Am testat un varianta de 11.6 inch cu touch și Windows 8 – ASUS VivoBook S200 / X202. A sosit și varianta de 14 inch – ASUS VivoBook S400. Prevăd că vor fi lansate din ce în ce mai multe laptopuri cu touch, Windows 8 a fost optimizat pentru a fi controlat și în acest mod. Display-ul cu touch va deveni un feature la fel de comun precum Wi-Fi-ul, HDMI, bluetooth, cameră web, etc.

ASUS se poziționează ca una dintre primele companii ce oferă o gamă completă de portabile cu control tactil. Gândiți-vă că ei au și o sumă de hibride precum ASUS Taichi sau ASUS Transformer Book. Despre oportunitatea display-ului touch pe portabile am discutat într-un articol distinct și nu mai reiau completul.

ASUS VivoBook S400c poate fi considerat un ultraportabil cu dimensiuni destul de compacte. Trebuie ținut cont și de dimensiunea ecranului ce se ridică la 14 inch. ASUS știe să facă portabile frumoase și o parte din filozofia Zenbook coboară și spre VivoBook S400.

Să trecem în revistă care sunt configurațiile pentru varianta de VivoBook S400c care a sosit la review:

Laptop ASUS VivoBook S400c
Ecran 14 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli, glare si touch
Procesor Intel Core i3-3217U la 1.8 GHz
Memorie 6 GB memorie RAM la 1600 MHz și maxim suportă 8 GB, Hybrid SSD de 500 GB cu SSD de 24 GB
Placă grafică Intel HD 4000, integrată
Sistem de operare Windows 8
Sunet difuzoare stereo, ASUS SonicMaster
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, bluetooth, 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, RJ-45, VGA, HDMI, cititor de carduri, jack de 3.5 mm
Foto & video cameră web HD
Baterie 3 celule
Greutate 1.8 kg
Grosime 21 mm

Design

ASUS-VivoBook-S400c (4)

Impresionează în mod plăcut de la prima vedere. Aș zice că există o legătură între acest portabil și seria Zenbook. Finisarea și materialele sunt de bună calitate. Baza laptopului a fost fabricată dintr-un plastic ce dă impresia de rezistență în timp și se potrivește cu capacul laptopului unde dați de sigla argintie ASUS pe un fundal negru. Desfaceți S400c și veți remarca utilizarea intensivă a argintiului, taste negre, un touch de dimensiuni generoase raport la dimensiunile lui S400c.

Fiind un laptop cu display touch are un ecran ceva mai gros, trebuie să conțină partea de touch cât și să dea o oarecare rezistență atunci când este apăsat, de aici și cei câțiva mm în plus. Marginile ecranului sunt negre, asta spre a te concentra pe conținutul afișat de display-ul de 14 inch.

Porturile de pe lateral sunt dispuse frumos, integrate în designul laptopului. Nu cred că mă exprim 100% corect, dar există impresia aceea de unibody, totul frumos dispus, materiale plăcute și rezistente în timp. S400c se vede că-i superior altor serii de portabile la design. Nu-i chiar la nivelul premium al unui Zenbook, dar nici la mare distanță de acesta. Nu s-au sfiit să utilizeze mult metal.

Se încadrează fără probleme și în categoria ultrabook dacă stau să mă gândesc: procesor Intel din seria destinată ultrabook-urilor, grosime de 21 mm care se încadrează în limitele glasei și doar 1.8 kg. Nu mai țin minte exact dacă 1.8 kg depășește vreo barieră, să nu fie cumva o limitare pe la 1.6 kg, dar VivoBook S400c are un display de 14 inch. Știți că la un moment dat se vorbea de ultrabook-urile cu display de 15.6 inch, puțin cam deplasat. Deja la 15.6 inch se pierde din portabilitate.

ASUS VivoBook S400c place de la primul contact, plusează la portabilitate și asta pentru că-i ușor de strecurat în rucsac și nu-i simți greutatea, 1.8 kg și display de 14 inch. Până acum doi – trei ani de zile un astfel de portabil avea peste 2.5 kg dacă rula Windows. Lucrurile au evoluat între timp, în sens pozitiv.

Ecran și sunet

ASUS-VivoBook-S400c (8)

Glare, 14 inch și rezoluție 1366×768 pixeli, touch. Știu că mai orice viitor posesor de laptop și-ar dori unul cu display mat. Deocamdată nu există tehnologie care să includă un display cu touch și ecran mat, poate în viitorul îndepărtat să se ajungă și la așa ceva.

Am utilizat S400c mai mult în apartament și nu am ieșit cu el prin spații publice. Nu m-a deranjat deloc și aici mă refer la efectul de glare cu reflecția spațiului înconjurător în monitor. Display-ul de 14 inch are muchiile negre, ceva mai gros decât un display obișnuit de laptop și asta pentru că integrează partea touch și din dorința de a fi ceva mai rezistent în cazul în care se apasă ceva mai tare pe display. Acum să nu vă gândiți că vine cu o grosime foarte mare.

Touch-ul funcționează precis. Răspunde comenzilor în mod rapid și te obișnuiești în timp să folosești shortcut-ul numit deget. Este vorba de obișnuință. În loc să apeși o tastă sau să faci scroll sau click pe touchpad vei trece pe o simplă apăsare pe ecran, un plus de operare.

Difuzoarele stereo sunt dispuse la bază, pe lateral. Se aude foarte bine. Nu impresionează printr-un volum prea mare ci prin calitatea sound-ului oferit, un sunet cald, care nu-i strident deloc. Se simte o oarecare cantitate de bass. Jack-ul de 3.5 mm este de tip 2-in-1 cu microfon și jack pentru conectarea căștilor sau a unui sistem audio distinct.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-VivoBook-S400c (21)

Elementele de la care se pornește analiza: Intel Core i3-3217U la 1.8 GHz, 6 GB memorie RAM, spațiu de stocare hibrid ce combină un SSD de 24 GB și un HDD  – împreună sunt 500 GB, placă grafică integrată Intel HD 4000. Rulează Windows 8. În magazine veți găsi configurații mai puternice cu până la 8 GB memorie RAM, Intel Core i5 și Intel Core i7.

O să vedeți la capitolul dedicat și ce performanțe oferă. Cred că încetul cu încetul și la portabile pentru anumite operații nu mai contează neapărat ce hardware integrează ci experiența oferită. În universul laptopurilor sunt câteva concepte care nu prea se mai aplică în prezent. Mai toată lumea își dorește placă grafică dedicată, cât mai multă memorie RAM și spațiu de stocare exhaustiv. Și de multe ori nu au nevoie de cine știe ce mega-procesor când stau mai mult pe browsing, documente office, etc.

ASUS VivoBook S400c trebuie achiziționat în cunoștință de cauză. Nu este un laptop de gaming sau editare foto & video ci un ultraportabil cu accent pe display-ul touch + Windows 8 integrat pe 64-bit ce te scutește de achiziția unei licențe. Îl iei pentru browsing, documente office, editare foto și video la nivel de bază (Atenție – la nivel de bază), jocuri ceva mai vechi și nu vă așteptați să ruleze cele mai noi titluri cu cerințe elaborate, autonomie, portabilitate, design plăcut și totul la un preț destul de ok.

Nu o să mai întorc Windows 8 pe toate fețele. Are deja vechime, sunt luni bune de când a fost lansat. Vine cu o interfață optimizată pentru touch și la VivoBook S400c cu display tocuh se potrivește ca o mânușă. Au început să apară aplicații interesante în Windows Store. Zilele trecute se scria de Twitter pentru Windows 8. Sper să vină și o astfel de aplicație pentru Facebook. Să vedem și jocuri ceva mai bine puse la punct. Este o penurie din acest punct de vedere în magazinul de aplicații al Microsoft. Știu că ei trag tare chiar și la nivel local spre a popula Windows Store cu aplicații utile pe plan local. Se oferă mai mult suport decât vei avea vreodată de la Google sau Apple (Play Store și App Store).

Veți remarca viteza cu care operează VivoBook S400c în browsing cât și în rularea interfeței Modern UI de pe Windows 8. Nu există pic de lag și cred că în bună măsură viteza vine de la partea de SSD din hdd-ul hibrid. Este o soluție bună de compromis. Ai și spor de viteză în rularea sistemului de operare, dar și spațiu de stocare suficient la dispoziție. Zgomotul de operare nu-l remarci, aproape inexistent și doar când intră coolerul în funcțiune sau când copiez ceva mai mare pe HDD vei remarca că laptopul din fața ta lucrează.

Performanță

Încep cu notele din Windows Experience Index date de către Windows 8 și cuprinse între 1 și 9.99.

Ultraportabil
Windows Experience Index
ASUS VivoBook S400c
Procesor 6.3
Memorie RAM 7.2
Grafică 4.7
Grafică de gaming 6.2
HDD 5.9

Călcâiul lui Ahile se dovedește placa grafică integrată, dar punctează serios la memoria RAM, procesorul și HDD-ul hibrid sunt de nivel mediu.

Tastatură și touchpad

ASUS-VivoBook-S400c (11)

Tastele sunt dispuse pe șase rânduri. Te obișnuiești repede cu ele. Sunt clar individualizate, oferă un feedback bun. Cursa tastei este scurtă. Touchpad-ul este de dimensiuni generoase, tastele cu rol de click dreapta și stânga sunt ceva cam zgomotoase și se pierd în profilul touchpad-ului.

Zonele pentru odihnirea mâinilor sunt destul de mari și ai zice că au înghesuit tastatura într-un spațiu mai mic. Deasupra tastelor se află butonul de power care mă bucur că nu a fost lumina cu un LED care să deranjeze vizual.

Conectivitate

ASUS-VivoBook-S400c (5)

Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth. Toate elementele de conectivitate sunt în lateral dreapta sau stânga. În lateral dreapta dați de jack-ul pentru încărcător, RJ-45, VGA, HDMI, port USB 3.0. În lateral stânga remarcați portul Kensington, 2 x USB 2.0, jack-ul de 3.5 mm cu dublu rol și cititorul de carduri.

Autonomie

Baterie cu 3 celule de tip Li-Polymer care ar oferi până la 8 ore de autonomie. Depinde de modul pe care-l utilizezi: Performanță, Batter Saver, etc. Am atins un maxim de 6 ore de utilizare. Mi se pare destul de ok pentru un laptop de 14 inch. Îl ajută și procesorul optimizat pentru categoria ultrabook-urilor.

Concluzii

ASUS-VivoBook-S400c (1)

ASUS VivoBook S400c este un laptop cu puncte pozitive importante, un produs bine conceput și pus la punct în stilul cu care compania taiwaneză ne-a obișnuit în ultima vreme. Trec direct la punctele sale forte. Să nu uit a preciza că prețurile de la 3019 lei pentru varianta cu Intel Core i3, 3269 lei pentru cei cu Intel Core i5 și 3659 lei cu Intel Core i7. Detalii pe evoMAG.ro.

PRO
– display cu touch și cu Windows 8 asta se transformă într-o utilizare mai intuitivă;
– stocare hibridă ce aduce un zgomot redus de operare, viteză în pornirea laptopului și în operațiile efectuate pe acesta;
– browsing în mare viteză;
– Windows 8 integrat care te scutește de achiziția unei licențe;
– design bine pus la punct cu materiale și finisare de bună calitate;
– autonomie la o valoare considerabilă pentru un laptop de 14 inch;
– grosime și greutate reduse.

CONTRA
– performanțe în gaming modeste și asta pentru că avem o placă grafică integrată și un CPU destinat ultrabook-urilor. Totuși, am și spus la un moment dat, un astfel de laptop nu este achiziționat pentru gaming ci pentru portabilitate, autonomie, design, etc;
– preț, dar trebuie ținut cont că are licență de Windows 8 care-i inclusă în costurile de achiziție. Cu siguranță voi avea vreun comentariu în care mi se va spune că la banii ăștia poți lua un laptop cu valențe de desktop replacement. ASUS VivoBook S400c nu li se adresează. Are categoria sa de utilizatori.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.