Pot spune că sunt fan al Chromebook-urilor și asta pentru că le văd utilitatea cu precădere în sala de clasă. Au cucerit piața din SUA și cred că ar fi de bun augur să le vedem și în țara noastră. Au fost inițiative în acest sens, dar nimic la nivel general.

De ce să alegi un Chromebook pentru școală?

  • ușor de configurat și de navigat între mai multe conturi, resetare la datele din fabrică în doar câteva secunde;
  • posibilitatea de a instala aplicații și jocuri didactice din Play Store;
  • simplitatea la nivel de interfață, funcționare impecabilă chiar și cu hardware modest;
  • autonomie mare;
  • G Suite for Education – cea mai bună suită gratuită de organizare a activității didactice la momentul actual.

ASUS Chromebook Flip C213S a fost dezvoltat din start pentru mediul educațional. Are un design rugged ce-l face rezistent la intemperii, touch + tastatură, rotire la 360 de grade etc. L-am primit de la ASUS România și nu am informații dacă-l vom vedea importat în țara noastră. Mă gândesc că au planuri în acest sens, mai trebuie să primească și acceptul Google (au fost deja companii concurente ce au importat laptopuri cu Chrome OS, nu cred să fie o problemă din acest punct de vedere).

Pe de altă parte, nu știu cât de pregătită este piața noastră pentru un Chromebook. Ar fi potrivit la școală, dar aici achizițiile sunt realizate la nivel central, iar la momentul ăsta, dotarea din sălile de clasă cred că este o problemă de care Ministerul Educației nu este așa interesat.

Totuși, să revin la subiectul articolului – Chromebook Flip C213S și să-l trecem prin capitolele specifice unui review de notebook.

Specificații

Design

Nu l-am primit în pachetul de retail, doar laptopul + încărcătorul pe USB type-C cu output variabil (20v – 2.25A, 15V – 3A, 9V – 3A, 5V – 3A). Mă rog, Flip C213S se alimentează la 15V – 3A, 45W.

Se vede din start că a fost dezvoltat spre a rezista la intemperii, la utilizare intensivă și neglijentă a elevilor. Are certificare MIL-STD 810G (rezistență la standardele armatei americane în ce privește umiditatea, ploaia, vibrațiile, radiația solară, șocuri termice – o întreagă suită de teste).

Un plastic cu textură plăcută îmbracă notebook-ul. Aș spune că zgârieturile sunt preîntâmpinate + grip de-a dreptul excelent (sunt două elemente puse la bază ce ajută în a avea două prinderi ale laptopului). Balamalele ce permit rotirea la 360 de grade sunt fabricate din aliaj cu zinc și oțel (ar trecut un test cu peste 40.000 de rotiri de la 0 – 360 grade). Metal aș spune că avem și în zona inferioară (în jurul tastelor și touchpad-ului). Predomină impresia de laptop solid, construit să reziste. Plasticul de pe cele 4 laturi preîntâmpină intemperiile date de o căzătură accidentală (tehnologia nano-molding :)). Regăsim logo-ul ASUS + Chrome pe capac, ASUS și sub ecranul de 11.6 inch – margini destul de generoase.

Legat de rezistență, ASUS spune că Flip C213S trece testul unei căzături de la 1 metru. Recunosc că nu am testat și tind să-i cred pe cuvânt.

Sunt 4 moduri de utilizare: tabletă, stand, laptop și “cort”. Tabletă și laptop aș spune că sunt uzuale, restul sunt puse ca să impresioneze pe partea de marketing, aplicabilitate redusă.

Chromebook Flip C213S este un notebook gândit pentru sala de clasă și impresionează prin rezistența sa, ASUS a depus efort serios în R&D ca produsul său să treacă și prin cele mai intense teste.

Ecran și sunet

Avem de-a face cu un display LED backlit de tip non-glare ce suportă control tactil. Nu epatează în ce privește luminozitatea sau unghiul larg de vizualizare optimă, dar nici rău nu-l consider. Prin controlul tactil și rotirea la 360 de grade se transformă în tabletă ad-hoc.

Chrome nu mi se pare așa optimizat pentru touch, dar prin simplitatea sa aș spune că din acest punct de vedere se situează peste Windows 10.

Sunetul este asigurat de două difuzoare aflate la bază și impresionează prin amplitudine și claritate. Dispune și de jack combo pe 3.5 mm (microfon + sunetul propriu-zis). Reglarea volumului se face pe repede înainte prin controlul dedicat aflat pe lateral dreapta. Trebuie să precizez că pe jack impresionează prin sunetul adus, se vede experiena ASUS din domeniul notebook-urilor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Dacă te uiți pe hardware-ul și testele de benchmark ai spune că este praștie. În utilizarea de zi cu zi aș spune că impresionează prin viteză, iar pe YouTube nu a avut nicio problemă, repet nicio problemă în reda conținut la 2160p cu 60 fps / 4k. Alte lpatopuri low-cost sucombează la acest capitol.

Informații relevate de CPU-Z;

ASUS a apelat în cazul Chromebook Flip la un procesor Intel Celeron dual-core, 4 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD.

Despre Chrome OS nu sunt prea multe de comentat, elemente din browser-ul Chrome + setări din universul Android = mix ce punctează prin faptul că este ușor de înțeles, intuitiv. Pot fi aduse aplicații și jocuri din Google Play, dar nu vă aștepați ca toate aplicațiile și jocurile de acolo să fie scalate corespunzător pe Chromebook Flip. În linii mari aș spune că nu sunt probleme. Bloatware-ul este de-a dreptul inexistent, iar Chrome OS iese în evidență prin faptul că permite un control facil pentru mai multe conturi, se resetează la datele din fabrică în doar câteva secunde (pe Windows 10 ai nevoie de minute bune). Îl văd recomandat pentru a învăța elemente de bază din programare, browsing, conținut de pe YouTube, partea de Office. Cum am spus de la bun început, excelent în mediul școlar.

Ce mi s-a părut mai ciudat este modulul de file manager, te scarpini un pic oltenește pe acolo. În rest nu sunt prea multe de adăugat: simplitate și eficiență. De punctat că la pachet sosesc și 100 GB online prin Google Drive.

Interfața de pe Chrome OS;

Performanță

Ai zice pe baza testelor de benchmark că este praf, dar nu-i deloc așa. Rulează conținut 4K în mod fluent, nu are probleme cu diferite jocuri și aplicații din universul Android etc. Până la urmă, îl consider cumva un hibrid la nivel hardware & software, nu este precum un laptop cu Android nativ, de aici și rezultatele ciudate obținute în testele rulate.

Teste de benchmark rulate pe Chromebook Flip C213S;

Conectivitate

Nu-i lipsește mai nimic, dispune de Wi-Fi ac de tip 2×2 cu tehnologie MU-MIMO, bluetooth 4.1. În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: lateral stânga – butonul de power, USB type-C, USB, slot pentru cardurile microSD, jack-ul combo pe 3.5 mm, lateral dreapta: reglarea volumului, USB și USB type-C. Îl poți încărca pe oricare dintre porturile USB type-C cu acumulatorul din pachet.

În SpeedTest a prins 201 Mbps la download și 214 Mbps la upload – rezultate bune pentru un laptop entry-level. Recunosc că mi-aș fi dorit un port full de tip SD pentru compatibilitate mai bună cu camera DSLR de la Canon.

Camerele de 5 Megapixeli și cea frontală de 1 Megapixel sunt modeste. Sunt acolo ca să impresioneze pe cei ce urmăresc specificațiile, fără cine știe ce beneficiu oferit în mod real.

Tastatură și touchpad

Aici am dat de o altă supriză plăcută, tastele sunt bine definite, cursă scurtă și te adaptezi pe repede înainte. Touchpad-ul îl consider minion, nu trebuie uitat faptul că display-ul permite controale touch, avem mai multe opțiuni în ce privește controlul interfeței din Chrome OS. Tastatura trece testul picăturilor de apă. Este cumva normal, avem un laptop promovat drept rugged.

Interesant că are suport pentru stylus, dar trebuie achiziționat separat. Aici ar fi fost de testat, un element cu adevărat util în sala de clasă.

Autonomie

ASUS promite până la 12h de autonomie. Bateria cu 4 celule se descurcă de-a dreptul excelent, iar pe playback video de pe YouTube pe conexiune Wi-Fi la luminozitate maximă atinge 7h și 20 de minute. Aș spune că pe la 50% la luminozitate se duce spre cele 12h promise de către producător. Excelent.

Preț

ASUS Chromebook Flip C213S – aprox. 350 dolari pe Amazon USA. Nu l-am găsit în magazinele online autohtone.

Concluzii

Chromebook Flip C213S este un laptop dedicat mediului educațional, cu certe valențe rugged. Îl văd recomandat pentru elevii din ciclul primar sau gimnazial, interesanți în special să acceseze internetul și aplicațiile Android. Mă rog, prin dimensiunile sale compacte se potrivește și unui utilizator ce pune accentul pe simplitate, autonomie și conectivitate dintre cele mai bune.

PRO

  • design ce mizează pe materiale ce-i conferă statutul de laptop rugged, rezistent la căzături, textură ce preîntâmpină zgârieturile pe capacul superior, compact;
  • Chrome OS – sistem de operare ce punctează pe partea de simplitate și eficiență;
  • nu are nicio problemă în a rula conținut 4K;
  • autonomie mare;
  • polivalență dată de balamalele ce se rotesc la 360 de grade, control tactil;

CONTRA

  • portul HDMI ar fi completat partea de conectivitate, util în conexiunea dintre laptop și proiectorul video sau televizorul / monitorul de dimensiuni mari;
  • nu a ajuns în România pe canal oficial. 

Categorii: notebookreviews

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.