Panasonic are ambiții mari în segmentul foto-video mirrorless, dovadă în acest sens stând chiar lansarea primelor camere full-frame Lumix S1 și S1R, despre care am adus primele impresii.

Însă Panasonic a fost și este în continuare apreciat pentru excelentele camere micro 4/3 ce au convins destui fotografi și foarte mulți videografi. 

După ce la începutul anului trecut am testat Lumix G9, modelul de top din gama micro 4/3, în continuare vă prezint mid-ranger-ul Panasonic Lumix G90. 

Specificații Panasonic Lumix G90

  • Senzor Live MOS cu rezoluție efectivă de 20.3 Megapixeli, dimensiuni senzor 17.3 x 13 mm, fără filtru Low-Pass;
  • Rezoluții maxime: Imagine – 5184 x 3888 pixeli format 4:3; Video – 3840 x 2160 pixeli cu maxim 30 fps;
  • Obturator mecanic în plan focal cu viteză de declanșare de la 1/4000 la 60 secunde, obturator electronic cu viteză de declanșare de la 1/16000 la 1 secundă;
  • Fotografiere continuă cu maximum 9 cadre pe secundă cu AFS/MF sau 6 cadre pe secundă cu AFF/AFC; 
  • Focalizare automată cu detecție de contrast și tehnologie DFD, AFS (Single), AFF (Flexible), AFC (Continuous), Face/Eye Detection, Tracking, 225-Area, Custom Multi, 1-Area, Pinpoint;
  • Sensibilitate ISO: 100 – 25600 (extinsă), selecție și în trepte de 1/3, filmare: 100 – 6400; Compensarea expunerii: +/-5 EV în trepte de 1/3 (+/-3 EV pentru filmare);
  • Montură obiective: Micro Four Thirds;
  • Balans de alb: AWB, AWBc, AWBw, zi, umbră, înnorat, lumină incandescentă, bliț, personalizat, setare temperatură culoare de la 2500 la 10000K în trepte de 100K;
  • Stabilizare optică Dual IS 2 – stabilizare internă pe 5 axe direct pe senzor + stabilizare optică pe 2 axe din obiectiv (doar obiectivele compatibile);
  • Vizor electronic: OLED cu 2.36 milioane pixeli;
  • Ecran: OLED touchscreen de 3 inch cu 1.04 milioane pixeli, articulat;
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz, Bluetooth 4.2, microHDMI Type D / VIERA Link, microUSB, jack de 3.5 mm (intrare microfon extern), jack de 3.5 mm (ieșire căști), jack de 2.5 mm pentru telecomandă;
  • Suport card memorie: SD, SDHC, SDXC (UHS-I, UHS-II, UHS Speed Class 3 U3);
  • Dimensiuni: 130.4 x 93.5 x 77.4 mm;
  • Greutate: 533 grame (body).

Design

La mine a ajuns kit-ul ce conține camera Panasonic Lumix G9 și obiectivul de kit Panasonic Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6. Pe lângă acestea, în pachet am mai găsit capacul pentru montura micro 4/3 a camerei, capac față și spate obiectiv, parasolar obiectiv, curea de gât pentru cameră, baterie, încărcător pentru baterie, adaptor de încărcare, cablu microUSB – USB (pentru alimentare încărcător, dar și cameră), manual de utilizare și ghid de utilizare rapidă:

Panasonic Lumix G9 nu este camera mirrorless compactă pe care să-ți dorești să o ai la tine mereu. Este mai degrabă de dimensiunile unui DSLR compact, ceva în genul Canon EOS 200D. Asta aduce un mare avantaj și anume priza pe care ți-o oferă și multiplele butoane și rotițe de control al funcțiilor. Totul este bine studiat, ergonomia este excelentă.

Gripul pentru mâna dreaptă este adânc, gros, acoperit cu un cauciuc extrem de aderent, dar și plăcut la atingere. 

Sunt două rotițe de control pe partea superioară, plus butoane dedicate WB, ISO și compensarea expunerii. În spatele acestora este butonul REC, cel dedicat începerii înregistrării video în orice moment. Lângă rotița modurilor de captură este și butonul On/Off.

Tot sus, dar în stânga, avem rotița de selecție a modurilor de declanșare – Single, Burst, 4K Photo, Scene, Time Lapse și Timer.

Pe spate vedem ecranul tactil articulat, alături de el încă o rotiță ce-ți permite navigarea prin meniu, dar căreia îi poți atribui și controlul anumitor funcții (ISO, WB etc). Două butoane configurabile (Fn2 și Fn3), cel Play și cel Display, plus cel AF/AE Lock în jurul căruia avem modurile de focus încheie lista butoanelor de pe spate.

Pe laterala din dreapta avem slotul pentru carduri SD, iar pe stânga sunt porturile de conectivitate. Sub un capac de cauciuc mai mare avem microUSB-ul, microHDMI-ul, jack-ul de 3.5 mm pentru căști și pe cel de 2.5 mm pentru telecomandă. Sub un căpăcel separat avem jack-ul de 3.5 mm pentru microfon.

Baza aparatului adăpostește bateria, dar și contactele pentru un eventual grip pe care să-l atașezi camerei. Filetul pentru trepied este și el acolo.

Ecranul tactil este articulat și rabatabil. Este de tip OLED, așadar oferă culorii vibrante și contrast excelent. Luminozitatea este suficientă, doar în lumină puternică se dovedește mai greu lizibil. Pentru astfel de momente poți folosi vizorul electronic, de asemenea de tip OLED, cu o rezoluție și mai bună. Prin vizor primești o calitate a imaginii bună, nimic de reproșat.

Panasonic Lumix G90 este rezistent la stropi de apă și la praf, este foarte solid construit și finisat. Nimic nu te duce cu gândul la un produs de slabă calitate, ba din contră, nu există ceva să-i reproșezi din punct de vedere al calității de fabricație. Chiar dacă este destul de mare, aduce prin asta avantajul unei utilizări optime. 

Calitatea imaginii

Panasonic Lumix G90 se bazează pe cel mai recent senzor micro 4/3. Este unul de 20 de Megapixeli, fără filtru low-pass. Cel mai tare lucru legat de acest senzor este stabilizarea pe 5 axe pe care o oferă. Cu obiective compatibile, ce oferă la rândul lor stabilizare optică, Panasonic Lumix G90 oferă până la 5 stopuri/trepte de expunere.

Hai să încep direct cu asta. Cu puțină atenție am reușit să surprind cadre ”nemișcate” cu expunere de 1/8 secunde. Asta cu aparatul în mână! Sistemul de stabilizare este cu adevărat excelent, iar faptul că avem stabilizare pe senzor înseamnă că și folosind obiective mai vechi tot vei avea stabilizare, și încă una extrem de eficientă.

Autofocusul implementat pe Panasonic Lumix G90 este unul cu detecție de contrast și tehnologie DFD, proprietară Panasonic. În pactică, sistemul de autofocus este precis și foarte rapid. Rar a dat rateuri și doar în situații dificile, cu lumină scăzută și mod de autofocus continuu, cu tracking al subiectului. Asta înseamnă că și pe video s-a mai întâmplat să piardă subiectul.

Există și mod de autofocus cu detecție de față și de ochi, când punctul de focus se fixează pe unul dintre ochii subiectului. Funcționează foarte bine, chiar și din profil detectează ochiul subiectului. Dacă vrei să schimbi ochiul pe care se face focus sau să fixezi autofocusul pe ochiul altui subiect din cadru nu trebuie decât să apeși un buton. Poți desemna ce buton să facă asta din meniul aparatului.

Sensibilitatea ISO poate fi reglată nativ între 200 și 12800, extins se poate ajunge de la 100 până la 25600. Calitatea imaginii este foarte bună până la ISO 800, decentă la ISO 1600 și chiar la ISO 3200, de unde încep să apară problemele. Pe fișierele JPEG se aplică un bun algoritm de reducere a zgomotului de imagine, din cauza asta chiar și la ISO 1600 imaginea este bună, ceea ce nu era tocmai de așteptat de la un senzor 4/3 inch. Pe fișierele RAW situația nu mai este atât de fericită, deja la ISO 800 zgomotul este destul de pronunțat, dar, până la urmă, dacă tragi RAW este clar că vei face și o editare ulterioară, unde poți aplica și o reducere a zgomotului de imagine.

Teste ISO cu Panasonic Lumix G90 (de la ISO 200 la ISO 25600):

Din punct de vedere al culorilor, Panasonic Lumix G90 face o treabă bună. Reprezentarea este exactă, naturală, deși nu aș spune că aici Panasonic este lider. Însă, în niciun caz nu sunt probleme majore. 

Reglarea balansului de alb pe modul auto este suficient de bună în lumină naturală, dar uneori se duce un pic spre zona rece. În lumină artificială, mai ales când sunt mai multe tipuri de lumini în același cadru, Panasonic Lumix G90 mai dă rateuri pe AWB, dar asta o face până la urmă și un aparat foto mult mai pretențios.

Sharpness-ul (conturarea, acuitatea) este ridicat pe fișierele JPEG, poate uneori, la o analiză crop 100%, este un pic cam mult aplicat. Pe fișierele RAW vedem că totul arată mai natural. 

Galerie de fotografii făcute cu Panasonic Lumix G90 (imagini JPEG direct din cameră):

Puteți analiza și descărca fotografiile de mai sus la dimensiunea și calitatea originale aici – https://drive.google.com/drive/folders/1J36s2SViYxHu4q_Fv6Vrt16azXa5VLmQ?usp=sharing

Panasonic Lumix G90 este un aparat foto foarte capabil, mi-a plăcut din toate punctele de vedere, chiar nu am mari motive de nemulțumire. Unde însă arată mult mai bine este pe partea video, așa cum deja Panasonic ne-a obișnuit.

Panasonic Lumix G90 filmează 4K 2160p cu până la 30 fps și poate face asta nelimitat. Singura limitare este capacitatea cardului de memorie. Calitatea imaginii este foarte bună, nu am nimic de comentat.

Micile neajunsuri pe care le-am găsit la captura 4K sunt date de factorul de crop care apare (1.25x) și de autofocusul ce pare că uneori nu ține ritmul. Pe de altă parte, stabilizarea este și aici excelentă, sistemul Dual IS face până și mișcările date de pașii utilizatorului să fie mult estompate.

Pentru adevărații viodeografi, există posibilitatea de a filma în formatul V-Log, preinstalat în cameră. Acesta se adresează acelor utilizatori care vor lucra mult în post-producție, fiindu-le oferită o imagine foarte plată, peste care pot aplica colorizarea și efectele dorite.

La rezoluție Full HD dispare crop-ul, autofocusul este mai exact și se poate trage cu până la 120 cadre pe secundă.

Clip video 4K 2160p 30fps filmat cu Panasonic Lumix G90

Clip video Full HD 1080p 60fps filmat cu Panasonic Lumix G90

Interfață și funcții

Interfața și meniul din spatele Panasonic Lumix G90 par destul de încărcate la prima privire. Pentru un utilizator ce vine de pe alt sistem sau pentru un începător, multitudinea de funcții, setări, meniuri și submeniuri poate fi copleșitoare.

Totuși, după ce înțelegi fiecare opțiune, vei aprecia tot ce are de oferit o astfel de cameră.

Galerie cu capturi de ecran din meniul Panasonic Lumix G90:

Ca funcții speciale pe Panasonic Lumix G90 regăsim modul 4K Photo, ce-ți permite să captezi o rafală oricât de lungă cu până la 30 de cadre pe secundă. Fotografiile din această rafală vor avea rezoluție 4K, bineînțeles.

Există și mod Time Lapse direct din cameră.

Foarte interesantă este funcția Live View Composite, când camera alcătuiește o imagine din mai multe cadre. O fotografie cu rotația stelelor pe cer sau cu un foc de artificii este creată în timp real, utilizatorul poate vedea pe ecran cum arată în fiecare moment imaginea și poate decide când să oprească funcția.

Sunt și foarte multe filtre pe care le poți aplica, cu vizionare Live pe ecran a rezultatului. Nu am mai tras cadre cu fiecare filtru disponibil, eu cred că utlizatorul unei astfel de camere nu va folosi astfel de filtre, ci cu totul alte funcții, mai ales că are de unde alege.

Conectivitate

Un alt capitol unde Panasonic Lumix G90 nu dezamăgește. Fiind o cameră ce se adresează în special videografilor, Lumix G90 mi-a arătat că a gândit totul pentru ei. Astfel, jack-ul pentru microfon este amplasat în colțul de sus de pe laterala din stânga, în așa fel încât mufa sau cablul să nu fie în dreptul ecranului atunci când acesta este cu fața spre subiect. Există și jack de 3.5 mm pentru ieșire de căști, spre a putea fi monitorizată înregistrarea audio. Această mufă este în dreptul ecranului (atunci când este rotit), dar nu va încurca, întrucât când este folosită mufa de căști se presupune că ai un oprator, deci nu te filmezi singur.

Celelalte porturi, cel microUSB, microHDMI și cel de 2.5mm pentru telecomandă, sunt în aceeași zonă cu jack-ul de căști, sub un capac de cauciuc.

Pe partea de conectivitate fără fir, Panasonic Lumix G90 aduce nu doar Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz, ci si Bluetooth 4.2 pentru o conexiune constantă fără mare consum de energie.

Cu ajutorul aplicației Panasonic Image App, disponibilă gratuit atât în Google Play Store, cât și în Appple App Store, poți conecta camera Panasonic Lumix G90 cu smartphone-ul și poți transfera imagini sau poți folosi telefonul pe post de telecomandă.  

Autonomie

Bateria de tip DMW-BLC12E are o capacitate de 1200 mAh (8.7 Wh) și rezistă, conform standardului CIPA, până la 290 de cadre, atât prin ecranul posterior, cât și prin LVF. Cu modul economic activat, se pare că se poate ajunge chiar și până la 1000 cadre.

În practică, eu am reușit să mă descurc o zi întreagă cu o baterie plină, deși nu pot spune că am ”abuzat” de cameră. Am tras peste 250 de cadre, am filmat câteva minute, plus că am navigat prin meniu, am făcut anumite setări pe acolo, dar am și conectat camera cu smartphone-ul și am descărcat câteva fotografii.

Pe video, am filmat circa 30 de minute în 4K și mai aveam jumătate din capacitate.

Cert este că autonomia nu este una excelentă, dar, pentru un mirrorless, este undeva în medie. Mi-ar fi plăcut să fie ceva mai extinsă, ce-i drept, însă nu pot spune că m-a dezamăgit.

Este foarte bine că poți încărca bateria chiar din aparat, prin intermediul portului microUSB. Nu trebuie neapărat un încărcător, poți face asta și cu o baterie externă, iar asta înseamnă că atunci când camera este în geantă o poți pune la încărcat spre a avea mereu energie în acumulator. 

Preț

Panasonic Lumix DC-G90 Body – 4.500 de lei pe F64.ro. Un kit cu obiectiv Panasonic Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 costă 5.500 tot pe F64.ro

Concluzii

Panasonic Lumix G90 este o cameră mirrorless ce mi-a plăcut și căreia nu-i pot reproșa multe. Singura problemă pe care o găsesc ar fi legată de preț, care, din punctul meu de vedere, este un pic cam mare momentan.

Dacă ne gândim la competitori precum Canon EOS M50, Sony a6400 sau Fujifilm X-T30, care sunt tot pe acolo ca preț sau chiar mult mai jos (cazul Canon), atunci te poți întreba de ce să nu cumperi un mirrorless cu senzor APS-C în locul acestui micro 4/3.

Sincer, dacă aș folosi camera mai mult pentru video și aș avea nevoie de un sistem excelent de stabilizare, direct pe senzor, atunci aș merge clar spre Panasonic Lumix G90. Nici pe foto nu este deloc, dar deloc rău acest Panasonic, însă parcă aici nici nu iese în evidență față de competiția directă.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Panasonic Lumix G90:

PRO:

  • calitate înaltă de fabricație, cameră extrem de solidă, etanșă la stropi de apă și praf;
  • imagini de foarte bună calitate;
  • stabilizare pe 5 axe direct pe senzor, foarte eficientă;
  • filmare video 4K nelimitată, cu mod V-Log perfect pentru post-procesare;
  • autofocus rapid, cu detecție și tracking pentru față și ochi;
  • conectivitate extinsă.

CONTRA:

  • sistemul de autofocus mai dă rateuri, atât pe foto, cât și pe video;
  • crop de 1.25x la filmarea 4K;
  • preț ușor ridicat sau echivalent față de competiția cu senzori APS-C.