Primele informații oficiale cu privire la noul sistem L Mount de la Panasonic, ce a deschis și alianța cu Leica și Sigma, le-am primit în cadrul Photokina 2018. V-am expus atunci și câteva impresii despre primele camere foto mirrorless full frame de la Panasonic, cele ce inaugurează această nouă montură L.

Ca atunci, și acum vom vorbi despre Panasonic Lumix S1 și Lumix S1R. De data aceasta însă, voi putea fi mai explicit, întrucât am avut la dispoziție pentru câteva ore un Panasonic Lumix S1R, cu care am tras mai bine de 200 de cadre de test, în compania a două dintre cele trei obiective prezente alături de noi la eveniment.

Foarte important de menționat: toate aparatele foto și obiectivele cu care am interacționat au fost modele sample, de pre producție, și nu versiunile finale ce vor ajunge în magazine din primăvara acestui an.

În cadrul Panasonic Digital Imaging Seminar 2019 desfășurat la Barcelona, am primit specificațiile pentru cele două aparate foto full frame – Panasonic Lumix S1 și Lumix S1R, dar și pentru cele 3 obiective cu montură L disponibile odată cu camerele:

Click pe imagine pentru mărire

Click pe imagine pentru mărire

Click pe imagine pentru mărire

Click pe imagine pentru mărire

Click pe imagine pentru mărire

Totodată, am primit asigurări că Alianța L-Mount (Panasonic, Leica și Sigma) lucrează intens spre a aduce pe piață o gamă diversificată de obiective și accesorii compatibile cu noul sistem. Vor fi până la finalul anului 2020 peste 42 de obiective de la cele trei companii din alianță. Iată calendarul lansărilor (cu toate că nu avem date exacte pe linie, ne putem face o idee despre ce și când va urma să apară):

Click pe imagine pentru mărire

Click pe imagine pentru mărire

Acum, după o introducere amplă și după ce am parcurs specificațiile, vă pot spune cum s-a prezentat Panasonic Lumix S1R alături de cele două obiective pe care i le-am putut atașa – 70 – 200mm F4 și 50mm F1.4. Nu am avut ocazia să testez Panasonic Lumix S1 și nici obiectivul 24 – 105mm F4, datorită faptului că la eveniment au participat peste 100 de entuziaști foto din întreaga Europă, fiecăruia fiindu-i repartizat nominal un anumit aparat cu un anumit obiectiv atașat. În cadrul sesiunilor de test fiecare a putut schimba obiectivul primit inițial cu un altul.

Panasonic Lumix S1R este un mirrorless full frame extrem de solid, construit ca un tanc, cu șasiu realizat complet din aliaj de magneziu. Este etanș, garantat să reziste în umezeală și praf, să opereze fără nici cea mai mică problemă și la -10 grade Celsius. Mai mult, garanția producătorului urcă până la 400.000 de declanșări ale shutter-ului mecanic.

Panasonic Lumix S1R

Panasonic Lumix S1R este cel mai mare dintre mirrorless-urile actuale, dar asta, pentru unii cel puțin, nu reprezintă neapărat o problemă. Eu, de exmplu, apreciez dimensiunile mai apropiate de ale unui DSLR, având mâinile mari. Astfel, gripul adânc pentru mâna dreaptă mi-a permis să am o priză excelentă pentru un aparat de circa 1.1 kilograme, ce avea atașat și un obiectiv telephoto de 1 kilogram.

Panasonic Lumix S1R

Din punct de vedere ergonomic, iarăși (aproape) numai de bine. Avem posibilitatea de a naviga prin meniu fie direct de pe ecranul tactil, fie din joystick sau din rotița din dreapta display-ului. Apoi, avem o multitudine de butoane programabile, corect așezate și dimensionate, încât sunt sigur că vor putea fi apăsate fără probleme chiar și cu mânuși de iarnă. Există și două rotițe programabile, una pentru degetul arătător, cealaltă pentru opozabil. Modul de captură este selectabil de la rotița din partea superioară, în stânga, iar modul de declanșare poate fi ales din comutatorul de sub aceasta. Singurul buton ciudat amplasat și mai greu de apăsat, fiind foarte aproape de vizorul electronic, este cel dedicat începerii înregistrării video.

Ecranul principal este de 3.2 inch, are o rezoluție de 2.1 milioane de puncte și este sensibil la atingere. Este de foarte bună calitate, nimic de reproșat. Există și display secundar situat pe latura de sus, lângă declanșator, ce furnizează informațiile de bază. Acesta este iluminat, la fel ca și principalele butoane de operare de pe spate. Foarte inspirată această decizie de a propune butoane iluminate, numai bine pentru fotografia în low light.

Display-ul de 3.2 inch este rabatabil pe trei direcții. Nu este unul de tip articulat, Panasonic motivând că a luat această decizie spre a asigura o rezistență crescută pentru mecanismul de rabatare. Iată unghiurile maxime la care se poate rabata ecranul:

Vizorul electronic de pe Panasonic Lumix S1 și S1R este cel mai bun pe care l-am văzut până acum. Are cea mai mare rezoluție din piață de la momentul actual, cu 5.76 milioane de pixeli. Arată super acest LVF OLED cu un contrast de 10.000:1. Mai mult, rata de refresh este de până la 120 fps, pentru ca totul să fie redat cât mai cursiv, cât mai natural. Este cu adevărat un LVF excelent.

Aș vrea să nu lungesc și mai mult acest articol care până la urmă este unul de tip ”primele impresii” și nu un review detaliat. Așa că o să sintetizez cele mai importante aspecte pe care le-am reținut după circa 3 ore de test alături de Panasonic Lumix S1R:

  • sistemul de stabilizare duală, din corpul aparatului și din obiectiv, ce lucrează împreună, funcționează exemplar. Absolut incredibil ce imagini clare poți obține din mână cu timpi de expunere ce ajung și la 1/10 secunde. Priviți o fotografie perfect sharp captată din mână la 1/13 secunde, cu obiectivul 70-200mm:

  • sistemul de autofocus este rapid și exact. Mi-a plăcut enorm faptul că integrează algoritmi de inteligență artificială (AI) ce reușesc să deosebească siluetele umane sau ale animalelor din cadru, fața și chiar ochii subiectului. Sunt afișați fiecare seaparat în cadru, fotografului nu-i rămâne decât să selecteze subiectul pe care îl vrea în focus, prin intermediul joystick-ului. De asemenea, poți alege chiar și ochiul pe care-l vrei în focus perfect.
  • autofocusul continuu lucrează aproape perfect. Atunci când îl combini cu urmărirea subiectului, reușește să-l mențină în clar fără a da rateuri. Fotografiile tip panning depind apoi doar de mâna utilizatorului:
  • nu mi-a plăcut faptul că în low light, mai ales în lumină artificială, sistemul de autofocus își ia cam mult timp spre a găsi punctul de clar. Vorbesc despre situații cu foarte puțină lumină în cadru, totuși așteptările sunt ridicate de la o cameră foto full frame. Tot în astfel de situații, cu autofocus continuu activat, chiar după ce a făcut autofocus, prin LVF imaginea apare ușor tremurată. Cel mai probabil aceste două probleme vor fi rezolvate până la lansarea comercială printr-un update de firmware;
  • ambele obiective cu care am interacționat (70-200mm F4 și 50mm F1.4) sunt foarte bune, cu mențiunea că cel prime, de 50mm cu F1.4, este senzațional. Perfect sharp din colț în colț chiar de la F1.4, cu culori plăcute, contrast echilibrat și detalii excelent conturate.
  • chiar și cu rezoluția ridicată a lui Panasonic Lumix S1R, zgomotul de imagine la sensibilitate ISO ridicată este bine ținut în frâu. Poți trage liniștit chiar și la ISO6400, imaginile, deși nu perfecte, sunt mai mult decât utilizabile:
  • bateria de 23Wh (3050 mAh la 7.4V) nu reușește să ofere o autonomie decât medie, ca să nu zic mediocră. După standardele CIPA se pot capta minim 340 de cadre, ceea ce nu este tocmai o cifră mulțumitoare pentru profesioniști. Rezoluția foarte ridicată atât pentru ecranul LCD, cât mai ales pentru OLED-ul LVF, își cere tributul. Din fericire, va putea fi cumpărat separat încă de la început un grip cu baterii suplimentare, ce va duce autonomia până la circa 1.100 de cadre (standard CIPA). În cazul meu, după aproximativ 220 de poze și doar 2-3 minute de filmare 4K, camera Panasonic Lumix S1R mai avea 38% în acumulator.

Cam acestea ar fi ”descoperirile” mele cele mai importante după sesiunea hands-on cu Panasonic Lumix S1R. Repet, a fost vorba despre un sample de pre producție și nu de un model gata de comercializare. Ultimele retușuri software urmează să facă din această cameră deja foarte capabilă, una și mai bună.

Vă asigur că voi reveni cu un review detaliat, în care voi analiza în amănunt o cameră foto mirrorless full frame ce promite multe. Nu doar Panasonic Lumix S1 / S1R vor merita atenția noastră, ci și noua gamă de obiective pe montură L, fără de care aparatele nu-și pot dezvălui toate calitățile.

Oricum ar fi, cel mai important este că un nou mare jucător intră în lupta mirrorless full frame, iar asta nu poate aduce decât beneficii pentru noi. Fie că suntem amatori entuziaști sau profesioniști, vom avea doar de câștigat.