără a fi suprasaturate. Nu este rival de GALAXY Note8 sau Mate 10 Pro, dar nici la prea mare distanță nu aș spune că se află.

Interfața camerei foto și video de pe Archos Diamond Omega;

Archos Diamond Omega are cameră duală pe față și spate:

Camera principală: 12 + 23 Megapixeli, 12 Megapixeli cu f/1.8 și dimensiune a pixelului de 1.4 microni,  23 Megapixeli cu f/2.0. Realizează autofocus prin detecție de fază, dual-LED flash, zoom optic 2x, HDR, panorama, filmează la 2160p cu 30 fps sau la 1080p cu 60 fps.

Camera secundară: 2 x 5 Megapixeli cu f/2.2. Cele două camere conclurează spre a livra un mod portrait cât mai plăcut.

În specificații se spune că are zoom optic 2x, în interfața camerei nu am găsit controlul spre a trece din 1x în 2x. Interfața este organizată astfel încât seamănă puțin de tot cu ceea ce primim pe iOS. La bază sunt mai multe moduri de fotografie: Camera family, PRO, Photo, Video și Portrait (subiectul trebuie să fie la 2 metri de telefon).

Camera family aduce și mai multe moduri: Multi-Expo, Light Drawing, E-Aperture, Slow Shutter, Star Trail, VideoMaker, Trajectory, DNG, Clone, Time-lapse, SLO-MO, Panorama, Macro, 3D și Time Shuttle. Recunosc că nu am avut răbdarea să le testez, totuși, un pasionat s-ar putea să le considere interesante.

Clip 4K realizat cu Archos Diamond Omega;

Clip 1080p cu 60 fps realizat cu Diamond Omega;

Clip 1080p realizat cu smartphone-ul Archos.

Fotografii realizate cu Archos Diamond Omega;

Autonomie

Nu epatează la acest capitol, dar trece testul unei zile de utilizare de dimineața până seara în condiții medii spre intensive.

Se încarcă de la 0 – 100 în 88 de minute. Tehnologia QuickCharge 3.0 îl ajută să obțină o valoare destul de bună. 

În testul Gadget.ro cu luminozitatea la maxim, pe conexiune Wi-Fi în redarea Playlistului Unboxing de pe canalul nosytru de YouTube a obținut 7 ore și 10 minute. Mediu, nu mediocru sau modest. 

Preț

Archos Diamond Omega – 2349 lei la Cel.ro

Concluzii

Archos Diamond Omega este un super-smartphone și un adevărat best-buy pentru costurile la care este afișat de către compania franceză. Nu este un smartphone perfect, dar asta stim cu toții că nu există. Are destul de multe puncte PRO, elemente ce-l scot în față și-l recomandă.

Archos, de fapt ZTE demonstrează că a învățat multe în ultimii ani și că acum sunt capabili să livreze un produs ce luptă de la egal la egal cu orice alt terminal premium din piață. Întradevăr, sunt unele similarități cu iOS la nivel de interfață grafică, dar cred că se poate trece fără nicio problemă peste asta.

Nu trebuie să te duci spre un telefon de 3500 – 4000 lei ca să primești un super-dispozitiv, cu hardware de ultimă generație și cameră foto performantă, poți merge și pe mâna unui produs ce nu are un brand răsunător, dar rulează impecabil în aplicații, jocuri etc.

PRO

  • design elegant, raport display / corp de peste 80%, atenție maximă la detalii și materiale de bună calitate;
  • cel mai bun hardware din piață – Qualcomm Snapdragon 835 + 8 GB memorie RAM de tip LPDDR4X și 128 GB stocare de tip UFS 2.1;
  • sprinten în interfața grafică, bloatware inexistent;
  • cameră foto și video cu rezultate foarte bune;
  • raport preț / specificații imbatabil.

CONTRA

  • conectivitatea putea fi ceva mai bună;
  • lipsă slot pentru cardurile microSD, lipsă jack de 3.5 mm;
  • lipsă rezistență la contactul cu apa și praful;
  • aspectul atipic 17:9 nu ajută prea mult în YouTube și alte aplicații de gen, nu avem un clipuri întinse pe întreaga suprafață a display-ului, margini negre micuțe în lateral dreapta și stânga;
  • nu impresionează la capitolul autonomie.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.