Retelistica

Pe Vodafone.ro în slide-urile recomandate găsiți un material în care se punctează că operatorul autohton ar avea cea mai rapidă rețea de comunicații mobile din țara noastră. Este citat un studiu oferit de către Ookla – celebrul SpeedTest. 

Viteza conexiunii la internetul mobil contează pentru utilizator și de aici străduința operatorilor de telecomunicații de a arăta că ocupă locul 1 în ce privește download-ul și upload-ul făcut în rețea.

Putem să ne bazăm pe trei elemente în a răspunde la întrebarea din titlu.

1. SpeedTest*;

Vodafone – 52.98 Mbps la download și 18.38 Mbps la upload;

Orange – 43.88 Mbps la download și 16.11 Mbps la upload;

Telekom – 23.47 Mbps la download și 9.47 Mbps la upload;

Digi Mobil – 12.66 Mbps la download și 2.61 Mbps la upload.

*Datele sunt valide pentru întreg anul 2016.

Nu avem informații detaliate (indoor și outdoor, spre exemplu). Vodafone își adjudecă primul loc, distanță apreciabilă la download față de locul 2, upload-ul fiind relativ similar cu ceea ce oferă Orange. Telekom și Digi Mobil sosesc cu valori mai modeste.

2. Netograf* – proiect al ANCOM;

În indoor, cele mai bune valori sunt înregistrate de către Orange, iar la outdoor – Vodafone primește primul loc. Nu prea înțeleg cum Orange coboară de la 39.78 Mbps la interior – acolo unde de obicei se obțin valori mai modeste, spre 29.30 Mbps în exterior.

Telekom folosește infrastructura 4G a Orange și observați că și la ei, viteze la interior le depășesc pe cele atinse la exterior. Ar trebui să discut cu un specialist ca să înțeleg fenomenul sau cum apare o astfel de anomalie. Au făcut o medie între outdoor și indoor spre a obține o statistică în genul celei oferite de către SpeedTest.

Vodafone – 34.54 Mbps la download și 15.75 Mbps la upload;

Orange – 34.54 Mbps la download și 12.54 Mbps la upload;

Telekom – 19.21 Mbps la download și 9.24 Mbps la upload;

Digi Mobil – 12.75 Mbps la download și 2.48 Mbps la upload.

*Datele sunt valide pentru trimestrul al III-lea din 2016.

Interesant din cele două statistici, Telekom și Digi Mobil sunt prezentate în mod similar. Diferențele sunt la Vodafone și Orange, Vodafone iese mult în față în statistica SpeedTest vs Netograf – pe partea de viteză în download, iar Orange are un spor mai redus.

Alt aspect interesant – Orange și Vodafone când se face media între indoor și outdoor obține aceeași valoare la viteza în download – 34.54 Mbps în datele Netograf.

3. Vitezele atinse de către fiecare utilizator în parte;

Sunt sigur că folosiți serviciile Orange, Vodafone, Telekom sau Digi Mobil, iar de-a lungul timpului ați rulat teste de viteză și trageți concluziile personale. Sunt utilizator de abonamente de la Orange și Digi Mobil. Pentru prima dată am devenit client Orange în septembrie 2016 prin portare de la Telekom. Sunt puțin nemulțumit de vitezele atinse la exterior în 3G, în afară de Digi Mobil, nu cred că Orange, Vodafone și Telekom au mai investit serios în 3G, 4G-ul fiind elementul-cheie. Totuși, de multe ori nu ai semnal 4G și rămâi captiv într-un 3G ce atinge valori modeste. Discutăm separat pe această speță.

Până la urmă, punctul 3 contează cel mai mult. Mai degrabă aș spune că nu valorile absolute atinse sunt importante, ci cât primești în medie și aici acoperirea joacă un rol crucial.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.