Notebook

Este al doilea laptop dezvoltat special pentru gaming pe care am avut ocazia să-l testez. Primul era de la Toshiba și v-am scris despre el – aici. Datele tehnice de la care pornim analiza:

– ecran LCD LED de 15.6 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli;

– procesor Intel Core i7  2630QM tactat la 2 GHz, 8 GB RAM DDR3 la 1.333 MHz și maximul este de 16 GB;

– hdd de 500 GB la 7200 rpm de tip SSH, dvd-rw, difuzoare integrate cu tehnologie THX TruStudio;

– placă video NVIDIA GTX 560M de 2 GB;

– conectivitate asigurată de Wi-Fi, b/g/n, rețea 10/100/ 1000 Mbps, bluetooth, usb 3.0, 3 porturi usb 2.0, HDMI, VGA;

– 3.92 kg și grosime situată între 30 – 50 mm;

– Windows 7 Home Premium;

– preț – 4.999 lei.

1. Design

Impresionează de la prima vedere. În cutie veți găsi și încărcătorul de dimensiuni generoase. Culoarea aleasă este un negru mat plăcut la atingere și pe care praful nu iese în evidență. Pe spate dați de logo-ul ASUS însoțit subtil de cel Republic of Gamers – serie de portabile dezvoltate special pentru gaming de către compania taiwaneză. Grosimea sa este cuprinsă între 30 mm în partea din față și 50 mm la îmbinarea dintre ecran și tastatură. În spatele ecranului rămâne o porțiune destul de mare și puțin mai groasă, dar nu afectează deschiderea sa.

Dispunerea conectorilor este următoarea: pe lateral dreapta dați de mufa pentru încărcător, RJ-45 pentru cei care nu au un router wireless pe acasă, VGA, HDMI, port usb cu tehnologia 3.0, port usb 2.0, jack de 3.5 mm pentru microfon și căști sau pentru conectarea unui sistem audio distinct. În stânga găsiți dvd-rw și două porturi usb 2.0. Cititorul de carduri este dispus pe laterala din față, frontal. Mă bucur că nu le-au aglomerat pe toate într-un singur loc. Distanța dintre VGA și HDMI mi-a permis să conectez două monitore de 24 inch fără probleme.

Impresionează formele rectangulare de pe spate și au păstrat designul respectiv și la ASUS Lamborghini VX7. Ți se sugerează într-un mod discret că în fața ta nu se află orice fel de laptop ci unul destinat să impresioneze ca aspect, dar în primul rând ca putere integrată în hardware.

2. Ecran

Pornim de la două premize: 15.6 inch și 1920×1080 pixeli. Rezoluția full HD pe un ecran de 15.6 inch este ok în jocuri, dar dacă vrei să faci browsing de pe el și cu icoanele mărite la maxim în Windows 7 și tot nu am reușit să mă adaptez. Ideal ar fi să puneți lângă el și un monitor de 24 inch în genul lui ASUS ML249H. Îl poți aduce la o rezoluție mai mică și nu vor fi probleme. Se vede bine din orice unghi, dar de obicei ești în fața lui și perpendicular pe display nu prea are cum să nu dea bine. Mi s-a spus că tabelele excel pe rezoluția amintită mai sus se văd excelent și că în timp te obișnuiești cu ea.

3. Sunet

Are o sumă de tehnologii incluse dintre care amintesc: THX TruStudio și EAX Advanced HD 5.0. Se aude puternic și foarte clar. Au insistat mai mult pe treble și mai puțin pe bass și de aici rezultă intensitatea și claritatea. Difuzoarele sunt integrate deasupra tastelor, puțin în fața display-ului.

4. Tastatură și touchpad

Am apreciat de fiecare tastatura pe care o implementează ASUS pe portabilele sale și G53SX nu face parte discordantă. Este luminată și sesizează singură pe baza unui senzor când este nevoie sau nu să fie aprinsă. Touchpad-ul este ok. Nu are dimensiuni mari, dar nici micuț ca la rivalul de la Toshiba. Răspunde rapid la comezile date, dar pentru gaming trebuie să accesorizați laptopul cu un mouse dedicat – un Razer, dacă investești peste 1.000  de euro în notebook. Uitam să amintesc de shortcut-urile – butoane dispuse deasupra tastelor: butonul de power on/off în colțul din dreapta sus, ledul de notificare pentru capslock. În stânga sus sunt dispuse un buton pentru setările automate ale display-ului. Puteți alege între mai multe moduri: Normal Mode, Gamma Correction, Vivid Mode, Theater Mode, Soft Mode. Vă recomand să le încercați, vă vor suprinde în mod plăcut. Lângă acesta se află alt buton în care alegeți cât de mult din puterea lui ASUS G53SX vreți să aveți la îndemână: Quiet Office, Battery Saving, High Performance, Entertainment Mode. Normal că am ales – performanțe maxime.

5. Performanțe

Cumperi ASUS G53SX pentru că dorești putere în jocuri și asta îți livrează. Nu prea îmi dau seama de ce Windows îi dă doar nota 5.8.  Procesorul 7.4, memoria RAM – 7.8, performațe desktop – 7.1 și aceeași valoare și pentr partea de gaming. La hdd primește doar 5.9. Acum îmi dau seama de unde vine valoarea mică. Nu ar fi stricat un SSD, dar bănuiesc că prețul ar fi crescut și mai mult. Informații și teste de benchmark găsiți în galeria de mai jos:

[nggallery id=180]

6. Autonomie

Normal că nu are cum să impresioneze și aici. În modul High Performance a scos în jur de 60 de minute, iar cu Battery Saving s-a dus spre 2 ore și jumătate cu aproximație. Este un compromis care se face pentru această nișă a laptopurilor de gaming. Nu este un portabil care să-l pui în rucsac și să pleci cu el la o conferință sau la serviciu. A intrat într-un rucsac destinat laptopurilor de 15.6 inch, deși nu credeam că are loc datorită porțiunii bombate unde are 50 mm grosime.

Concluzii

Este un portabil de gaming cu un design aparte și tehnologie bazată pe Intel Sandy Bridge. Nu am ce să-i reproșez în ce privește calitatea fabricației. Nu pot să spun nici de autonomie, nișa sa este legată de performanțe la maxim și se descurcă excelent.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.