Să încep prin a reaminti că BlackBerry, pe partea de telefoane mobile, nu mai este ceea ce știam cu toții în urmă cu câțiva ani? Că nu mai este direct răspunzător de fabricarea terminalelor, că sistemul de operare nu le mai aparține, nu mai este creație proprie? Că doar aduc o interfață modificată, în care includ o suită de aplicații, disponibile exclusiv clientului BlackBerry? Nu, nu o să mai spun asta.

În schimb, o să prezint pe larg unul dintre smartphone-urile cu care compania canadiană a încercat să mai cucerească câțiva clienți în a doua jumătate a anului trecut, precum și în anul în curs. BlackBerry KEYone dorește să atragă în primul rând prin tastatura fizică, apoi prin suita de aplicații exclusive, ce vin preinstalate și care aduc plusuri pe partea de securitate și productivitate.

Primele impresii:

Despre acestea și mai mult de atât vorbim însă pe larg mai departe.

Specificații pentru BlackBerry KEYone:

Specificatii BlackBerry KEYone

Design

Cutia de retail aduce, pe lângă smartphone, și încărcător pe USB, cablu USB Type-C – USB, căști de tip in-ear, ghid de utilizare și certificat de garanție.

BlackBerry KEYone este un telefon serios, ce vrea să atragă utilizatori asemenea. Nu este nici compact și nici ușor, lasă impresia unui terminal robust, rezistent, deși în primă fază au fost semnalate anumite probleme cu desprinderea ecranului de pe șasiu. Totul s-a rezolvat ulterior.

Construcția telefonului se realizează în jurul unui șasiu de metal, ce oferă o rigiditate structurală peste medie. În rest avem sticlă rezistentă la zgârieturi ce acoperă display-ul de 4.5 inch și plastic de bună calitate. Spatele ușor cauciucat oferă o aderență excelentă în mână, un grip cum nu am mai întâlnit de mult.

Din punct de vedere al finisărilor, BlackBerry KEYone nu stă tocmai rău, dar nici nu l-aș numi neapărat etalon. Se putea un pic mai bine pe la unele colțuri.

Tastatura fizică, cu 4 rânduri de butoane separate de câte o fâșie de plastic ce imită metalul, reprezintă elementul inedit într-o lume ce a renunțat de mult la o astfel de soluție pentru introducerea textului. Cât este ea de utilă rămâne la aprecierea fiecărui utilizator în parte, eu, ca fost proprietar de BlackBerry Q10, m-am readaptat rapid și am apreciat feedback-ul unic oferit de o tastatură clasică.

Deasupra ecranului, între grila difuzorului pentru apeluri și senzorii de proximitate și lumină, vedem un LED de notificare. Acesta este puternic și reușește să atragă vederea periferică asupra telefonului atunci când se aprinde intermitent.

Pe spate atrage imediat atenția inelul din jurul camerei foto de 12 Megapixeli. Acesta a fost supra dimensionat în mod evident, deși nu știu câți vor aprecia această abordare. Lângă senzor avem și LED flash-ul dublu. Mai jos, în centru, vedem logo-ul companiei canadiene și… atât.

BlackBerry KEYone se vrea un telefon serios, dar, din punctul meu de vedere, propune cam multe elemente de design ce nu-și aveau rostul: inelul generos dimensionat din jurul camerei foto principale, dungile ce delimitează rândurile de butoane ale tastaturii, din plastic ce imită metalul cromat, în neconcordanță cu aluminiul mat al carcasei sau zona distinctă de plastic de pe marginea superioară, în locul unui tot unitar din metal:

Era poate mai bine primit un design cât mai simplu, dar asta rămâne la aprecierea fiecăruia.

Ecran și sunet

Când integrezi tastatură fizică pe un smartphone nu poți emite pretenții la capitolul raport mare între ecran și corp. Așa se face că BlackBerry KEYone aduce 55.9% pe această direcție.

Display-ul de 4.5 inch este ușor atipic, având în vedere aspectul 3:2, de unde rezultă și o rezoluție asemenea: 1620 x 1080 pixeli. Făcând calculele, rezultă o densitate a pixelilor de circa 433 ppi, mai mult decât suficientă pentru conturarea exactă chiar și a celor mai mici fonturi.

Culorile afișate sunt foarte plăcute, vivide, ba chiar îți pot lăsa impresia că ai în față un panel de tip AMOLED. Contrastul este și el la un nivel ridicat, iar unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, chiar și la extreme fără pierderi calitative. Luminozitatea este suficient de înaltă pentru a nu pune probleme utilizatorului nici în cele mai însorite zile, atunci când folosește telefonul în bătaia directă a luminii naturale.

Sub ecran avem cele trei taste capacitive, celebre sistemului de operare Android: Înapoi, Acasă și Aplicații recente, de la stânga la dreapta. Mai jos de acestea avem tastatura fizică ce mai îndeplinește o funcție. Butoanele încorporează senzor tactil și se pot comporta ca un track pad, așa cum avem la un laptop, de exemplu. Foarte utilă și perfect funcțională în navigarea pe web, în documente office șamd. Mai mult, tasta Space este cea care integrează senzorul de amprentă.

Sunetul extern este redat din spatele grilei din dreapta, de pe laterala de jos a telefonului. Grila din stânga adăpostește cel mai probabil microfonul, deci nu este vorba despre două difuzoare. Era bine dacă aveam două, fiindcă volumul maxim oferit de BlackBerry KEYone nu este deloc ridicat, ba chiar mi-ar fi plăcut o intensitate cu cel puțin 50% mai înaltă. Calitatea este decentă, dar se putea mai bine.

Căștile ce vin în cutie alături de BlackBerry KEYone sunt de calitate, oferă un sunet destul de bun și un volum maxim suficient. Nu reproduc cel mai adânc bass, dar se descurcă bine cu înaltele și mediile. Pentru a te bucura la maxim de ce poate BlackBerry KEYone prin jack-ul de 3.5 mm ai nevoie de o pereche de căști și mai bune.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ansamblul hardware nu se ridică la nivel de flagship, însă uneori chiar nu este nevoie de așa ceva pentru ca experiența de utilizare să urce la cote înalte.

BlackBerry KEYone se bazează pe un chipset Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625, ce folosește un procesor de tip octa-core tactat la 2.0 GHz, realizat pe arhitectură ARM Cortex-A53, proces de litografiere pe 14 nm. Un chipset mid-range ce a reușit de fiecare dată să mă impresioneze în primul rând ca și eficiență energetică, dar nici ca putere de procesare nu stă rău deloc Cei 2.0 GHz, frecvență maximă la care rulează nucleele, fiind mai mult decât suficienți în mare parte a sarcinilor.

Memoria RAM, în cazul exemplarului primit de noi, este de 3 GB, iar spațiul de stocare este de 32 GB (22.14 GB disponibili utilizatorului). Mai există și versiunea Black Edition cu 4 GB de RAM și 64 GB memorie internă. Celor pentru care 22 de GB sună prea puțin, BlackBerry KEYone le pune la dispoziție suplimentarea memoriei cu până la 256 GB prin intermediul unui card microSD ce poate fi introdus într-un slot dedicat.

De partea grafică se ocupă acceleratorul Adreno 506, unul ce face față cu brio chiar și în cele mai dificile titluri de jocuri, cu fps suficient, dar nu cu detalii maxime.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu date hardware despre BlackBerry KEYone:

Sistemul de operare al lui BlackBerry KEYone nu mai este conceput in-house, așa cum era pe vremuri, ci vine direct de la Google. Vorbim în acest caz despre versiunea Android 7.1 Nougat, care, la o primă vedere, nu pare mult influențată de intervențiile BlackBerry.

Sunt destule elemente schimbate dacă începi să cauți diferențe, dar nu într-atât încât să te ducă cu gândul la altceva în afară de Android. Cel mai important este că sistemul de operare rulează mai tot timpul fluid, fără pic de lag. Au mai existat și momente, foarte rare ce-i drept, în care smartphone-ul și-a mai acordat un ușor timp de răgaz. Oricum, absolut nimic care să-ți scoată peri albi, ba chiar aș spune chiar nimic deranjant.

Unde BlackBerry KEYone se detașează clar față de un Android, oricare ar fi el, este când vorbim despre aplicațiile preinstalate. Majoritatea sunt oferite exclusiv pentru clientul de BlackBerry, așa că nu ne referim la suita Google, care în acest caz aduce: Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Foto, Știri și Meteo.

BlackBerry aduce în plus aplicații precum:

  • BlackBerry Hub – probabil cea mai bună aplicație pe care mi-aș dori să o văd și pe alte terminale. Strânge laolaltă toate notificările, fie că vorbim de e-mail, sociale, SMS, WhatsApp, apeluri, poți deschide și răspunde direct din aplicație;
  • BlackBerry Password Keeper – păstrezi toate parolele de la mai multe conturi într-o singură locație;
  • DTEK by BlackBerry – aplicație ce monitorizează gradul de protecție al dispozitivului și te atenționează dacă găsește nereguli de securitate;
  • Scurtături tastatură – poți desemna orice buton fizic al tastaturii spre a deschide o anumită aplicație.

Pe lângă acestea mai avem și altele, dar care poate nu merită atâta atenție. Aș vrea să mai menționez totuși modul în care apar aplicațiile recente, odată ce apeși butonul capacitiv ce deschide acest meniu. Ele apar ca niște widget-uri de diferite dimensiuni, în funcție de cât de des este folosită acea aplicație. De asemenea, calendarul poate fi fixat întotdeauna pe ecran, indiferent de unde te afli. Rămâne activ doar un slider ce poate fi setat ca mărime sau poziție, pe una dintre lateralele ecranului.

Una peste alta, BlackBerry KEYone dispune de suficiente funcții și aplicații unice pe care unii dintre utilizatorii business le vor aprecia cu siguranță. Personal mi-am adus aminte de perioada când foloseam BlackBerry Q10, așa că aș spune că nu s-a pierdut cu totul experiența BlackBerry atunci când s-a trecut la sistemul de operare Android.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui BlackBerry KEYone:

Performanță

Deși pentru un smartphone precum BlackBerry KEYone aceste teste ar putea fi total irelevante, am ales să rulez câteva dintre ele, iar rezultatele sunt trecute în tabel:

Teste benchmark BlackBerry KEYone

Conectivitate

Pe partea de conectivitate, BlackBerry KEYone nu aduce totul, dar baza este acolo. Avem 4G LTE ce cunoaște toate benzile de la toți operatorii din țara noastră, cu viteze de până la 450/50 Mbps în download/upload, este și Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.2, NFC, A-GPS, GLONASS, BDS2 și radio FM.

Portul USB Type-C este pe laterala de jos, jack-ul de 3.5 mm este sus, pe marginea din stânga avem butonul Power, iar pe dreapta butoanele pentru reglarea volumului și încă unul, căruia îi spuen Tasta Rapidă. Ea face exact ce sugerează denumirea, adică poți seta până la trei aplicații sau funcții la care să ai acces instant, imediat după ce ai apăsat acest buton.

BlackBerry KEYone aduce și senzor de amprentă, poziționat frontal, fix în butonul Space al tastaturii fizice. Senzorul funcționează extrem de precis, cu o rată de recunoaștere de aproape 100%, dacă nu chiar fix atât. Doar dacă nu poziționezi tu degetul cum trebuie dă rateu, în rest impecabil. Recunoaște la 360 de grade amprenta, este de tip Always-On, iar timpul de răspuns este suficient de rapid.

În apelurile de voce BlackBerry KEYone se descurcă foarte bine, recepția semnalului este stabilă, iar volumul și claritatea din difuzorul pentru apeluri la cote înalte.

Cameră foto și video

Pe partea foto BlackBerry KEYone se laudă cu un senzor Sony IMX378 de 12 Megapixeli, cu o dimensiune mare a pixelului, de 1.55 µm.

În realitate camera se descurcă onorabil, ba chiar foarte bine, în majoritatea situațiilor. Chiar și în low light aduce rezultate bune, doar că păcătuiește în altă parte. Senzorul este cu adevărat bun, dar uneori nu este pus în valoare de lentilele camerei. Acestea produc, în funcție de lumină și de scenă, efecte de flare și aberații cromatice.

Este foarte mare păcat că se întâmplă asta, fiindcă atunci când condițiile sunt prielnice, avem parte de detalii foarte bine conturate, de culori aprinse, poate uneori un pic cam departe de realitate, de contrast mare și de o calitate generală bună.

O problemă ar mai fi, și cred că tot lentilele se fac vinovate aici, în dreptul intervalului (gamei) dinamice – dynamic range. Puteți foarte bine să treceți peste această problemă dacă lăsați activat modul Auto HDR, care detectează când situația o cere și reușește să compună un cadru mult mai dinamic. Aveți mai jos câteva exemple de poze cu modul HDR Off și On:

Repet, camera, în fapt senzorul camerei principale, este foarte bun, doar că sistemul de lentile lasă ușor de dorit, mai ales în acele situații când scena este ușor complicată din punct de vedere al luminii, mai degrabă al unghiului din care aceasta ajunge pe senzor.

Pe partea video stăm foarte bine la clipurile 4K 2160p, cu detalii bine conturate și culori plăcute. Când trecem pe Full HD 1080p se pierd detaliile, la fel culorile și contrastul au de suferit.

Camera frontală propune 8 Megapixeli și un unghi larg de captare. Se descurcă bine, fără a impresiona cu adevărat din vreo direcție.

Clip video 4K 2160p filmat cu BlackBerry KEYone

Clip video Full HD 1080p filmat cu BlackBerry KEYone

Galerie de fotografii realizate cu BlackBerry KEYone (primele 4 sunt făcute cu camera frontală):

Autonomie

Autonomie baterie BlackBerry KEYone

Unul dintre capitolele la care BlackBerry KEYone reușește să facă o figură frumoasă este acesta. Autonomia oferită de bateria de 3505 mAh, în compania unui procesor eficient energetic și a unui ecran de 4.5 inch, este, aș spune, mai mult decât satisfăcătoare.

O zi de dimineața până seara este ușor de prins, asta chiar și în condițiile unui utilizator ce va folosi telefonul în regim mediu – intensiv.

În testul specific site-ului nostru, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, BlackBerry KEYone s-a descărcat de la o baterie plină până la 9% în 7 ore și 8 minute. Asta înseamnă un SOT de peste 7 ore în condițiile în care luminozitatea ecranului a fost setată la 100%, ceea ce nu este rău absolut deloc.

Preț

BlackBerry KEYone – 2.419 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Cei care au nevoie de un smartphone cu tastatură fizică și care folosesc sau foloseau în trecut un alt smartphone BlackBerry, nu cred că vor fi dezamăgiți de KEYone. Da, nu mai este un telefon ce aduce sistemul propriu de operare, dezvltat in-house de canadieni, dar se apropie mult de ceea ce însemna BlackBerry înainte de a trece pe Android.

În esență, majoritatea aplicațiilor BlackBerry sunt acolo, ba chiar au fost introduse funcții noi pentru productivitate maximă, precum Tasta Rapidă. Avem un BlackBerry Hub perfect funcțional și ceva mai mult pe partea de securitate, prin aplicația DTEK.

Fără a fi perfect, BlackBerry KEYone reprezintă o soluție de luat în calcul de cei care au nevoie de un smartphone dezvoltat în special pentru productivitate, pentru sectorul business. Dacă vreți multimedia ori zona socială e importantă atunci mai sunt destule variante pentru voi.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru BlackBerry KEYone:

PRO

  • ecran de foarte bună calitate, ce oferă culori plăcute și luminozitate ridicată, cu lizibilitate bună în lumina naturală;
  • autonomie foarte bună, mult peste medie;
  • sistemul de operare Android rulează fluent;
  • interfața BlackBerry și aplicațiile preinstalate sunt axate pe productivitate și securitate;
  • senzorul de amprentă integrat în tasta Space a tastaturii fizice are o rată de recunoaștere de 100% și este de tip Always-On.

CONTRA

  • deși în majoritatea timpului camera principală produce rezultate foarte bune, lentilele aduc uneori artefacte evidente în scenă, precum efecte de flare și aberații cromatice;
  • la acest preț ansamblul hardware putea fi mai puternic, cu procesor din zona high-end și chiar mai multă memorie RAM;
  • difuzorul principal nu oferă un volum maxim ridicat și nici calitatea nu este bună.