Am mai avut două bătălii până acum: aici și aici. Pot spune că recidivăm în sens pozitiv, iar de data aceasta am testat trei telefoane mobile cu cameră principală de tip dual: Huawei Mate 10 Pro ce a intrat de curând și în țara noastră, Samsung GALAXY Note8 – vârful de gamă al companiei sud-coreene și iPhone 8 Plus.

Să vedem de unde au sosit cele trei dispozitive:

 1. Huawei Mate 10 Pro l-am primit la review prin programul Orange Smartphone Tester;
 2. Samsung GALAXY Note8 de la Samsung România (după DeX îl voi testa la pachet cu ochelarii Gear VR de generație nouă ce aduc la pachet și un controller);
 3. iPhone 8 Plus de la Orange România.

Context

Diferența dintre un smartphone de 7 – 800 – 900 lei și unul de peste 3000 lei este dată de design și capacitățile foto și video. Mai toate smartphone-urile cu hardware octa-core și 4 GB memorie RAM sunt capabile să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play.

La nivel de cameră foto și video aș spune că lucrurile se complică, aici se vede munca depusă la nivel de cercetare și dezvoltare, aici ies în față Huawei, Samsung și Apple ce au depus eforturi consistente spre a livra senzori de calitate din ce în ce mai bună, chiar și în low-light. Pe modul automat, un DSLR aproape că ajunge a fi surclasat de un smartphone. Cumva este logic, DSLR-ul nu este gândit să fie utilizat pe modul Auto, pe când telefonul mobil ajunge a fi dezvoltat ca să funcționeze cât mai bine într-un astfel de scenariu de utilizare.

2017 este anul în care camerele duale au fost adoptate de din ce în ce mai multe companii. Huawei a fost un deschizător de drumuri, Apple a prins trendul din mers, iar Samsung abia la Note8 a pus o cameră duală pe un vârf de gamă. Oricum, S8 și S8 Plus fără cameră duală sunt printre cele mai bune camere foto și video din anul curent.

La ce ajută o cameră duală?

În cazul de față, zoom-ul 2x pe care l-a început îl consideram inutil și acum am ajuns să-l apreciez. Camera principală adună mai multă informație printr-un senzor dual, informație ce ajunge a fi procesată spre a livra o imagine cât mai bună către utilizator. Cred că în 2018 mai toate smartphone-urile de top vor trece pe un senzor de acest fel, s-ar putea să vedem o creștere (unul pentru zoom 2x, altul pentru adâncimea de câmp etc).

Specificații

Sunt câteva elemente comune, dar și diferențe notabile între configurațiile la nivel de cameră foto și video găsite pe Mate 10 Pro, Note8 și iPhone 8 Plus. Un element comun: faptul că aducă la pachet zoom optic 2x, mai multe detalii în tabel.

Câteva elemente de luat în calcul:

 • Huawei Mate 10 Pro folosește detecție de fază pentru autofocus + tehnologia laser, de aici și viteza de reacție ușor mai bună față de ceilalți competitori;
 • Note8 are un singur LED flash față de iPhone 8 Plus cu 4 LED-uri în dreptul camerei principale, 2 LED-uri pentru Mate 10 Pro;
 • în ce privește selfie-urile, aș spune că Note8 este avantajat de un senzor cu diafragmă f/1.7 vs 2.2 și 2.0 la concurență;
 • Mate 10 Pro coboară la f/1.6, unul dintre puținele smartphone-uri cu un astfel de indicator. O astfel de diafragmă ajută în low light, mai multă lumină în micuțul obiectiv, iar telefonul trebuie să compenseze zgomotul de imagine din software;
 • Note8 are un senzor ce nu iese în evidență, iPhone 8 Plus are ditamai bulbul în colțul din stânga sus al părții spate, Mate 10 Pro are două camere ce ies puțin de tot în relief, de aici și necesitatea unei huse de protecție;
 • senzorul dual de la iPhone 8 Plus și Note10 Pro aduce 12 + 12 Megapixeli și așezare unul lângă altul, Mate 10 Pro îl integrează în partea superioară, unul sub altul și 20 + 12 Megapixeli ( senzor monocrom de 20 Mgpx și senzor RGB de 12 Megapixeli, ansamblu îmbunătățit față de ceea ce aveam pe generațiile anterioare);
 • Huawei ne spune că Mate 10 Pro este ajutat destul de puternic de către CPU la nivel de cameră foto, cu recunoaștere rapidă a diverse tipuri de scene și obiecte (floare, cewr albastru, peisaj nocturn, mâncare, plajă, zăpadă etc)
 • Samsung Note8 îl are pe Bixby Vision, iar prin intermediul său este capabil să recunoască locații importante din apropiere, traduce text, scanează codurile QR, caută imagini similare. Necesită cont și în unele țări nu avem serviciul activ/

Interfață

Huawei Mate 10 Pro

Una dintre cele mai bine organizate interfețe grafice din cee ce avem în 2017. Prin swipe de la stânga spre dreapta sunt modurile de fotografie, swipe de la dreapta spre stânga pentru setările camerei foto și video. Și un începător se aclimatizează repede, cu ghilimelele de rigoare.

Samsung GALAXY Note8

La fel și pe Samsung în ce privește accesul la modurile de fotografie, prin swipe de la dreapta spre stânga apare opțiunea de filtre pentru imagini. Setările au control touch dedicat în colțul superior. Până la urmă, te adaptezi rapid și pe Note8. Prefer setările cu accesare în modul Mate 10 Pro, dar fiecare cu opțiunile sale.

iPhone 8 Plus

Aici chiar că se mizează pe simplitate maximă, doar câteva setări rapide sunt prinse în interfață (modurile Panorama, Square, Portrait, Photo, Video, Slow-mo și Time-lapse). Posibilitatea de a activa flash-ul, HDR, Live cu înregistrare a câteva secunde pe lângă imagine și posibilitatea de a seta un cronometru până când fotografia este captată. Câteva setări suplimentare sunt regăsite în Setări / Cameră. Aici poți stabili rezoluția materialelor video + câteva funcții de bază.

iPhone nu te îmbie cu nșpe mii de setări, simplitate și eficiență asta își dorește să ofere compania americană. Samsung și Huawei încearcă prin modul Pro / Manual să acceseze și nișa pasionaților, cei dornici să scoată tot ce este mai bun din optica adusă de cele două terminale.

Testul propriu-zis;

Am făcut mai multe seturi de imagini cu cele trei telefoane mobile, prima imagine este captată cu Mate 10 Pro, a doua cu iPhone 8 Plus și a treia cu Samsung GALAXY Note8. Aici găsiți imaginile fără resize. 

1. Lumină bună = imagini de calitate, asta-i valabil și în categoriile mid-range, chiar și pe anumite low-costuri. Huawei aduce o imagine mai soft, fără aberații cromatice, parcă un pic prea ștearsă pentru gustul meu. 8 Plus scoate totul cu mult sharpness, mă așteptam ca Samsung să fie campion aici, iar Note8 aduce mult boost în imagine – culori parcă prea saturate. Câștigător – iPhone 8 Plus, Note8 pe 2 și Mate 10 Pro pe locul al 3-lea.

2. Zoom 2x, Mate 10 pro pierde clar aici. Nu a realizat focusul în mod corect, iPhone 8 Plus aduce totul în focus și se descurcă neașteptat de bine. Note8 cu aceleași concluzii precum mai sus, dar pot să spun că în cazul de față îl consider a fi peste 8 Plus. 1 pentru Note, 2 pentru iPhone, 3 pentru Huawei.

3. Aici avem iarăși abordări diferite. Samsung evidențiază partea centrală a imaginii și aduce blur în rest, un blur destul de forțat, Huawei în aceeași linie, dar cu un blur mai plăcut, mai natural. iPhone 8 Plus analizează diferit și scoate totul în focus.

Acum depinde ce îți dorești – focus pe partea centrală + blur sau totul în focus. Îmi este greu să stabilesc un învingător. Clasamentul ar fi Mate 10 Pro, iPhone 8 Plus, Note8.

4. Zoom 2x, din nou: zgomot de imagine consistent la Mate 10 Pro, iPhone 8 Plus îi ține isonul, iar Note8 cu un rezultat mai bun.

5. iPhone 8 Plus și Mate 10 Pro ratează focusul pe floarea din poziție centrală. iPhone-ul livrează culori frumoase, ușor suprasaturate. Mate impresionează printr-un blur plăcut, Note8 aduce focus pe floare, dar blurul pare forțat. Îmi este greu să stabilesc un câștigător. L-aș pune pe Note în pole position, pe Mate 10 Pro în a 2-a poziție, iar pe 8 Plus pe trei.

6. A venit și rândul lui Mate 10 Pro să câștige, o nouă rundă – chiar pe o categorie grea: low-light, cu lumină puternică etc. Overall, are imaginea cea mai reușită, Note8 pe 2 și 8 Plus pe trei.

7. Samsung își arată adevărata sa natură cu un sharpness de zile mari, Mate 10 Pro și iPhone 8 Plus cu o abordare mai soft. L-aș pune pe Note8 pe locul 1, pe Mate 10 Pro pe 2 și pe iPhone 8 Plus pe trei.

8. Selfie-urile, atât de importante în prezent. Dacă vă uitați la ce a livrate Mate 10 Pro, am putea spune că au fost suprapuse caracteristicile de la Note8 și 8 Plus, o combinație între cele două imagini. Apreciez iPhone-ul pentru realitatea tonalității, Note8 pentru încadrare și Mate 10 Pro pentru rezultatul overall.

9. Bătălia se dă între Mate 10 Pro și Note8, iar Samsung aș spune că iese câștigător la mustață. Totuși, neașteptat de bine ce livrează cele trei telefoane. Acum 2 – 3 ani părea de domeniul SF-ului să scoți ceva într-un scenariu de gen.

10. Un alt exemplu în care diferențierea este greu de realizat. Toate trei se descurcă aproape în același model – excelent. Note8 iese în față cu un sharpness mai pronunțat, iPhone 8 Plus pe 2 și Mate 10 Pro pe 3.

Poziția 1 a primit 3 puncte, 2 – 2p, 3 – 1p.

Concluzii

În primul rând trebuie să stabilim din start că sunt telefoane mobile de top, cu fotografii dintre cele mai bune. Diferența ajunge a fi trasată de mici detalii, iar fiecare dintre voi are un set propriu de valori după care judecă.

Este prima dată când îmi este foarte greu să detașez un câștigător. Huawei joacă în liga mare, asta-i clar și în 2017 au redus cu mult ecartul față de Apple și Samsung. De fapt, sunt în linie cu ei. Mate 10 Pro abia a debutat comercial, iar cu următorul firmware mă aștept la rezultate din ce în ce mai bune.

iPhone 8 Plus aș spune că este un pas în față peste ceea ce am văzut la 7 Plus, Apple revine în liga mare. Samsung pe de altă parte, mai are un atu în mânecă. Trebuie să impresioneze cu S9 și S9 Plus, la Note8 deja simt răsuflarea lui Mate 10 Pro și iPhone 8 Plus în spate.

Aș spune că Samsung GALAXY Note8 câștigă la mustață, deși prin tabel îi vedeți la câteva puncte în față. Am scris și o repet, diferența este foarte, foarte mică. Note8 pierde uneori prin culori puternice, dar sunt utilizatori ce apreciază asta. Mate 10 Pro are o abordare mai soft, cu momente în care camera ar mai putea fi îmbunătățită. În low-light se descurcă impresionant.

Sunt sigur că fiecare dintre voi are un clasament personal și putem extinde discuția în rubrica de comentarii.

 • Pingback: Bătălia camerelor foto duale: Huawei Mate 10 Pro vs Samsung GALAXY Note8 vs iPhone 8 Plus - Stiri ultima ora, stiri online()

 • DaniD

  Apple nu a lucrat la senzor căci e un senzor Sony și dacă Note 8 e varianta SD, atunci și acela.
  Au lucrat la soft, dar nu la hardware. Acolo sunt limitați de capacitățile fizice a senzorului așa cum le-a proiectat Sony.

  Foarte bun articolul de altfel!

 • Bulgaru Marius-Cătălin

  Tot Pixel 2 e baza.

 • milano

  ar fi bine sa faci un test in orb si sa nu zici ce aparate sunt folosite, noi pe urma sa votam

  • theozanhan

   Sameshit pe gsmarena, o porcarie

  • O sa fac chestia asta la un moment dat, mai mult pentru distracție.

 • cutienoua

  tocmai pt ca diferentele sunt mici intre calitatea pozelor,nu cred ca va conta pt cineva care ar cumpara in acest moment .
  cred ca brandul e mai important in preferintele fiecaruia.

  • Lucian Amarandei

   Am si eu o intrebare: de ce nu vrea idiotul meu de SE sa faca hot-spot? Asta se intampla in reteau digi, in orange merge bine. Ma puteti ajuta sau lamuri daca stiti?

  • cutienoua

   incearca pasii astia:
   Tap Settings.
   Tap Cellular (or Cellular Data Network, depending on which version of the iOS you’re running).
   Look at the Cellular Data menu. lf there’s any text in the APN field, make note of it. If there’s nothing there, skip to step 5.
   Scroll to the Personal Hotspot menu. In the APN field, type in the text from the last step.
   If there was nothing in the Cellular Data menu, just scroll down to the Personal Hotspot section and enter any text you like in the APN, Username, and Password fields.
   Go back to the main Settings screen and Personal Hotspot should appear shortly.

  • Lucian Amarandei

   A mers! Thank you very much sir, you are a savior!

  • cutienoua

   ma bucur ! eu doar am dat copy and paste !

  • Lucian Amarandei

   Salvatorul multora! Si acum in cazul meu. :)

 • theozanhan

  Bun “review” asteptam si pe low-mid range uri asa ceva

 • Silviu.

  Mie personal mi se par foarte aproape, ca si calitate, la fotografiile expuse in afara de o usoara tenta spre rosu a peisajului de toamna.
  Daca am lua un smartphone numai pentru camera, ar fi alteceva.
  E prefer huawei-ul.

 • Greuceanu

  Bun articol și așteptat de mulți.
  Chiar dacă Note8 câștigă testul, și eu sunt de părere că diferența față de Mate 10 Pro este mai mică decât o arată scorul. 😊
  Totuși lipsește din test ceva ce cred că ar fi interesat foarte multe persoane, respectiv fotografiile tip portret cu subiect în prim plan și bokeh.
  Și oarecum legat de asta, aș fi curios ce este ăla un “blur natural” sau un “blur forțat”.
  Nu există așa ceva în fotografie, totul este legat de adâncimea de câmp mai mică ( fundal mai blurat) și mai mare (fundal mai puțin blurat, mai clar).
  Când vrei să scoți în evidență mai accentuat subiectul principal este apreciat un fundal cât mai blurat, când vrei să se “ghicească” și obiectele din spatele lui, este apreciat un fundal mai puțin blurat, adică o profunzime de câmp mare.
  În orice caz nu exista noțiunea de blur forțat sau blur natural nici măcar ca opinie personală.
  În rest foarte bun articolul, vrem cât mai multe de acest fel când este posibil. 😊

  • Blur forțat – fundalul nu este atenuat așa cum ar trebui, compoziția din spate arată elemente luate mai de grabă de-a valma;

   Blur natural – defocusarea fundalului respectă structura inițială. Fundalul este atenuat în mod gradual.

   https://uploads.disquscdn.com/images/77f06c59ff7494da5c93d53ed4db49bfd9836a966a013e7ce4d60020a26ee5c4.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/c2f71845ea544a3310caca563796493d384507b4ce50e87c046dd5a3a8dacce2.jpg

  • Greuceanu

   Nici de expresia “elemente luate de-a valma” nu am auzit și nici nu se folosește ca explicație în limbaj fotografic.
   Aparatul foto blureazà orice consideră că e in plan secund, în afara subiectului aflat în focus.
   Dacă obiectele din fundal, adică cele din planul secund, sunt foarte apropiate de subiectul în focus, atunci efectul de bokeh aproape dispare, adică adâncimea de câmp este maximă. Nu există atenuare graduală, ci doar grad mai mare sau mai mic de blur(íncețoșare).
   O cameră foto de telefon poate da rateuri și să nu distingă bine planul principal de cel din fundal și să nu execute corect defocusarea.
   Dar blur natural sau forțat nu există. Un aparat creează efect de bokeh sau nu îl creează.

 • koss1488

  Si castigatorul este….. Huawei p10 plus =)))

 • koss1488

  Va zic de vreo 2 ani. Nu s-a gasit vreo solutie sa puneti pozele calitate originala la rezolutie maxima necomprimata pe site? Macar o poza sa fie asa ca sa-si dea lumea seama de calitate si sa analizeze in detaliu calitatea foto. Eventual puteti sa puneti niste cropuri 100% dar tot poza originala necomprimata si cu rezolutia maxima ramane etalonul la latitudinea cititorului.

  • Am inclus un link către imaginile la rezoluție originală, fără resize.

 • Radu Neagu

  no lg? :(

  • Singurul LG ce putea ajunge aici este V30, iar V30 nici nu a fost lansat în România. Abia pe la început de 2018.

  • Marian

   Sau 2019 :))
   Nu se grabesc. Vor sa se bata cu S9

  • theozanhan

   no sony

 • Lucian Amarandei

  Pret scazut la P9 (2016) la 1299 lei pe eurogsm

 • Master_B

  Lăsați-mă să ghicesc, peisajele fotografiate cu Note 8 au fost făcute la Cernobîl, de aia par așa radioactive ;)

 • koss1488

  Note 8 castiga detasat :D, parerea mea

 • Claudiu Ortelecan

  Nu incurajez niciun smartphone care trece pragul de bun simt de 2500 ron. Pur si simplu nu merita.

  • Greuceanu

   Într-un articol anterior unii considerau pragul de bun simț la 1 500 lei,alții la 2 000 lei,tu la 2 500 lei,iar alții la peste 3 000 lei.
   Cred fără să greșesc că “pragul de bun simț” este strâns legat de posibilitățile financiare ale fiecăruia,dar și de cât de mult consideră fiecare că un smartphone îi satisface cel mai bine o nevoie și cât de mult își dorește achiziția unui astfel de telefon.

 • Daniel Caraivan

  Felicitări pentru articol!

 • Andrei Cristian

  Buna ziua …ieri am comandat de la orange un telefon mate 10 pro cu promisiunea xa voi primi si un cadou surpriza …..dupa reclama de pe site ul orange si dupa ce am vb cu ei pe chat mi-au confirmat ca voi primi cadoul surpriza dar nu imi pot spune ce voi primi ca deaceea este surpriza ….astazi a venit coletul cu telefonul ..chiar am fost surprins de rapiditatea cu care l-am primit dar surpiza beplacita a fost ca nu exista cadoul surpiza …de fapt nu am primit nimic inafara de telefon si cartela …asta mi se pare o mare bataie de joc si am zis sa va scriu si voua despre patania mea si hotia orange..multumesc

 • Pingback: Huawei Mate 10 Pro - review : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Pingback: TOP 5: Puncte PRO și CONTRA pentru Huawei Mate 10 Pro : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()