Foto si Video

În ultimele săptămâni am avut la test un aparat foto compact de la BenQ. Este vorba despre modelul BenQ DC P1410. BenQ este cunoscut mai ales la nivel mondial pentru divizia sa de videproiectoare sau pentru monitoarele sale. În țara noastră sunt lideri la videorproiectoare și unul dintre jucătorii importanți pe piața de monitoare LCD sau LED. Segmentul lor de camere foto este mai puțin cunoscut și de multe ori au primit critici la acest capitol.

Acum cu linia pe 2012 încearcă să ofere un produs cât mai competitiv. Unele dintre camerele lor au senzor foto de la Sony, dar hai să vedem ce oferă BenQ DC P1410. Începem cu specificațiile tehnice pentru BenQ DC P1410:

– senzor CCD de 14 Megapixeli;

– zoom optic 7x și digital de până la 6x;

– focus de la 60 cm la infinit în mod normal sau în mod macro de la 20 cm la infinit sau în Super Macro de la 2 cm;

– ecran LCD de 3 inch cu 469k pixeli;

– fotografiile pot fi făcute la 14 Megapixeli / 8 Megapixeli/ 4 Megapixeli / 2 Megapixeli sau 0.3 Megapixeli;

– filmează HD la 1280×720 pixeli, VGA sau 640×480 pixeli și QVGA și 320×240 pixeli/ 30 fps;

– ISO 100 – 6400;

– baterie reîncărcabilă cu autonomie de până la 200 fotografii;

– stocare a fotografiilor în memoria dedicată de 23 MB sau pe card SD de până la 32 GB;

– fotografiază în format JPEG;

– greutate de 130 gr. și grosime de 19.4 mm;

– pachetul este format din cablu USB pentru conectarea la pc, AV cablu pentru conectarea la televizor sau player media, cd cu software și manual de instrucțiuni, baterie li-ion, încărcător, husă.

Design

Este un aparat foto foarte compact. Încape cu ușurință și în buzunarul pantalonilor. O ajută și greutatea de doar 130 gr. cât și grosimea redusă de 19.4 mm. Sunt valori similare cu ale unui telefon mobil, fiind și mai compactă decât un smartphone modern în lungime, grosimea ar fi ceva mai mare decât la un telefon inteligent, dar nu cu mult. Materialele utilizate și îmbinările dau dovadă de calitate, nu excelează, dar nu dă impresia de cameră foto ieftină.

Sunt puține controale dispuse la exterior, dar despre asta la capitolul conectivitate. Carcasa lui BenQ DC P1410 este din metal, dă o notă de rezistență, deși vorbim de un corp compact. Capacul bateriei reîncărcabile mi s-a părut ceva cam firav. Se deschide foarte ușor și nu știu cum ar rezista în timp și asta mai ales dacă veți scoate mereu cardul SD din locașul său. Trebuie manevrat cu grijă.

În ceea ce privește aspectul lui DC P1410 pot să trag concluzia că-i ok, nu  iese în evidență față de concurență, dar nici nu poate fi considerat un aparat foto urât.

Utilizare

S-a mizat pe simplitate. Superior veți găsi butonul pentru pornire și oprire însoțit de un LED flash care se aprinde verde. Lângă acesta se află butonul pentru declanșare în fotografiere și de acolo se poate regla și zoom-ul – de până la 7x optic și până la 6x digital. Lângă display-ul de 3 inch – fără touch – se află o altă serie de controale și shortcut-uri ce ajută în utilizarea facilă a aparatului foto.

Mi s-a părut a fi organizat bine, m-am adaptat repede. Flash-ul aparatului abia dacă-l remarci în partea frontală. Este destul de anemic, dar se dovedește util la nevoie. Mufa pentru conectare AV sau la PC este în partea dreapta, pe lateral. La bază se află locașul bateriei și al camerei foto. Pentru a-l deschide este necesar un slide spre exteriro, se face ușor, poate prea ușor. Tot la bază este și locul pentru stativ ce se dovedește util atunci când vrei să filmezi ceva de durată sau să obții o claritate și mai mare a fotografiilor.

Accesul la meniu se face ușor și setările sunt concepute spre a fi cât mai ușor de înțeles sau de pus în practică. Mi s-a părut destul de ergonomic din acest punct de vedere.

Performanțe foto & video

Eram înclinat să las galeria foto să vorbească de la sine, dar aș fi scăpat prea ușor de un capitol important. Trebuie să precizez că fotografiile de mai jos sunt făcute la 14 Megapixeli și nu au fost editate în niciun fel. Sunt doar redimensionate. Imaginile sunt în format JPG și au în medie în jur de 2.7 MB la rezoluția de 4288×3216 pixeli.  Am folosit doar zoom-ul digital. Se face rapid zoom pe ceea ce dorești, nu este o trecere treptată sau nu am avut eu mâna destul de fină spre a obține o trecere treptată. În filmare nu aveți zoom și trebuie să te mulțumești cu formatul HD. Un clip de 1 minut în HD și fișiere AVI ocupă 160 MB.

La fotografiere sunt mai multe moduri pe care poți să le accesezi:

Auto – faci fotografiile fără a mai seta funcții speciale sau reglaje manuale;

Scenă Inteligentă – selectare automată a modului scenă ideal în funcție de mediu;

Program AE – se poate seta manual viteza obturatorului și valoarea diafragmei;

Av – imaginile sunt capturate cu prioritate pentru diafragmă;

Tv – pentru fotografierea unui subiect în mișcare cu viteze mari la obturare sau statice la viteze mici;

Detectare zâmbet – mod automat pentru capturarea zâmbetelor;

Antitremurat – minimizează influența tremurului mâinii când dorești să fotografiezi;

Panorama PanCapture – fotografiere în raflă spre a obține o imagine panoramică în aparat;

Lomo – creafă efecte prin adăugare culori suprasaturate;

Ochi de pește – simulează efect de pește și realizează imagine emisferică distorsionată;

Jucărie – simulează un câmp plat făcând neclare partea de sus și de jos a compoziției;

HDR  – mărește gama dinamică;

Antipătare – reduce automat petele evidente sau punctele mari de pe fețe;

Netezire față – reduce automat artefactele de pe fețe cum ar fi riduri, alunițe și pistrui;

Portret domn – fotografiați un bărbat și estompați fundal;

Portret doamnă – fotografiați o doamnă și estompați fundal;

Scenă nocturnă – fotografiați scene întunecate și aparatul trebuie ținut nemișcat;

Portret nocturn – fotografiați persoane pe un fundal de seară sau de noapte cu aparatul foto nemișcat;

Artificii – fotografiați artificii clare cu expunere optimă. Se recomandă utilizarea unui trepied;

Lumânări – Imagini la lumina lumânărilor pentru ambianță cu condiția ca aparatul să fie nemișcat;

Sport – subiecte în mișcare rapidă;

Animale – pentru a fotografia cât mai clară animalele de acasă;

Peisaj – nu cred că mai trebuie o explicație;

Verde natural – este captat fundalul verde al scenei cum ar fi o pădure;

Curs de apă – este fotografiată apa curgătoare;

Stropi de apă – imagini ale stropilor de apă;

Apus – apus de soare cât mai frumos și sunt redate nuanțele de roșu;

Răsărit de soare – acum sunt reliefate nunațele profunde din scenă;

Zăpadă – scene clare fără subiecte întunecate și nuanță albăstrie;

Plajă – scene luminoase plahă cu suprafețele de apă luminate de soare;

Text – o imagine ce conține subiecte albe și negre, documente tipărite.

Observați câte moduri de fotografiere sunt. Trebuie să recunosc că, deși am avut acest aparat foto un timp îndelungat nu am apucat să le folosesc pe toate. Nu cred să fie un alt aparat foto cu mai multe moduri decât are BenQ DC P1410. Au creat tot felul de moduri spre a corespunde cerințelor oricărui utilizator. La unele dintre ele găsiți câte o fotografie explicativă.

Capturează imaginile repede, dar uneori refuză să focalizeze chiar și în modul automat, iar imaginea iese în ceață. Este deranjant.

[nggallery id=251]

Conectivitate

Un rol important îl are cardul SD ce poate avea până la 32 GB și acolo se pot stoca o sumă de fișiere atât în format foto cât și video, mai ales că nu filmează la 1080p ci doar la 720p. Accesul la card și la baterie se face ușor. Pe exterior este portul pentru conectarea cablului AV sau cel al computerului. Are triplu rol pentru că pe acolo se face și încărcarea bateriei de 700 mAh.

Autonomie

Bateria Li-ion vine cu încărcător în pachet. Cum spuneam și mai sus are 700 mAh și rezistă pentru, în medie, 200 de cadre. Mi se pare decent, mă așteptam la mai mult și să meargă spre 300 – 350 cadre. În fine, dacă plecați într-o excursie se va dovedi suficient. Numai dacă fotografiezi în continuu de dimineață până seara nu-ți va ajunge.

Preț

eMAG.ro – 489 lei.

Concluzii

Este o cameră foto care o cumperi pentru multitudinea de moduri de fotografiere, multe dintre ele sunt oferite în premieră pentru această categorie de preț sau pentru acest segment. Promovată ca o cameră pentru fun, BenQ pune multe efecte, simplitate în design și utilizare cu dorința ca să prindă la public. Nu este o cameră foto perfectă, uneori spre exemplu în modul automat refuză să focalizeze și imaginea iese în ceață, dar așa mi s-a întâmplat și la unele aparate foto de la Nikon – Coolpix P100 sau la Canon. Vă faceți o idee cum știe să fotografieze și din mostre foto de mai sus cât și din clipul video capturat cu BenQ DC P1410. Pe partea video este mediocru, este de achiziționat pentru efectele acelea și prețul nu este prea mare în raport cu ceea ce oferă.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.