Trebuie să fac o scurtă introducere înainte de a deschide review-ul laptopului ASUS Zenbook UX310UQ. Am fost utilizator de ASUS U36SG pe o perioadă lungă de timp, i-am făcut upgrade din prima zi de la achiziție – SSD de 128 GB + mărirea memoriei RAM de la 4 la 8 GB.

L-am apreciat pentru autonomia oferită, pentru faptul că este un dispozitiv compact, iar 13.3 inch îi consider a fi un compromis între spațiu de lucru și portabilitate. Avea și placă grafică dedicată. Am simțit nevoia unui laptop mult mai puternic și am trecut pe ASUS ROG G551. În tandem foloseam și U36SG, mai ales în momentele în care eram la drum, în deplasări legate de diferite lansări etc. Îi cumpărasem și o baterie nouă, prima de la 8h a ajuns să ofere sub 1h de autonomie.

Mi-am dat seama că U36 nu mai face față și trebuie un upgrade, pe lângă laptopul de gaming trebuie să am și un portabil de generație nouă, unul pe care să-l pot strecura ușor în rucsac, să fie ușor și cu destulă putere de procesare. Am căutat un notebook cu placă grafică dedicată, iar UX310UQ mi s-a părut a fi alegerea naturală. Destul cu poveștile și haideți să vedem care-i sunt datele hardware, îl folosesc de peste două luni, exact înainte de plecarea în China făcută la sfârșit de noiembrie.

Specificații

Design

În pachet dați de laptop, husă dedicată din material textil pentru notebook-ul de 13.3 inch, încărcător destul de compact – mi-a amintit puțin de ceea ce oferă Apple pe MacBook Air, ghid de utilizare. Încărcătorul este de 19V / 3.42A cu jack proprietar, recunosc că mi-aș fi dorit să se încarce pe USB Type-C. Abia aștept momentul în care să folosesc același încărcător pentru smartphone & laptop, să scap de o grijă când fac bagajul.

Nu impresionează prin grosime și greutate, ASUS are în portofoliu și notebook-uri cu adevărat silfide. Spre exemplu, U390 cântărește 910 gr. și 11.9 mm grosime. Totuși, UX310UQ îl consider compact la 1.45 kg și puțin peste 18 mm grosime, nici nu-l simți în rucsac.

Avem o carcasă metalică ce se întinde atât în partea superioară, cât și la bază. Patru suporturi de la bază contribuie la partea de grip, când este poziționat pe un birou sau orice altă suprafață. Șuruburile ce permit deschiderea carcasei sunt la vedere, ușor de accesat pentru cei interesați să facă upgrade la nivel de SSD, memorie RAM etc.

Logo-ul ASUS se află poziționat central pe capacul superior, din păcate, nu se aprinde. Ar fi fost un efect vizual inedit. Același logo îl găsim și la baza ecranului, argintiu pe fundalul negru ce înconjoară display-ul de 13.3 inch. Carcasa metalică se prelungește în jurul tastelor și touchpad-ului, pe spațiul destinat odihnirii mâinilor.

Cert este că ASUS UX310UQ arată a laptop din zona premium. Nu-i pot reproșa nimic la capitolul design, poate doar că balamaua se rotește la 120 – 130 grade, nu la 180 grade. Mă rog, trebuie să recunosc că nu prea sunt situații în care să ai nevoie de o rotire la un unghi așa de mare. Cei interesați de un convertibil care se rotește la 180 de grade cu touch încorporat, se pot orienta spre un alt notebook din oferta companiei taiwaneze.

Arată bine, mă bucur că au adăugat o husă în pachet, astfel sunt preîntâmpinate zgârieturile accidentale. O altă alegere fericită, carcasă metalică ce nu adună amprentele în ritm alert, la un moment dat, ASUS aducea sticlă pe capacul superior și urmele ieșeau în evidență rapid, un material textil trebuia să fie la îndemână. Acii nu este cazul.

Concluziile la design: premium, calitate ireproșabilă a fabricației, nu s-a făcut nicio concesie din partea ASUS la acest capitol.

Ecran și sunet

LED backlight de 13.3 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, Anti-Glare. Nu este un display mat, dar nici nu reflectă spațiul ambiant într-un mod deranjant. Aș putea spune că se descurcă remarcabil. Aduce o luminozitate ridicată, culori plăcute și unghi de vizualizare rezonabil, oricum laptopul de cele mai multe ori îl folosești frontal.

Sunetul este livrat de două difuzoare cu tehnologia SonicMaster, ambele poziționate la bază, spre extremitate. Se aude puternic și clar, impresionează prin volum, suficient de mult bass. Jack-ul combo se află în lateral stânga. M-aș fi așteptat la un sound mai plin, dar până la urmă trebuie judecat în funcție de clasă din produse din care face parte. Sunt sigur că ASUS ar fi adus mai mult bass dacă aveam un laptop de gaming sau multimedia, pe un portabil poți să ai sunet de calitate pe căști prin jack-ul dedicat sau pe conexiune bluetooth.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Elemente ce-l definesc pe ASUS Zenbook UX310UQ – procesor Intel Skylake Core i5-6200U de tip dual-core la 2.3 GHz ce urcă cu Turbo Boost la 2.8 GHz, placă grafică dedicată Intel HD Graphics 520 + placă grafică dedicată NVIDIA GeForce 940 MX cu 2 GB DDR3 încorporat, 8 GB memorie RAM de tip DDR4 la 2133 MHz / un singur slot ce suportă până la 16 GB de memorie RAM, SSD de 128 GB + HDD de 500 GB la 5400 rpm pentru spațiul de stocare preinstalat.

Informații oferite de CPU-Z pentru Zenbook UX310UQ;

Este suficient de puternic pentru browsing, multimedia, editare foto și video la nivel de bază, jocuri cu cerințe grafice de nivel mediu. L-am ales pentru fix plusul de putere pe care-l oferă față de alte ultraportabile ce pun parcă prea mult accent pe design (greutate și grosime), mai puțin pe specificațiile încorporate. Placa grafică dedicată ajută în situațiile în care procesorul grafic integrat ar fi fost supus la un efort maxim.

Laptopul aduce Windows 10 Home 64-bit preinstalat, scapi de grija unei licențe achiziționată separat – 4 – 500 lei. ASUS a redus volumul de aplicații preinstalate, iar de Windows 10 nu știu dacă este cazul să mai discut. Îl cunoașteți prea bine, un mare plus față de Windows 8 / 8.1, o iterație ce va primi update software pe perioadă nedeterminată din partea Microsoft, o altă metodă de a face business din partea companiei americane cu sediul în Redmond.

Nu am găsit bloatware de la producător. Printre aplicațiile preinstalate am găsit WPS Office și Foxit PhantomPDF. Sunt adeptul unui PC cu fix aplicațiile necesare, fără add-on-uri care să consume resurse și să fie de-a dreptul inutile.

Screenshots cu Windows 10 pe ASUS UX310UQ;

Performanță

L-am pus la lucru într-o suită de teste de benchmark.

Testele de benchmark rulate pe ASUS Zenbook UX310UQ;

Conectivitate

Wi-Fi ac + bluetooth 4.0, dual-band pe 2.4 și 5 GHz. Mi-aș dori să văd că Wi-Fi ac-ul este adoptat de către mai toate laptopurile, de la cele low-cost și până la mid-range-urile din segment. Aduce un plus de viteză, în contextul în care routerele gigabit cu Wi-Fi ac sunt din ce în ce mai răspândite, iar conținutul 4K începe a fi promovat de către serviciile de streaming video în genul Netflix.

În lateral dreapta se află 2 x USB 3.0, slotul pentru cardurile SD și led-urile de notificare legate de activitatea procesorului, încărcarea acumulatorului. În lateral stânga au poziționat jack-ul proprietar pentru încărcarea acumulatorului cu trei celule, USB 2.0, HDMI USB Type-C de tip 3.1 și jack-ul combo. Nu are DVD-RW, dar trebuie să recunosc că nici nu mai îmi amintesc când am avut nevoie să citesc un DVD. Vremurile DVD-urilor au cam trecut, cel puțin pe laptopuri.

În SpeedTest pe conexiune Wi-Fi ac am atins în jur de 180 – 190 Mbps la upload și peste 170 – 180 Mbps la upload. Aș zice că sunt valori decente, am avut telefoane mobile în genul Samsung GALAXY S7 care s-au descurcat mai bine.

Tastatură și touchpad

Tastatura este iluminată, cu taste bine definite și cursă scurtă. Am ajuns să mă obișnuiesc rapid cu ea. Am taste cu cursă scurtă și la tastatura Apple de pe care sunt obișnuit să redactez materiale, nu am avut probleme în acest sens. Mi s-a părut că plasticul tastelor adună amprentele ceva cam rapid și necesită o ștergere mai rapidă față de ceea ce sunt eu obișnuit de obicei. Mi-aș fi dorit să inspire mai mult ideea de rezistență în timp. Totuși, cred că este o teamă ce nu se va materializa în timp.

Touchpad-ul este de dimensiuni generoase, mi s-a părut că se putea să fie mai precis, agață puțin de tot. Cred că aici m-am obișnuit prea tare cu mausul și de aceea critici touchpad-ul mai mult față de cât ar trebui.

Autonomie

În funcție de scenariul de utilizare și luminozitate, poate rezista de la 3 ore – 3 ore și jumătate până la peste 7 – 8 ore. Repet, contează ceea ce faci pe dispozitiv. Răcirea se realizează pe la fanta poziționată deasupra tastelor, aerul fiind expulzat spre balamaua ce face legătura cu display-ul. Este destul de silențios și doar HDD-ul mai îl face să zumzăie, când se accesează conținut stocat în mediul respectiv.

Preț

ASUS Zenbook UX310UQ în configurația de mai sus – 3999 lei la PCgarage, în pachet se oferă și un rucsac ASUS Argo pentru laptopurile de 15.6 inch / valoare de 99 lei.

Concluzii

ASUS UX310UQ este o alegere inspirată pentru cei ce doresc un laptop compact cu ceva putere de procesare la pachet. Personal, sunt mulțumit de alegerea făcută și abia aștept să-l folosesc cu adevărat intensiv la MWC Barcelona 2017.

PRO

  • design premium, calitate a materialelor și a detaliilor;
  • compact + suficientă putere de procesare;
  • Windows 10 preinstalat;
  • conectivitate bună, recunosc că mi-aș fi dorit să găsesc și un DisplayPort pe lângă ceea ce oferă UX310UQ.

CONTRA

  • un pic de mai mult bass oferit de către cele două difuzoare stereo ar fi întregit peisajul audio, dacă-mi permiteți folosirea unui astfel de termen;
  • touchpad ușor imprecis, dar aici adaug o notă personală – cred că eu-s de vină, de la atâta maus nu prea mai am precizie pe un touchpad;
  • mi-aș fi dorit să am 2 sloturi pentru RAM, ar fi fost mai ușor de upgradat.

Categorii: notebookreviews

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.