Tot mai multe electronice din jurul nostru sunt din ce în ce mai inteligente, conectate la internet și uneori între ele. Tot acest ecosistem poartă denumirea de IoT (Internet of Things) și ajunge să fie mai prezent în viața noastră decât am fi crezut în urmă cu doar câteva luni.

Chiar dacă gadgetul pe care îl prezint azi nu îl pot numi neapărat parte din IoT, el demonstrează cât de simplu este acum să monitorizezi de oriunde ceea ce se întâmplă în casa ta. Sunt destule astfel de soluții disponibile pe piață, camere IP cu sau fără fir, ce necesită mai multe sau mai puține cunoștințe în domeniu spre a fi instalate și configurate.

Creative Live! Cam IP SmartHD demonstrează că se poate cumpăra ieftin o cameră IP wireless, ușor de utilizat chiar și de persoanele total atehnice. Am dezvăluit deja unul dintre punctele forte ale acestui gadget, rămâne să le vedem și pe celelalte în rândurile de mai jos.

Specificații pentru Creative Live! Cam IP SmartHD

  • Senzor de imagine CMOS cu dimensiunea de 1/3 inch;
  • Rezoluție video maximă 1280 x 720 pixeli cu 25 fps, unghi câmp vizual de 110 grade;
  • Vizibilitate nocturnă cu 4 leduri, filtru IR;
  • Format de înregistrare video MP4, codec H.264;
  • Conectivitate Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz;
  • Slot card microSD;
  • Microfon și difuzor încorporate;
  • Dimensiuni (Lxlxh): 70 x 70 x 121 mm;
  • Greutate: 94 grame.

Design

Cutia în care Creative Live! Cam IP SmartHD ajunge la client este de mici dimensiuni, nici nu ar fi nevoie să fie prea mare. Înăuntru găsim camera cu suportul atașat, încărcător pe USB (5V/1A), cablu microUSB – USB, agrafă pentru apăsarea butonului Reset, plăcuță de metal pentru montaj, burete dublu adeziv tot pentru montaj, două dibluri de plastic cu două șuruburi corespunzătoare, manual de utilizare și certificat de garanție.

Camera nu se deosebește de designul clasic al altor astfel de dispozitive. Dispune de un picior cu bilă, ce permite reglarea pe plaje foarte largi, în fapt orice unghi poate fi atins. Baza piciorului este acoperită cu un cauciuc extrem de aderent, sub care există chiar și un magnet puternic, ce permite fixarea zdravănă pe orice suprafață metalică. Din această cauză găsim în pachet și o plăcuță de fier pe care o putem fixa pe perete ori altă suprafață cu ajutorul celor două dibluri sau a buretelui dublu adeziv.

În jurul lentilei senzorului sunt dispuse 4 LED-uri ce ajută la vederea pe timp de noapte. Deasupra acestora este un LED de notificare, ce se aprinde diferit, în funcție de modul de operare al camerei. Diametral opus față de acesta este amplasat microfonul camerei.

Pe partea spate vedem grila difuzorului integrat, portul microUSB ce permite alimentarea cu energie electrică a dispozitivului și butonul Reset, ce poate fi apăsat doar cu ajutorul agrafei din pachet.

Laterala din stânga este liberă de orice fel de element, dar pe dreapta vedem slotul pentru cardul microSD.

Dimensiunile camerei sunt reduse, greutatea la fel. Construcția pare solidă, plasticul folosit la exterior nu este cel mai pretențios, dar nici nu pare ieftin, iar finisările sunt reușite. Nu că ar conta foarte mult oricare dintre aceste aspecte în cazul unei camere IP, dar trebuie menționate.

Instalare, interfață, setări și utilizare

Deja am făcut o dezvăluire importantă în introducere. Creative Live! Cam IP SmartHD este extrem de simplu de instalat, de configurat și de folosit, în ultimă instanță.

Totul se poate face prin intermediul aplicației Live! Cam, ce se găsește atât în Google Play Store, cât și în Apple App Store. După ce ați instalat acest soft, este necesar să resetați camera, prin intermediul butonului fizic ce poate fi accesat cu agafa din pachet. Chiar dacă abia ați scos camera din cutia sigilată tot este necesară resetarea acesteia.

Pasul doi este să deschideți aplicația Live! Cam și să urmați pașii descriși pentru instalarea inițială. Absolut nimic dificil, chiar oricine se descurcă fără nici cea mai mică problemă. Integrarea camerei în rețeaua Wi-Fi de acasă se face simplu, este nevoie doar să scanați cu smartphone-ul prin intermediul aplicației Live! Cam codul QR de pe baza suportului camerei:

Apoi, în câteva zeci de secunde, totul este gata de utilizare. Puteți face mai multe setări în aplicație, însă camera poate fi folosită din prima și fără a mai face orice alte modificări. Interfața este simplă, destul de intuitivă și ușor de parcurs:

În cadrul aplicației poți vedea live ceea ce filmează camera, poți alege să înregistrezi clipuri video direct în memoria smartphone-ului ori pe cardul microSD instalat în cameră. De asemenea, poți capta imagini statice.

Mai mult, camera integrează atât microfon, cât și difuzor, iar asta permite comunicații între cel din fața smartphone-ului și cel sau cei din fața camerei Creative Live! Cam IP SmartHD. Totul extrem de simplu, fiind butoane dedicate direct în aplicația Live! Cam.

Aplicația permite instalarea a până la patru camere Creative Live! Cam IP SmartHD și toate pot fi urmărite simlutan, pe același ecran. Sigur că poți alege și o singură cameră, depinde de tine.

Camera poate trimite notificări în timp real atunci când detectează mișcare sau sunet. Asta înseamnă că este și o cameră de securitate, în măsura în care este asigurată tot timpul conexiunea la internet.

Și nu se termină aici. Creative pune la dispoziția utilizatorilor și un serviciu Cloud, ce permite, în baza unui abonament lunar, înregistrarea continuă, 24/7, timp de până la 10 zile consecutive. Utilizatorul poate revedea oricând înregistrările și chiar salva anumite momente, la alegerea sa.

Acum să spun ceva și despre calitatea video. Nici aici n-aș fi avut ce comenta dacă ar fi fost vorba despre rezoluție Full HD. Cu HD 720p (1280 x 720 pixeli) nu ai parte de cele mai fine detalii. Creative Live! Cam IP SmartHD îți permite să faci și zoom în video, asta live, în timp real. Totuși nu vei avea parte nici de data asta de prea multe detalii, în mod evident.

În low light, pe timp de noapte și în întuneric total, se activează automat cele 4 LED-uri necesare vederii nocturne. Își fac bine treaba, imaginile alb negru au aproape la fel de multe detalii precum clipurile din timpul zilei.

Oricum ar fi, o rezoluție Full HD ar fi făcut din Creative Live! Cam IP SmartHD un dispozitiv căruia nu ai fi avut ce să-i reproșezi.

Aplicația se mișcă perfect, nu am întâmpinat blocări ori ezitări, oferă multe setări și funcții, iar camera în sine oferă și ea destule facilități: microfon și difuzor integrate pentru comunicare din ambele părți, vedere nocturnă, card microSD pe care să stochezi cele mai importante momente ș.a.

Conectivitate

Pe partea de conectivitate, Creative Live! Cam IP SmartHD oferă standardele Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz pentru conexiunea la internet și slot pentru card microSD de până la 32 GB. Portul microUSB nu permite decât alimentarea cu energie electrică.

Preț

Creative Live! Cam IP SmartHD – 282 lei pe Cel.ro

Concluzii

Și de data asta Creative a reușit să facă o figură foarte frumoasă. Ca și kit-ul de înregistrare audio Sound Blaster R3, amplificatorul wireless pentru căști Sound Blaster E3 sau boxa Bluetooth cu ceas și radio FM Chrono, camera Creative Live! Cam IP SmartHD impresionează prin raportul dintre preț și ceea ce oferă.

La mai puțin de 300 de lei primești o cameră IP wireless cu multe funcții, ușor de instalat și configurat, printr-o aplicație simplă. Singurul punct minus ar fi dat de rezoluția HD 720p, când perfect ar fi fost un Full HD 1080p. Totuși, pentru prețul cerut consider că acest aspect poate fi trecut cu vederea, clar undeva trebuia să se facă un compromis spre a obține acest cost scăzut.

Să vedem la final principalele puncte pro și contra pentru Creative Live! Cam IP SmartHD:

PRO

  • raport foarte bun între prețul de comercializare și ceea ce primești;
  • extrem de ușor de instalat, configurat și utilizat;
  • microfon și difuzor integrate în cameră ce permit comunicarea din ambele părți;
  • posibilitatea de a înregistra clipuri video atât direct în memoria smartphone-ului, cât și pe cardul microSD din cameră;
  • vedere nocturnă cu ajutorul a 4 LED-uri și a filtrului IR;
  • notificări în timp real la detectarea mișcării ori a sunetului, cu sensibilitate reglabilă în trei trepte pentru fiecare.

CONTRA

  • deși la prețul afișat poate fi trecută cu vedrea, rezoluția HD 720p poate reprezenta pentru unii un aspect de neacceptat, mă refer la cei pentru care detaliile maxime în clipurile video contează foarte mult.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.