Multitudinea de produse electronice dintr-un anumit segment face ca tot mai des să apară categorii și subcategorii tot mai nișate. Astfel, boxe wireless pot fi de dimensiuni mici, medii sau mari, cu lumini, rezistente la șocuri, la apă și praf, cu multiple funcții sau posibilități de conectivitate ș.a.m.d.

Modelul de boxă wireless pe care îl prezint azi este unul ce nu poate fi considerat neapărat portabil, deși el vine cu baterie integrată și producătorul îl recomandă pentru folosirea la exterior. Am văzut acest gadget pentru prima dată la evenimentul de prezentare din Budapesta, iar acum vă povestesc pe larg cum se descurcă.

Specificații pentru boxa wireless de exterior Sony GTK-PG10

  • Difuzoare: 2 x tweeter tip con de 4 cm și 1 x subwoofer de 18 cm;
  • Conectivitate: Bluetooth cu A2DP, LDAC, AAC și AVRCP,  USB, Audio In RCA, intrare microfon pe jack de 6.3 mm;
  • Funcții speciale: Mega Bass, ClearAudio+, Karaoke;
  • Baterie ce oferă până la 13 ore de redare continuă la jumătate din volumul maxim, 5 ore la volum maxim;
  • Dimensiuni: 330 x 303 x 376 mm (L x l x h);
  • Greutate: aprox 6.7 kg. 

Design

Sony GTK-PG10 a ajuns la noi în cutia de retail, în care am mai găsit și două cabluri de alimentare și încărcare a bateriei, unul pentru Europa, celălalt pentru UK, alături de mai multe manuale de utilizare în diferite limbi și de alte pliante cu diferite informații:

Nefiind o boxă de mici dimensiuni, nici măcar medii nu le-aș numi, Sony GTK-PG10 este și destul de grea. Cu 6.7 kg va fi ceva mai dificil de cărat toată ziua peste tot. Pentru a fi mai ușor de transportat, există două mânere ce se formează doar când panoul superior din două bucăți este pliat:

Mi-ar fi plăcut totuși să existe și doar mâner, spre a transporta boxa și cu o singură mână, dar la 6.7 kg probabil că este mai sigur să folosești ambele mâini.

Odată desfăcut panoul superior, observăm că acolo se formează 4 suporturi de pahare, sticle sau doze. Două dintre suporturi au formă rotundă, în timp ce celelalte două sunt de formă hexagonală:

Pentru a deplia segmentele panoului superior este necesar să apăsăm două butoane de tip pârghie, câte unul pentru fiecare segment.

Nu trebuie să vă faceți griji prea mari dacă, din greșeală, vărsați lichide pe boxă, întrucât aceasta este rezistentă la stropiri accidentale. Nu este recomandată în niciun caz imersia acestei boxe, așa că mai bine aveți grijă cu lichidele în preajma ei.

Designul este destul de simplu, odată ce trecem peste partea cu panoul superior ce se poate plia. Zona de comenzi este pe partea din față, undeva deasupra grilei mari a woofer-ului. Tot în această zonă este și display-ul ce afișează informații de bază.

Butoanele sunt toate din cauciuc, par a fi bine etanșate. Zona de conectivitate este acoperită de un capac de cauciuc, ce trebuie închis ermetic spre a asigura rezistența la stropirile cu lichide. Mai există un capac de cauciuc și pe spatele boxei, ce acoperă mufa de încărcare.

Sony GTK-PG10 dispune și de radio, așa că o antenă din 5 segmente poate fi desfăcută și orientată în orice direcție spre a capta mai bine undele radio.

Picioarele pe care se sprijină boxa sunt poziționate pe fiecare colț inferior. Acestea asigură un bun suport indiferent de suprafață. Pe latura inferioară există și un locaș pentru fixarea boxei pe un stativ compatibil. Am făcut extrem de multe poze boxei, dar cumva am omis tocmai această parte.

Cutia subwoofer-ului este realizată pe 4 laturi (laterale, spate și cea de jos) din lemn, mai exact din pal. În rest, Sony GTK-PG10 este construită la exterior din plastic, care trebuie să recunosc că nu se simte tocmai plăcut la atingere. Pe de altă parte este solid și pare că a fost ales pentru rezistență în timp, în sensul că nu se zgârie deloc ușor.

Boxa Sony GTK-PG10 se simte asamblată temeinic, pare robustă, iar finisările nu lasă loc de comentarii negative. 

Sunet

Cu două tweetere de câte 4 cm și un woofer de 18 cm, Sony GTK-PG10 se anunță o boxă wireless de mare putere. Nu am găsit niciunde puterea maximă pe care această boxă o poate pune la bătaie, însă cert este că nu duce lipsă de putere. 

Să încep tocmai cu asta, dacă tot sunt aici. Volumul maxim pe care Sony GTK-PG10 îl oferă este mai mult decât suficient pentru o petrecere cu câțiva oameni. Înăuntru face față într-o încăpere de dimensiuni medii spe mari. O cameră de 35 – 40 mp va fi umplută de unde sonore la un nivel mai mult decât suficient pentru o petrecere.

În exterior, Sony GTK-PG10 duce sunetul la mulți metri depărtare. În jurul ei, pe o rază de circa 15 – 20 de metri, intensitatea este chiar ridicată, tocmai potrivită pentru o petrecere în aer liber.

Calitatea sunetului este bună spre foarte bună în funcție de tipul melodiilor. Astfel, Sony GTK-PG10 este recomandată în special pentru muzică de petrecere. Genurile dinamice (dance, club, hip-hop, trance ș.a.m.d) sunt clar favorizate. Bass-ul este pătrunzător numai dacă funcția Mega Bass este activată, altfel pare mai degrabă șters, cumva obstrucționat. În schimb, nu prea ai ce să reproșezi pe partea de frecvențe joase cu Mega Bass activ. Bass-ul este în aceste condiții adânc, grav, bine reprodus.

Frecvențele medii sunt cele care ar fi trebuit mai atent redate. Nu sunt perfect conturate, zona de medii joase pare că se amestecă cu mediile înalte și astfel melodiile de rock, orice fel de gen, nu sunt pe placul acestei boxe. Nici muzica soft, în genul jazz, clasică ori vocală, nu este prea bine redată.

Pe de altă parte, frecvențele înalte sunt și ele bine reproduse, aici nu prea mai am ce comenta. Poate nu sunt chiar cele mai cristaline pe care le-am auzit, dar în nici un caz nu pun probleme în acele genuri muzicale pe care boxa Sony GTK-PG10 le preferă și pe care le-am enumerat mai sus.

Ar fi de spus că nu există egalizator direct din boxă și nici măcar preset-uri din care să alegi. Singurul mod de schimba sunetul este prin activarea funcției Mega Bass.

Atunci când panoul superior este pliat, tweeterele direcționează undele sonore către centru, cumva în jos. Cu panoul desfăcut, tweeterele se duc către extremități, la o distanță mult mai mare unul față de celălalt. Asta se simte și în audiție, cu panoul depliat avem parte de un sunet în mod clar mai bine delimitat, cumva către unul de tip surround. Eu cred că de fapt se activează și un alt profil de sunet când desfacem panoul superior, întrucât există o pauză în redare în momentul în care pliem / depliem panoul, semn că se mai schimbă ceva pe acolo, și nu doar ”fizic”.  

Ca să spun pe scurt: Sony GTK-PG10 oferă un volum maxim foarte bun, fără mari distorsiuni nici măcar la 100%, și preferă stilurile dinamice. Nu este o boxă de mare fidelitate, dar își face cu siguranță treaba foarte bine în cazul petrecerilor, fie ele în aer liber, fie indoor.   

Conectivitate

Sony GTK-PG10 aduce mai multe opțiuni de redare, dar nu chiar tot ce se poate. Asta fiindcă avem Bluetooth, dar nu am găsit versiunea. Nu cred că este vorba despre Bluetooth 5.0, iar ăsta este un dezavantaj, din punctul meu de vedere. Există totuși suport LDAC (viteză de transfer de date de până la de 3 ori mai mare prin Bluetooth cu A2DP), ceea ce reprezintă, cel puțin teoretic, un avantaj.

Nu avem NFC, deci împerecherea boxei Sony GTK-PG10 cu un dispozitiv compatibil cu Bluetooth se va face ceva mai greu, în mod clasic, cu descoperirea boxei din meniul telefonului…

Există și radio FM, ce suportă frecvențe de la 87.5 la 108 MHz. Din aplicația Sony Music Center, disponibilă gratuit atât în Google Play Store, cât și în Apple App Store, ai la dispoziție mai multe setări decât în modul calsic, direct din boxă. Tot în aplicație poți memora și până la 20 de posturi radio.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația Sony Music Center:

Prin contact direct poți lega la boxa Sony GTK-PG10 un microfon prin jack de 6.3 mm sau poți conecta o sursă de redare prin mufe RCA L / R în intrarea Line-In. Lângă aceste mufe mai există și un USB unde poți introduce un stick de memorie de pe care boxa să redea direct conținut. Sunt suportate formate de fișiere tip MP3, WMA, AAC și WAW. Mufa USB permite totodată și încărcarea dispozitivelor compatibile (telefon, tabletă) în timp ce sunt conectate.

Autonomie

Sony anunță pentru GTK-PG10 o autonomie de 13 ore atunci când boxa redă conținut la un volum mediu. Practic, la jumătate din volumul maxim, la treapta 25 din 50, Sony GTK-PG10 poate reda muzică timp de 13 ore continuu.

Am testat și eu această valoare și, chiar dacă nu am ascultat chiar 13 ore, după 4 ore la volum de 50% bateria mai avea circa 70 de procente, semn că se apropie de perioada anunțată oficial.

Bateria se încarcă de la zero până la capacitatea maximă în circa 5 – 6 ore, așa că trebuie să ai un pic de răbdare dacă ai consumat complet energia din acumulator.

Preț

Boxa wireless Sony GTK-PG10 – 1.000 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Boxa wireless Sony GTK-PG10

Sony GTK-PG10 nu-i ieftină, dar, pentru un produs Sony, nici chiar scumpă nu aș numi-o. Dacă acest produs respectă standardele Sony în materie de durabilitate, atunci poate reprezenta o investiție pe termen lung, mult mai indicată decât alegerea unui produs la jumătate de preț.

Calitatea generală a sunetului este bună, chair dacă această boxă este recomandată în special pentru genurile de muzică dinamică, de petrecere. Asta nu înseamnă neapărat muzică românească de petrecere (lăutărească, populară, manele) :). Volumul maxim este suficient de înalt și aici aș spune că reușește să convingă pe deplin.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru boxa wireless Sony GTK-PG10:

PRO

  • volum maxim suficient de înalt pentru o astfel de boxă;
  • calitate bună de fabricație, boxa se simte solidă și durabilă;
  • autonomie ridicată;
  • rezistentă la stropirile accidentale cu lichide.

CONTRA

  • frecvențele medii nu sunt cel mai bine reproduse, astfel anumite genuri muzicale (rock în special) nu sunt pe placul acestei boxe;
  • nu există egalizator sau măcar câteva preseturi de sunet direct din boxă.