În urmă cu câteva zile a avut loc și evenimentul de prezentare a celui mai nou ultrabook ASUS pe meleagurile autohtone. Este vorba de ASUS Zenbook 3, un produs ce reflectă toată experiența adunată de compania taiwaneză pe nișa ultraportabilelor. 

Despre primul ZenBook de la ASUS am scris în urmă cu 5 ani de zile. Timpul a trecut și avem o iterație conectată la realitățile tehnologice din 2016. ASUS Zenbook 3 UX390 este construit din aliaje cu aluminiu folosite și în industria aeronautică, ar fi cu 50% mai rezistent față de cel folosit în laptopurile obișnuite.

Folosește cea mai compactă balama de notebook din lume – 3 mm, tastatura se îngustează la 2.1 mm în margini, încorporează un sistem de sunet cu patru difuzoare Harman Kardon. Display-ul IPS de 12.5 inch este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, raport de 82% între display și rama propriu-zisă.

Sistemul de răcire se bazează pe un ventilator cu grosimea de 3mm, iar heat-pipe-urile au aliaje speciale din cupru ce ating 0.1 mm grosime. Aerul circulă și este evacuat prin grilele ascunse în balamalele dispozitivului. Autonomia bateriei cu 6 celule ar fi de până la 9 ore, iar încărcarea de la 0 – 60% s-ar produce în 49 de minute.

Specificații ASUS ZenBook 3;

asus-zenbook-3-ux390-2

specificatii-asus-zenbook-3

Aveți toate specificațiile hardware listate mai sus, iar pe acolo au poziționat și costul recomandat pentru configurația respectivă – aprox. 8000 de lei.

Primele impresii pentru ASUS Zenbook 3 UX390;

Din primul moment în care-l vezi nu-ți vine să crezi ce dimensiuni adoptă – 950 gr. + până la 12 mm grosime. Intră într-un plic A4 și nici nu ai zice că la interior se află un laptop cu tastatură, ecran, hardware destul de puternic etc.

ASUS și-a folosit R&D-ul la maxim spre a concepe un astfel de notebook, unul care într-un fel îl putem considera o adevărată vitrină tehnologică pe nișa sa. Nici nu-l simți în geantă sau rucsac și punctează decisiv la capitolul portabilitatea. Până în urmă cu 2 – 3 ani, o tabletă de 10 inch ajungea să aibă greutatea lui UX390.

Pe o parte dintre voi s-ar putea ca prețul să fie un factor decisiv în analiza lui Zenbook UX390. Da, este scump. Da, aici vorbim de o nișă. Cred că nici ASUS nu s-a gândit să-l transforme într-un notebook mainstream pe o piață emergentă precum cea locală. Este dedicat managerilor din companii, celor ce caută autonomie și portabilitate la superlativ.

Categorii: notebook

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.