Tablete

Am avut amândouă tabletele în același timp și vorbim în cunoștință de cauză. Noul iPad poate fi considerat un fel de rege al tablet pc-urilor și dacă ne uităm la market share-ul Apple pe acest domeniu ce a crescut în 2012 ajungând la aproape 70% cu 17 milioane de unități livrate în Q2 2012.

ASUS prin Transformer Infinity TF700T livrează cea mai bună tabletă cu Android, cu un display senzațional. Vorbim de singura tabletă din România cu display la 1920×1200 pixeli și au trecut câteva luni bun de la debut. Asta arată expertiza ASUS în domeniu, de aceea și Google a ales ca prima tabletă să o producă într-un parteneriat cu compania taiwaneză.

Să vedem care sunt datele hardware:

Tablete
Date tehnice
ASUS Transformer Infinity TF7007 Noul iPad
Ecran Super IPS+ LCD de 10.1 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli, 224 ppi, Corning Gorilla Glass 2 LED-backlit IPS TFT de 9.7 inch cu rezoluție 2048×1536 pixeli, suprafață oleofobică, rezistentă la zgârieturi
Procesor Tegra 3 quad-core la 1.6 GHz Apple A5X dual-core la 1 GHz
Memorie 1 GB memorie RAM, 32 / 64 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB 1 GB memorie RAM, 16 / 32 / 64 GB spațiu de stocare
GPU ULP GeForce PowerVR SGX543MP4
Sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich iOS 5.1
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, jack de 3.5 mm, GPS Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 1080p, cameră frontală de 2 Megapixeli 5 Megapixeli, autofocus, touch focus, geo-tagging, detectare a feței, filmează la 1080p cu 30 fps cu stabilizare video, cameră frontală de 0.3 Megapixeli și filmează la 480p
Baterie 25 Wh 11560 mAh
Greutate 598 gr. 652 gr.
Grosime 8.5 mm 9.4 mm

Design

ASUS vine cu o tabletă mai suplă, cu o greutate și grosime mai mică și se simte asta din prima. La noul iPad au trebuit să aducă o tabletă mai groasă și mai grea decât generația anterioară. Sunt cel puțin două motive: retina display cu rezoluția fabuloasă + bateria de 11560 mAh, dublă față de acumulatorul de pe iPad 2.

ASUS este mai lungă, iar noul iPad ceva mai pătrățos. Asta face ca la ASUS să tastezi mai ușor când este ținută în mod portrait decât la tableta Apple. Ambele tablete sunt învelite în metal, asta le face să se simtă solide, rezistente. Nu le găsești reproșuri pe partea de finisare.

Marginile ecranului de la ASUS sunt negre, la iPad în funcție de versiune sunt pe alb sau pe negru. Nu se detașează un câștigător clar. Aici contează mult și gusturile, dar țin să precizez că nu mă așteptam ca noul iPad să se simtă așa greu și gros. În timp veți simiți diferența dintre 8.5 și 9.4 mm. Pur și simplu după mai multe minute de utilizare vei simți cum îți amorțește mâna, asta-i valabil la ambele tablete, dar la iPad ceva mai repede. De aceea și apreciez mai mult tabletele de 7 inch, în genul Google Nexus 7.

Ecran și sunet

Display de 9.7 inch vs 10.1 inch sau 2048×1536 pixeli vs 1920×1200 pixeli. ASUS impresionează prin luminozitate, Noul iPad prin faptul că adună amprentele și grăsimea degetelor mai ușor. Ca rezoluție, noul iPad merge peste ASUS. Vă invit să vedeți ambele tablete simultan într-un magazin. La tableta Apple veți remarca calitatea display-ului când puneți o imagine de înaltă rezoluție, dar la ASUS din prima veți exclama wow.

Diferența este dată de interfață. Cea de la Apple nici nu zici că-i optimizată pentru retina display pe când la ASUS efectele din Android 4.0 ICS te cuceresc din prima.

iPad se aude mai tare, mai clar, oferă un sunet de calitate și pe jack-ul de 3.5 mm. Nici ASUS nu stă rău, dar Apple se pare că are o expertiză mai bună în domeniu.

Hardware, sistem de operare, aplicații

O tabletă dual-core cu un accelerator grafic quad-core și una quad-core cu un accelerator grafic cu 12 nuclee de procesare. Ai fi înclinat să dai câștig celei de-a două cu tehnologia by NVIDIA, dar diferența este făcută de aplicațiile optimizate.

Noul iPad și iOS, ASUS și Android 4.0 – ar fi atâtea de spus, dar nu dorim să facem o prezentare exhaustivă care v-ar pierde interesul. Dacă ai un smartphone cu iOS mergi pe mâna Apple, dacă ai un smartphone Android alegi ASUS. Aș lau în calcul numai aplicațiile pe care ar trebui să le cumperi din nou dacă ai smartphone-ul cu deschidere spre un anumit market de aplicații și tableta spre altul.

iPad se vine foarte bine, 17 milioane de unități în al doilea trimestru din 2012 și asta înseamnă piața de desfacere pentru un dezvoltator de aplicații, de aici reiese și multitudinea de aplicații din App Store ce pun la lucru capacitățile multimedia ale produsului Apple. În aceeași perioadă de timp, ASUS a livrat în jur de 625.000 de unități situându-se pe locul IV la nivel mondial. Mult mai puține aplicații în Google Play ce reliefează capacitățile grafice ale lui Transformer Pad Infinity.

Conectivitate

3G + Wi-Fi, diverse versiuni la iPad, am înțeles că și la ASUS Transformer Pad Infinty TF700 va sosi o versiune LTE. Aceasta a fost afișată pe site-ul Vodafone din Germania și ar costa în jur de 200 de dolari cu anumite planuri tarifare. Ideea ar fi că TFT700 va primi o versiune cu 3G/4G/LTE și nu va mai exista o diferență majoră din acest punct de vedere față de noul iPad.

Ambele tablete au Wi-Fi, bluetoth, jack de 3.5 mm. TF700 cu tastatura dock plusează cu cititor pentru cardurile SD și un port USB 2.0 full.

Cameră foto și video

8 Megapixeli vs 5 Megapixeli, dar senzorul mai mic face fotografiile mult mai bine decât cel mai mare încorporat de către ASUS TF700. Aici, ASUS trebuie să mai dobândească ceva expertiză, noul iPad are cel mai bun senzor foto de pe o tabletă la ora actuală, nicio altă tabletă nu se situează nici măcar în apropierea ei. Senzorul BSI se descurcă excelent, știe depth of field, fotografiile uimesc în sens pozitiv.

ASUS face fotografiile mult mai șters, lumina puternică duce la distorsiunea imaginilor, lipsa ei face ca totul să iasă prea pe negru. Oricum, tabletele nu se cumpără pentru camera foto, este mai degrabă un feature de care-ți amintești din când în când și este bine să-l ai la dispoziție, la nevoie.

Autonomie

La iPad au pus o baterie de peste 11000 mAh, cel mai mare acumulator de care am auzit a fi pus pe o tabletă până la acest moment. Autonomia nu strălucește, în funcție de setările de pe tabletă ajunge la câteva ore. Atuul ASUS este tastatura dock și bateria auxiliară care împreună o scot în fața iPad.

Concluzii

Vorbim de cele mai bune tablete din piață, ASUS are atuurile sale și iPad la fel. Soluția Apple mi s-a părut a fi aproape egalata și depășită de către ASUS, o companie care pe nișa tabletelor a crescut destul de mult de la debutul seriei Transformer în 2011 până la TF700 – singura tabletă Android din țara noastră cu display ce afișează rezoluția 1920×1200 pixeli, singura care poate ridica pretenția de a concura iPad din multe puncte de vedere.

Evaluare ASUS Transformer Infinity TF700T Noul iPad
Design 9.5 9
Ecran 10 10
Sunet 9 9.5
Hardware, sistem de operare, aplicații 8.5 9.5
Performanță 9.5 9.5
Conectivitate 9.5 9
Cameră foto & video 8 10
Autonomie 8.5 fără tastatura dock auxiliară / 10 cu tastatura dock 8.5
Preț 8 9
Total – 90 maxim 80.5 puncte 84 puncte
Nota finală 8.94 9.33

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.