ASUS Zenfone 3 ZE552KL și-a adjudecat poziția de cel mai bun smartphone mid-range testat în 2016. Materialele pentru review erau pregătite de atunci, dar abia acum îl aduc pe site.

ASUS a învațat din experiența trecutului, iar Zenfone 3 l-aș putea considera o revoluție față de Zenfone 2. În sensul în care nu mai vedem nicio legătură la nivelul designului, rezultate mult mai bune la captura foto, hardware Qualcomm față de Intel la generația anterioară, design unibody vs capac detașabil, sticlă pe spate vs plastic cu textură plăcută, poziționare normală a butoanelor de volum și power vs poziționare a la LG etc.

Cred că din multe puncte de vedere, ASUS Zenfone 3 ZE552KL joacă în liga flagship. Îl trădează doar procesorul, unul gândit de Qualcomm pentru segmentul mid-range.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, agrafă pentru slotul dedicat SIM-urilor și cardului microSD, încărcător pe 5V / 2A, cablu USB type-C – USB, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, dopuri de protecție suplimentare, manual cu instrucțiuni de utilizare.

ASUS Zenfone 3 ZE552KL adoptă un design unibody, fără acces la bateria de 3000 mAh, sticlă pe față și spate, camera de 16 Megapixeli se profilează dincolo de linia generală a dispozitivului – OIS-ul pe 4 axe este de vină pentru această mutare.

Grip-ul oferit de device nu-l consider a fi bun, recomand folosirea unei huse dedicat spre a proteja smartphone-ul de zgârieturi, dar și pentru faptul că ajută la reducerea senzației de săpunieră. ASUS are o reputație solidă în ce privește atenția la detalii, materialele și finisarea gadgeturilor din portofoliul său. La Zenfone 3 ZE552KL au reușit din plin, șasiu metalic ce lasă senzația de produs premium, integrare reușită a butoanelor de power și de reglare a volumului.

Logo-ul ASUS lipsește în partea frontală. Au preferat să mențină soluția unor controale dedicate de tip tactil pentru Back, ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente.

ASUS Zenfone 3 ZE552KL este un smartphone elegant, bine fabricat, un terminal ce merge a fi comparat cu oricare alt smartphone din nișa premium. Mai multe detalii în materialul video, dar și în galeria de imagini ce însoțește articolul.

Ecran și sunet

SuperIPS+ de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2.5D, sticlă folosită și pe spatele smartphone-ului, raport display / corp de 70.6% și 401 ppi = elemente ce definesc display-ul integrat de către ZE552KL.

Punctează la capitolul luminozitate, unghi de vizualizare, naturalețea a culorilor. Alte aspecte importante: reflexie ușor deranjantă a spațiului ambiant, nu adună amprentele în ritm alert – tratament oleofobic adus de către ASUS, posibilitatea de customizare a modului în care sunt afișate culorile ( Modurile Echilibru, Lumină Albastră, Viu și Personalizat, reglare pentru temperatura de culoare). Aplicația prin care se reglează display-ul se numește Splendid.

Sunetul se bazează pe un difuzor integrat la bază, lângă portul USB type-C. Se aude puternic, clar și cu mult bass. La maxim nu distorisionează și nici nu transmite vibrații în carcasă. Excelent la acest capitol. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar cu căștile din pachet se descurcă bine spre foarte bine. Pentru un sound și mai profund, recomand căști in-ear achiziționate separat, cele din pachet nu sunt de top.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Qualcomm Snapdragon 625 de tip octa-core, 64-bit, ARM Cortex-A53 la 2.0 GHz, Adreno 506 în poziția de accelerator grafic, 4 GB memorie RAM și 64 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD de până la 2 TB = hardware suficient de puternic pentru mai toate aplicațiile și jocurile din Google Play.

Informații relevate de CPU-Z pentru Zenfone 3 ZE552KL;

Nu am găsit niciun joc sau nicio aplicație care să-i pună probleme lui Zenfone 3 ZE552KL. Cred că dacă foloseau un Snapdragon 65x, nu ar mai fost niciun comentariu legat de performanțele brute oferite de Zenfone 3. Mă rog, asta-i o discuție separată, până la urmă contează dacă funcționează fără lag și dacă are probleme cu vreo aplicație, Zenfone-ul se descurcă impecabil.

Rulează Android 6.0.1 Marshmallow cu interfața ASUS ZenUI, iar din septembrie 2016 – ASUS a pornit un program beta pentru testarea lui 7.0 Nougat pe fratele mai mic al lui ZE552KL, de aici trag concluzia că în prima parte a lui 2017, Zenfone 3 în ambele ediții face pasul spre cea mai nouă iterație Android. Presupun că la momentul trecerii spre 7.0 vor mai reduce și din bloatware. Sunt multe aplicații preinstalate, dar multe din ele pot fi dezinstalate de către utilizator.

Nu pot să spun că sunt neapărat un fan al ZenUI, deși interfața se mișcă fără lag – îl ajută și memoria RAM suficientă. Mi se pare așa ușor învechită, mi-aș dori un Android mai user-friendly. Recunosc că aceste aprecieri sunt subiective, altora s-ar putea să le placă, să li se pară cea mai bună versiune de Android etc.

Aplicații preinstalate pe ASUS Zenfone 3 ZE552KL;

Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, YouTube, Google Foto, Magazin Play, Google Calendar, Căutare vocală Google, Chrome;

Alte aplicații: Actualizare sistem, Adnotare rapidă, Asistență Zenfone, Calculator, Cameră ASUS, Ceas, Expert instalare automată, Facebook, Galerie, Înregistrator sunet, Lanternă, Manager fișiere, Manager dispozitive mobile, Messenger, MiniMovie, MyAsus, PhotoCollage, Radio FM, Riglă laser, Share Link, Splendid, Teme, Vreme, WebStorage, ZenCircle, ZenTalk.

Screenshots cu interfața Zen UI 3.0 pe Zenfone 3 552KL;

Performanță

Rezultatele obținute de smartphone-ul taiwanez sunt compilate în tabel.

Teste de benchmark rulate pe ASUS Zenfone 3 ZE552KL;

Conectivitate

Am testat ASUS Zenfone 3 ZE552KL cu indicativul ASUS_Z012D – 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare. În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850  / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800).

Viteza în 4G urcă până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload, varianta lui Zenfone 3 de Taiwan știe 300 Mbps la download (nu am idee de ce versiunile diferă, deși avem fix același hardware).

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct, hotspot, bluetooth 4.2, A-GPS și GLONASS, radio FM, cititor de amprentă sub senzorul de 16 Megapixeli al camerei principale.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta au poziționat power și reglarea volumului, la bază dați de portul USB type-C și difuzorul principal, iar în lateral stânga de slotul dedicat SIM-urilor ( microSIM + nanoSIM) și cardului microSD. Apropo, observați că ASUS a preferat 2 SIM-uri dedicate + microSD, nu a mers pe soluția unui slot combo (dual-sim sau single sim + microSD).

În SpeedTest pe Wi-Fi ac a atins o valoare cu adevărat spectaculoasă – 246.83 Mbps la download și 208.51 Mbps la upload. Spre comparație, GALAXY S7 Edge s-a oprit la 234 Mbps la download și 252.77 Mbps la upload. Nu cred că are rost să mai specific că în apelurile de voce se aude foarte bine, iar în ce privește semnalul a funcționat fără nicio problemă.

Cameră foto și video

Aici este un mare pas în față pentru ASUS Zenfone 3 față de ASUS Zenfone 2, dar aș zice că este elementul distinctiv ce prioritizează smartphone-ul taiwanez în fața concurenței. Se descurcă impecabil în ce privește captura foto (autofocus făcut rapid, impecabil în scenariile low-light, lumină analizată corect, fără suprasaturare a imaginilor).

Sunt și elemente negative: interfața camerei foto și video nu este chiar user friendly, nu am găsit soluția pentru autofocus făcut automat în materialele video ci doar tap to focus – ușor ciudat, dar poate problema este la mine că nu am găsit o soluție în software, LED-ul flash intervine abuziv  – parcă nu-i suficient de bine calibrat și livrează mai multă lumină față de cât ar trebui, de fapt nu este reglat momentul în care captează fotografia propriu-zisă.

Îl recomand celor interesați de un camera phone până în 1600 – 1800 lei.

Clip făcut cu ASUS Zenfone 3 ZE552KL;

Fotografii făcute cu ASUS Zenfone 3 ZE552KL – link spre clip și fotografii la dimensiunea inițială – valabil pentru 7 zile;

Autonomie

Ansamblul hardware este conceput astfel încât să ofere economie în consumul de energie, display-ul FHD are o luminozitate ridicată și acest factor contribuie mult la autonomia oferită de Zenfone 3.

În testul Gadget.ro a obținut 6 ore și 45 minute (luminozitate la nivel maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul de YouTube al Gadget.ro, pe conexiunea Wi-Fi). Cu o baterie de 3000 mAh aș spune că s-a descurcat destul de bine. Cred că Zenfone 3 cu procesor Qualcomm Snapdragon 65x și baterie de minim 3500 mAh ar fi fost hit comercial, în 1800 lei nu ar fi avut niciun rival cu import în țara noastră.

Preț

ASUS Zenfone 3 ZE552KL – 1749 lei la eMAG.

ASUS Zenfone 3 ZE552KL
8.7 / 5 Reviewer
Pros
  • display cu luminozitate mare, culori redate fidel, unghi larg de vizualizare;
  • sunet puternic și clar, mult bass, fără distorsiuni, calitate și pe jack-ul de 3.5 mm;
  • hardware capabil să ducă orice aplicație sau joc din Google Play;
  • cameră foto ce se descurcă neașteptat de bine în situațiile low-light;
  • autonomie bună.
Cons
  • software ce modifică Android 6.0 în profunzime, prea multe aplicații preinstalate;
  • camera video nu aș putea spune că impresionează;
  • mi-aș fi dorit să văd 4G cu viteze de până la 300 Mbps în download;
  • grip modest, are nevoie de husă în mod neapărat, mai ales că are sticlă atât pe față cât și pe spate.
Summary

ASUS Zenfone 3 ZE552KL este una dintre cele mai bune soluții pe telefoanele mobile cu import oficial în România și preț de sub 2000 lei. Are suficient de multe puncte PRO, iar cei ce-l achiziționează vor descoperi un smartphone aproape complet (hardware, cameră foto și video, display etc).

Prețul urmează a fi ajustat în lunile următoare, iar cu cât coboară sub 1700 – 1800 lei cu atât îi va crește gradul de atractivitate.

Rating9

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.