Hardware

Apple și Samsung au avut o relație tensionată. Apple a apelat la Samsung pentru diferite componente, iar când Samsung a copiat elemente de design de la compania americană a început o adevărată vendeta prin tribunalele din SUA, Europa și Asia. În cele din urmă s-a ajuns la o înțelegere, iar Samsung a fost ales de Apple pentru a produce viitoarele procesoare Apple A9.

Apple a lucrat cu TSMS la ultimul său CPU, dar pe viitor se pare că dorește să stimuleze concurența și a optat să readucă colaborarea cu rivalul sud-coreean în prim plan. Concurență mai mare = prețuri mai mici. Apple preferă să nu pună toate ouăle într-un coș și joacă la două capete spre beneficiul propriu.

Samsung ar pregăti viitoarea generație denumită Apple A9 pe tehnologie de 14nm FinFET. A trebuie să fac un mic research ca să văd ce înseamnă FinFET și cu ce se diferențiază de procesoarele existente până acum. Termenul FinFET a fost folosit pentru prima dată la Universitatea Berkley din California. Nu prea are rost să intrăm în detalii, ideea este că această tehnologie permite o reducere a consumului de energie electrică și un spor de performanță. Intel livrează tehnologia FinFET din 2011 când a început a comercializa procesoarele Ivy Bridge pe 22nm, majoritatea pentru PC-uri și servere.

Samsung are o fabrică capabilă a produce aceste procesoare, în Austin / Texas / SUA, o investiție făcută din 2012, de peste 3.9 miliarde dolari. TSMC lucrează la un procesor pe 16nm FinFET, dar abia pe la sfârșitul lui 2015 l-ar avea gata din punct de vedere comercial. Apple are de lansat o generație de device-uri în 2015, iar Samsung pare a fi în avans cu procesorul său de 14nm FinFET.

Viitorul este excelent și cât de curând veți avea putere de procesare într-un smartphone cât într-un desktop PC clasic.

Sursa: GSMarena.com și ZDnet.com
Categorii: hardwaresamsung

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S10 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.